Efter 200 forgæves forsøg: Dykkere finder glemt krigsskib ved Læsø

Skibet har ligget på havets bund siden 1780 og er nu fundet af danske dykkere.

Her finder Kim Schmidt fra Undervandsgruppen musketkugler i bly, som har ligget på havets bund siden forliset i 1780.

I 1780 forliste det danske krigsskib linjeskibet Printz Friderich i Kattegat ved Læsø.

Siden har det ligget glemt på havets bund, men nu har danske dykkere fra Undervandsgruppen efter en mangeårig indsats fundet vraget.

- Det er kæmpestort. Jeg har dykket i 45 år og har både fundet ubåde og gamle sejlskibe, og det er det største, jeg har oplevet, fordi det har ligget glemt på havbunden, og nu kommer historien op til overfladen, fortæller Kim Schmidt fra Undervandsgruppen.

Dykkerne har ledt efter skibet i ti år og brugt 200 dyk og gennemsøgt mere end 104 km2 af havbunden i Kattegat med sonar og magnetisk måleudstyr, som kan opspore og bestemme afstande til genstande på havbunden.

667 mand og 70 kanoner var ombord på skibet, da det sank natten mellem 29. og 30. september 1780, men kun 6-8 mand mistede livet, fordi størstedelen heldigvis blev reddet i land af dels skibets egne redningsbåde dels af både fra land.

Redningsaktionen tog tre dage.

Printz Friderich blev betegnet som en af den danske flådes stoltheder. Det blev søsat første gang i 1761, og da det sank, svarede det til et tab på fem procent af den daværende flådestyrke.

Undervandsgruppens hjemmeside kan du se flere billeder fra dykket.

Her ses en miniaturemodel af linjeskibet lavet af Karl Ingwer Malcha. (© Undervandsgruppen)

Havbunden er fyldt med vrag

Skibsvraget på 52 meter er meget medtaget af at have ligget i over 200 år på havets bund, men dykkergruppen vil nu i samarbejde med Læsø Museum søge penge til at få hevet effekter fra skibet op fra havbunden. Der ligger formentlig kanoner og andet krigsudstyr under sandet.

- Det meste af træværket er ædt op af pæleorme. Men ved agterstavnen er krudtkammeret, og derfor har træet været for hårdt for dem, så der er meget bevaret. Det hele ligger under sandet. Vi har ansøgt Kulturstyrelsen om at få lov til at undersøge effekterne, så vi kan få dem til Læsø Museum, fortæller Kim Schmidt.

Dykkerne har allerede fundet blandt andet musketkugler, kårdeskæfter i messing og en blyplade med en kongekrone.

Læsø Museum åbner næste år udstillingen 'Strandinger og vrag ved Læsø', hvor nogle af effekterne fra Printz Friderich bliver udstillet.

Det er ikke usædvanligt at finde et skibsvrag i danske farvande. Ifølge vragdatabasen Vragguiden.dk er der mere end 4.500 vrag i danske og skandinaviske farvande.

Mange af dem er nemme at opdage, fordi der ofte er lavvandet.

Særligt på havets bund langs den jyske vestkyst ligger der adskillige historiske vrag. På vestkysten er over 450 vrag og 14 ubåde registreret. Da der ofte ikke er meget værdi at finde på skibene, kan det ikke altid svare sig at hæve dem fra dybet.