Tema Enhedslistens årsmøde

Efter næsten 30 år som parti: Enhedslisten tager kønskampen til nyt niveau

Enhedslisten har køn og ligestilling på dagsordenen til partiets årsmøde. Det er kulminationen på flere års tilløb, siger historiker.

Enhedslisten har igennem de sidste ti år haft markante kvinder i front.

Kvinderne bliver sat i front, når Enhedslisten holder årsmøde i weekenden.

Hovedtemaet i år er feminisme. Derfor har partiet valgt, at det kun er kvinder, der må agere ordstyrere, holde oplæg til workshops og indlede debatterne.

- Jeg ser det som et udtryk for, at Enhedslisten efter et langt tilløb markerer, at kønspolitik virkelig betyder noget. De er kommet frem til, at de må skifte spor, hvis de skal skabe et ligestillet samfund, siger kønshistoriker Jytte Larsen.

Selvom ligestilling mellem kønnene har været på dagsordenen i partiet siden dets begyndelse, har det ikke altid haft lige stor gennemslagskraft.

Kønspolitik blev overset i 1989

Til partiets første årsmøde i 1989 deltog 275 personer, som sammen skulle definere partiets politik i forskellige workshops.

Den workshop, der skulle diskutere ligestilling mellem kønnene, var ikke særligt populær. Kun seks af medlemmerne deltog. Alle seks var kvinder.

- Der var meget mand i Enhedslistens udgangspunkt. De fyldte rigtig meget de første år. Første gang, Enhedslisten blev repræsenteret i Folketinget i 1994, havde de seks medlemmer siddende, hvoraf fem af dem var mænd, og kun én var kvinde, siger Jytte Larsen.

Da Pernille Rosenkrantz-Theil blev valgt ind som partiets første kredsmandat i 2001, ændrede kønskulturen sig. Men partiet var stadig især et parti domineret af mere traditionelt tænkende mænd, fortæller Jytte Larsen.

En ny rollemodel skaber forandring

I 2007 bliver Johanne Schmidt-Nielsen folketingsmedlem for Enhedslisten, og det ændrer partiets struktur markant, fortæller hun.

- Hun bliver en slags rollemodel for vælgerne. Hun slår tonen an som en del af et radikalt ungdomsmiljø, og hun bringer kulturen med ind i partiet. Hun præsenterer kvinder, ungdom og postmoderne feminisme, som Pernille Skipper også følger op på, siger hun.

Der var meget mand i Enhedslistens udgangspunkt.

Jytte larsen, kønshistoriker

I 2014 forfattede partiet et delprogram med titlen 'Frigørelse – kvinde og kønskamp'. Det var oprindeligt en del af partiets principprogram, men blev nu løftet op på et nyt niveau.

- Det er et meget radikalt program. Dengang indførte de også blandt andet et specifikt queerudvalg, og på den måde er de meget et foregangsparti på området, siger Jytte Larsen.

Mere ligestilling på menuen

I weekenden bliver delprogrammet omskrevet. Det er et forsøg på at sætte endnu større fokus på ligestilling - både i samfundet og i egne rækker.

Ser man på Enhedslistens kønsfordeling alene i partiets folketingsgruppe, er det i skrivende stund repræsenteret af ti mænd og fem kvinder.

Det prøver Enhedslisten nu at lave om på ved at se indad, fortæller Jytte Larsen.

- Hvis vi ser på statistikkerne, er det jo tydeligt, at der ikke er ligestilling i vores samfund. Der er fx langt flere mænd, der sidder på de magtfulde stillinger.

- Det er er noget, vi som samfund har arvet fra gammel tid. Ligeløn har for eksempel været et fokusområde i mange år i politik, men vi har det stadig ikke, siger hun.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube