Fandtes der virkelig en underjordisk jernbane, der smuglede slaver i sikkerhed? Oscar-vinder har lavet ny serie om slaveriets historie

Serien 'The Underground Railroad' er baseret på en Pulitzer-vindende roman af samme navn og er en blanding af fiktion og virkelige begivenheder,

I 'The Underground Railroad' følger man slaven Cora, som flygter fra Sydstaterne i jagten på frihed i 1800-tallets USA. (Foto: Amazon Prime Video)

Den amerikanske streamingtjeneste Amazon Prime er i denne uge udkommet med en ny, storstilet serie, der tager seerne tilbage til midten af 1800-tallets USA.

Dengang hvor USA mere eller mindre var delt i nord og syd, og hvor slaveriet i Syden levede i bedste velgående.

Serien hedder 'The Underground Railroad', og her følger man slaven Cora Randalls desperate forsøg på at flygte fra slavetilværelsen i Syden i USA.

Det lykkedes Cora at flygte fra en plantage i staten Georgia, og nu går jagten ind på den forjættede frihed, hun har hørt, findes i Nordstaterne.

I flugten bliver hun hjulpet af den underjordiske jernbane (The Underground Railroad), som er et underjordisk system af tunneller og jernbaner, der hjælper slaver med at flygte fra slaveriet.

Men flugten til frihed er ikke uden store udfordringer. For Cora bliver jagtet af dusørjægeren Ridgeway, som er fast besluttet på at hente hende tilbage til plantagen. Specielt fordi Coras mor, Mabel, var den eneste flygtede slave, han aldrig fangede.

Serien, der havde premiere på Amazon Prime 14. maj, er i øvrigt baseret på den den amerikanske forfatter Colson Whiteheads prisbelønnede roman af samme navn fra 2016.

Og manden, der har forvandlet romanen til en serie, er ingen ringere end instruktøren Barry Jenkins, som blandt andet har vundet en Oscar for 'Bedste film' for 'Moonlight' i 2017.

Men var der i virkeligheden en underjordisk jernbane, som hjalp slaver med at flygte fra Sydstaterne til Nordstaterne og Canada? Og hvem var nogle af de fremtrædende personer?

Det har vi spurgt Anders Bo Rasmussen, der er lektor i Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, som forsøger at gøre os klogere på virkelighedens 'Underground Railroad' herunder.

Hvad var The Underground Railroad?

Joel Edgerton spiller rollen som dusørjægeren Ridgeway, der jagter slaven Cora, som er flygtet fra en plantage. (Foto: Kyle Kaplan © Amazon Prime)

I serieudgaven af 'The Underground Railroad' får hovedpersonen Cora Randall hjælp af personer, som via et underjordisk system af tunneller og jernbaner fragter Sydens slaver mod nord.

Men det stemmer ikke 100 procent overens med virkelighedens 'Underground Railroad', fortæller lektor Anders Bo Rasmussen.

- Der var ikke tale om en fysisk undergrundsrute, som det bliver beskrevet i bogen og i serien. Det var et uformelt netværk af anti-slaveri-aktivister, hvis arbejde strakte sig tilbage til slutningen af 1700-tallet. Det fik stor betydning i den såkaldte abolitionist-bevægelse, der ville afskaffe slaveriet, i tiden op til Den Amerikanske Borgerkrig, der rasede i årene 1861-1865.

- Netværket fungerede mere som en underjordisk bevægelse, som var nødt til at arbejde i det skjulte og udenfor myndighedernes søgelys, for at hjælpe de bortløbne slaver til Canada, siger han.

Udtrykket 'The Underground Railroad' begyndte man for alvor at bruge i 1830'erne, hvor man benyttede sig af jernbanesprog som kode.

Dem, der hjalp slaverne under flugten, blev kaldt conductors (togførerer), de sikre skjulesteder blev kaldt stations (stationer), de flygtende slaver blev kaldt passengers (passagerer) og dem, der støttede med penge, tøj og mad, blev kaldt stockholders (aktionærer).

Ifølge Anders Bo Rasmussen begynder netværket for alvor at påvirke mange aspekter af de amerikanske samfund, efter man i 1850 indfører The Fugitive Slave Act.

- Det var en lovgivning, der var direkte rettet mod slaver, der flygtede. Loven betød, at nu skulle alle amerikanere, både i nord og syd, hjælpe med at indfange slaver, der flygtede.

- Det førte til mange konflikter mellem myndigheder og borgerne - især i Nordstaterne.

Harriet Tubman og 20 dollar-sedlen

Harriet Tubman flygtede fra en tilværelse som slave og blev med tiden en af hovedkræfterne bag afskaffelsen af slaveriet i USA. (Foto: Harvey B. Lindsley © Scanpix)

Når man snakker om virkelighedens 'Underground Railroad' og ophævelsen af slaveriet efter den Amerikanske Borgerkrig, er det svært at komme udenom den sorte kvinde Harriet Tubman.

Hun blev født som slave omkring 1820 i staten Maryland. I 1849 flygter hun sammen med to af sine brødre, som dog fortryder flugten og tvinger Harriet Tubman til at vende tilbage til plantagen. Her bliver hun kontant afstraffet med pisk.

Kort tid efter flygter hun igen - uden sine brødre. Her får hun hjælp fra The Underground Railroad, og det lykkes hende at slippe igennem til nordstaten Pennsylvania.

Men i stedet for at udleve friheden i Pennsylvania, vælger hun at tage tilbage til Sydstaterne for at hjælpe andre bortløbne slaver med at flygte nordpå. Hun er en meget aktiv conductor frem til borgerkrigens begyndelse i 1861, hvor The Underground Railroad-netværket mister sin betydning på grund af krigen.

- Harriet Tubman er en af de mest afgørende personer i denne periode af den amerikanske historie, siger Anders Bo Rasmussen og fortsætter:

- Før borgerkrigen hjalp hun med at føre slaver nordpå, og under borgerkrigen hjalp hun som spion for Nordstaterne med at bekæmpe slaveriet.

Harriet Tubmans heltegerninger har fået mange til at tale om, at hun i fremtiden skal pryde den amerikanske 20 dollar-seddel, hvor hun i så fald skal afløse den tidligere præsident Andrew Jackson.

Biden-administrationen har for nyligt udtalt, at den vil gøre sit til at få det gjort, efter at Trump-administrationen havde standset processen.

Oscar-vinder og Pulitzer-vinder

Oscar-vinderen Barry Jenkins (venstre) har instrueret samtlige ti afsnit af Amazon Prime-serien. (Foto: Atsushi Nishijima © Amazon Prime)

Serien er baseret på romanen af samme navn skrevet af Colson Whitehead, der anses som en af USA's mest anerkendte forfattere.

Romanen 'The Underground Railroad' blev forfatterens helt store gennembrud, som i 2016 både sikrede ham Pulitzer-prisen og National Book Award.

Manden, der har forvandlet den prisvindende roman til en tv-serie, er også en prisvindende herre. Instruktøren er nemlig Barry Jenkins, som blandt andet har vundet en Oscar for 'Bedste film' for Moonlight i 2017.

Ifølge Anders Bo Rasmussen er der de senere år sket et skifte i den kollektive erindring af fortiden i USA.

- I langt højere grad sætter man nu fokus på sorte amerikaneres oplevelser og fortid. Og serien er stadig aktuel, fordi den etablerer en forbindelse mellem de sociale problemer, der eksisterer i det 21. århundrede, som har rødder i det 19. århundrede, mener han.

Kilder: History.com, Den Store Danske, Kristeligt Dagblad, lektor Anders Bo Rasmussen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk