Farverig dansk designer måtte til udlandet for at få succes

I år er det 90 år siden, at den verdensberømte danske designer Verner Panton blev født. I sin samtid nåede han aldrig dansk anerkendelse, men hvad han ikke var i Danmark, blev han internationalt.

I udlandet blev Verner Panton hurtigt anerkendt for sit designarbejde, men herhjemme tog det mange år.

Da Verner Panton tegnede sin røde og kendte S-stol i 1958, cementerede han én gang for alle, at han ikke var en klassisk dansk designer i tråd med Hans J. Wegner, Børge Mogensen og Kaare Klint.

For første gang i den internationale designhistorie lykkedes det en designer at støbe en stol i ét stykke plastic. Det blev indgangen til Verner Pantons globale gennembrud.

Kort om Verner Panton

Verner Panton blev født på Fyn i 1926 og døde i 1998 i København.

Han var uddannet ved både Odense Tekniske Skole og Kunstakademiets Arkitektskole.

Han var inspireret af stærke farver og arbejdede især med materialer som plastik, stål og glasfiber.

På sidelinjen stod de andre danske møbeldesignere og forstod ingenting – hvorfor arbejde med plastic og nye eksperimenterede materialer, når den danske møbeltradition byggede på træmøbler, spurgte de?

- Han blev outsideren i dansk design, fordi han eksperimenterede, legede og brød med den danske designtradition, der byggede på at arbejde videre med historiske træmøbler og så forbedre dem. Mange syntes, hans design var fjollet, især da han gik med på den internationale popbølgebevægelse, siger Christian Holmsted Olesen, der er udstillings- og samlingschef på Designmuseum Danmark.

I 1958 skrev Verner Panton sig ind i den internationale designhistorie med sin verdensberømte 'S-stol'. Det var første gang, at det lykkedes en designer at støbe en stol i ét stykke plastik.

Et udansk krydderi

90 år efter Verner Pantons fødsel, står han stadig som en ugleset designer i dansk designhistorie. Sammenlignet med de andre danske design-koryfæer var Panton den uartige dreng i klassen, rebelsk og grænsesøgende. Som et udansk krydderi til de mere gængse og traditionelle træmøbler af Wegner, Mogensen og Klint.

De fleste vil helst have det, de er vant til. Men jeg er nødt til at overdrive for at få min pointe igennem.

Verner panton

Pantons møbler skulle stimulere, skabe fest, ja nærmest flænse borgerlighedens konventionelle indretningsmønstre.

- De fleste vil helst have det, de er vant til. Men jeg er nødt til at overdrive for at få min pointe igennem, sagde Verner Panton en gang.

Verner Panton var oprindelig udlært murer på Fyn, hvor han voksede op, men kom siden på Kunstakademiets Arkitektskole i København. Kort tid efter sin afgang fra akademiet i 1950 blev han ansat på Arne Jacobsens tegnestue, hvor han blev stærkt inspireret af de organiske former og arbejdet med stålmøbler og nye, alternative materialer.

Flyvende stole og stærke farver

Da Panton i midten af 1950’erne etablerede sin egen tegnestue, sporede han sig målrettet ind på den formgivning, der kom til at kendetegne hans møbler, lamper og totale indretningsopgaver af restauranter og offentlige miljøer op gennem hans storhedstid i 1960’erne og 1970’erne.

Han dyrkede et psykedelisk univers med totalinstallationer, flyvende stole og alternative konstruktioner i stærke farver, der skulle inspirere brugeren til en ny og uhøjtidelig vinkel på tilværelsen.

I Danmark blev denne designfilosofi aldrig en succes hos den jævne dansker i Pantons samtid. Derfor slog han sig i bygendelsen af 1960’erne ned i Basel i Schweitz, hvor han fik kontakt til den legendariske møbelfabrik Vitra og designeren Herman Miller. Hvad han ikke var i Danmark, blev han internationalt.

Verner Pantons design er præget af stærke farver og alternative konstruktioner.

Et globalt designgennembrud

Han blev en af de allerstørste designere internationalt, ikke mindst på grund af hans store designgennembrud med S-stolen i 1960.

Christian Holmsted Olesen, Designmuseum danmark

- Han blev en af de allerstørste designere internationalt, ikke mindst på grund af hans store designgennembrud med S-stolen i 1960. Det var et nybrud, siger Christian Holmsted Olesen, der bliver bakket op af Anders W. Munch, der er professor i idéhistorie og kunsthistorie på Syddansk Universitet:

- Pantons abstrakte former passede godt til det internationale designmiljø, ligesom Arne Jacobsens og Finn Juhls, som han var i tråd med. Som Jacobsen var han åben over for nye, industrielle materialer som stål, skumgummi og plastic. Med sine totaldesigns blev han dog en mere radikal designer end både Jacobsen og Juhl.

Blandt Verner Pantons mest kendte designs er foruden S-stolen hans Tivoli-stol, Hjertestolen, Kræmmerhusstolen, lamperne VP-Globe, Flowerpot og Panthella. Derudover indrettede han Restaurant Varna i Aarhus, Cirkusbygningen og det tyske magasin, Der Spiegels hovedkvarter i Hamburg, der siden opnåede verdensberømmelse.

I 1969 totalindrettede Verner Panton medievirksomheden Der Spiegels hovedkontor i Hambrug. Kantinen blev hurtig verdensberømt. (Foto: ukendt © Scanpix)

Taget til nåde i Danmark

Hans måske mest kendte totalinteriør er hans Visiona 2, et 48 kvadratmeter stort møbel i flere niveauer, skabt til en udstilling i Köln i 1968. Her skulle man ligge, flyde og sidde i en verden af drømme og socialitet.

I dag er der dog ingen tvivl om, at han står som en af de største danske designere nogensinde.

Christian Holmsted Olesen, Designmuseum danmark

Efter Pantons død i 1998 blev hans møbler og lamper mere og mere taget til nåde i den danske boligindretning, og i dag må han betragtes som en af de store ikoner inden for dansk design, mener Christian Holmsted Olesen:

- Han følte sig ikke anerkendt i Danmark, hvilket han først blev meget sent i sin karriere. Det hængte måske også sammen med, at han ikke var beskeden, men stor i slaget, provokerende og en fræk designer. I dag er der dog ingen tvivl om, at han står som en af de største danske designere nogensinde. Kig bare i den internationale designlitteratur, hvor han er en af de mest afbildede designere.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube