Fe, cowboy og oliesheik – sådan var vi klædt ud som børn

Var du barn i 1950’erne, gik du sandsynligvis til fastelavn som cowboy eller fe. I 1970’erne måske som oliesheik. Udklædning til fastelavn hænger nøje sammen med samfundets kulturelle og økonomiske udvikling.

  • Bondepige (til venstre) var populær udklædning i hele 1900-tallet. Ellers stod udklædning ikke øverst på listen i 1950’erne, hvor pengene var knappe. Mange brugte billige materiale som crepepapir. - En papirhat eller en papnæse kunne sagtens være udklædning nok, siger Inge Christiansen, museumsinspektør og forsker ved Museum Sydøstdanmark.
  • 1950’erne var det store årti for westerns. Alt amerikansk blev rigtig populært. Der kommer westernfilm i farve, og man ser mange klædt ud som indianere og cowboys, fortæller Inge Christiansen.
  • Feer og alfer var et hit i 1950’erne. - I 1953 kommer Disneys film om Peter Pan. Det bliver meget populært hos pigerne. De går med takkede skørter eller har en alfehat med blomster på hovedet, siger Inge Christiansen.
  • I både 1950’erne og 1960’erne er det populært at klæde sig ud som kineser, fortæller Inge Christiansen. Pengene er stadigt knappe, og det sætter nogle naturlige begrænsninger. - Udklædningen er tit hjemmelavet. Man ser mange klædt ud som voksne f.eks. faderens erhverv. Så havde man i forvejen tøjet hjemme i skabet. Det ser man ikke så tit i dag.
  • Coyboys og indianer bliver ved med at være populære i 1960’erne, siger Inge Christiansen. Inspirationen kommer især fra film, tegneserier og børnebøger.
  • Klovne har været populære til alle tider. Det er en figur, der går flere århundreder tilbage. Man så den allerede dengang, hvor det kun var voksne mænd, som klædte sig ud, fortæller Inge Christiansen.
  • I 1970’erne begynder man at købe dele af udklædningen f.eks. en klap til øjet eller et skjold, siger Inge Christiansen.Sørøveren er en populær figur, der dukker op allerede i 1950’erne. Man kender den f.eks. fra tegneserier.
  • I 1970’erne kunne man klæde sig ud som en oliesheik. Det er et eksempel på, at udklædning også følger tøjmoden. Mange havde partisaner tørklæder derhjemme, og dem kunne man nemt omdanne til en oliesheik, fortæller Inge Christiansen.
  • - I 1980’erne begynder der at komme pudsige ting frem. Man kunne være en genstand f.eks. et spillekort eller en cigaretpakke, siger Inge Christiansen. - Man begynder i højere grad at købe færdige udklædninger i takt med at ting bliver billigere og sykundskaberne forsvinder.
  • I 1990’erne slår Fætter BR-effekten for alvor igennem. Prisen falder på udklædning og udvalget bliver stort for både drenge og piger, forklare Inge Christiansen. Inspirationen kommer gerne fra fjernsyn og musik.- Man ser mange børn klædt ud som Michael Jackson og Pipi Langstrømpe. Der sker et skifte, som holder indtil i dag. - Vi lytter i højere grad til børnenes egne ønsker. Førhen fik de ikke lov til at bestemme så meget, siger Inge Christiansen. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)
1 / 10

Der løb mange cowboys og feer rundt om fastelavnstønden i 1950’erne.

I 1970’erne blandede oliesheiker sig i fastelavnsfesten, og 1980’erne kunne man pludselig se en overdimensioneret Prince-cigaretpakke slå katten af tønden.

Men ligegyldigt, hvordan vi klædte os ud, har formålet altid været det samme:

- Vi klæder os ud for at sætte tiden i stå, siger Inge Christiansen, museumsinspektør og forsker ved Museum Sydøstdanmark.

- Det er en måde at træde ud af dagligdagen på og spiller en anden rolle for en tid. Når vi tager vores eget tøj på igen, så vender vi tilbage til hverdagen og den almindelige tid.

Fastelavnsudklædning var oprindeligt en voksen tradition, men i løbet af 1900-tallet overtager børnene løjerne. Børnenes udklædning følger samfundets udvikling.

Se hvordan vi klædte os ud siden 1950’erne i billederne ovenfor.

FacebookTwitter