Flere og flere museer vil benytte sig af virtual reality

Virtual reality-teknologien er ved at være så veludviklet, at det er muligt at opleve fortiden og historiske begivenheder gennem en virtuel verden. Især museerne tager teknologien til sig.

I Danmark har Mosede Fort ved Greve, der fortæller historien om Danmark under Første Verdenskrig, åbnet en permanent udstilling, hvor man i forbindelse med særarrangementer kan opleve Første Verdenskrig på tætteste hold ved hjælp af et par VR-briller. (© Greve Museum)

Forestil dig, at du ligger i skyttegravene under Første Verdenskrig, løber på feltmarken eller kommer helt tæt på forhistoriens landskaber og byrum. Gennem et par teknologiske briller oplever du historiske begivenheder udspille sig for øjnene af dig, realistisk og lige nu.

Så langt er vi ved at være nået i den teknologiske virkelighed. Fænomenet kaldes virtual reality eller ”VR”, der er en computerskabt illusion, hvor man som bruger bliver tilskuer til en parallelverden, hvor for eksempel fortiden bliver genskabt. Virtual reality er en teknologi, man har kendt til siden starten af 1990’erne, og efter mere end 25 år i udvikling er kvaliteten ved at være realistisk og tro over for virkeligheden – også den historiske.

En realistisk oplevelse

- Udviklingen af virtual reality har været i gang længe, men det er først nu, at teknologien har nået et niveau, hvor det hele virker realistisk. Samtidig har flere firmaer, heriblandt Microsoft og Sony, offentliggjort, at de vil sende VR-briller på markedet i 2016, så det er nok lige om hjørnet, at man kan forvente VR i hjemmet og på museet, siger Ludvig Lohse, projektleder hos MMEx - Museernes Videncenter for Digital Formidling.

Virtual reality-teknologien går i sin enkelthed ud på, at man ved at tage et par VR-briller på, bliver medvirkende til en bestemt begivenhed eller tid, set gennem de computerskærme og ved brug af de bevægelsessensorer, der sidder i brillerne.

Derved kan man gennem VR-brillen genskabe historien, opleve den og lære om den på en ny og alternativ måde. Og ifølge Ludvig Lohse, så skiller VR-teknologien sig markant ud fra det at kigge på et landskab gennem en håndholdt skærm og dreje sig rundt 360 grader.

En aktiv deltager

- Med virtual reality føler man, at den virtuelle virkelighed bliver ens egen virkelighed - en parallel virkelighedsoplevelse, hvor man bliver indsluset i en verden, som man oplever som førsteperson. Det kan for eksempel være en vikingeborg, der bliver genskabt eller en rekonstruktion af et søslag. Her begynder man at føle, at man selv er til stede og selv er medvirkende i situationen. Det opleves simpelthen subjektivt, fordi man selv kan navigere rundt. Man er ikke længere blot betragter, men er en aktiv deltager.

Ifølge Ludvig Lohse vil flere og flere museer komme til at formidle fortiden og historiske begivenheder med virtual reality-teknologien, men indtil nu er teknologien ikke særlig udbredt på de historiske museer.

- Man skal huske, at et museumsbesøg er en social oplevelse, og det kræver nok at VR-teknologien kan blive en multibrugeroplevelse, før den kan blive en permanent del af et museumsbesøg. Men der er et stort potentiale.

På flere internationale museer har besøgende allerede kunne opleve fortiden med virtual reality. For eksempel ved Samsung-sponsorerede særudstillinger på British Museum og Natural History Museum i London i 2015, hvor de besøgende kunne udforske et bronzetidshus og forhistoriske landskaber.

På en Samsung-sponsorerede særudstilling på British Museum kunne besøgende udforske et bronzetidshus

Oplev Første Verdenskrig

I Danmark har Mosede Fort ved Greve, der fortæller historien om Danmark under Første Verdenskrig, åbnet en permanent udstilling, hvor man i forbindelse med særarrangementer kan opleve Første Verdenskrig på tætteste hold ved hjælp af et par VR-briller. Teknologien er udviklet af studerende fra Aalborg Universitet, og giver et nært indblik i, hvordan soldaterne kæmpede under krigen.

- Det har været en meget positiv oplevelse. Når man tager brillerne på, er man transformeret til en helt anden tid, der er genskabt virtuelt. Derved får de besøgende en ny indgang til at forstå Danmark under Første Verdenskrig. Ved hjælp af brillerne får man en ny, historisk relation til begivenheden, fordi man selv bliver sat tilbage i tiden. Derfor vil vi tænke den her teknologi ind i fremtidige projekter og udstillinger, siger Mads Danker Danielsen, der er pædagogisk udvikler på Mosede Fort.

Ludvig Lohse fra MMEx - Museernes Videncenter for Digital Formidling forudser i øvrigt, at virtual reality vil blive en mere og mere udbredt teknologi, når spilindustrien kaster sig over den.

- Med spilkonsollernes VR-briller lige om hjørnet, tror jeg ikke der går lang tid, før man vil se virtual reality dukke op i private hjem og på museer.

Hvis du vil prøve virtuel reality-briller, kan du besøge Mosede Fort ved Greve i uge 7, hvor museet i forbindelse med vinterferien kører en række særarrangementer med virtual reality-brillerne.

Facebook
Twitter