Før købe-dragternes indtog: Sådan så fastelavn ud i 1980'erne

En punker, en bokser og en fe var blandt de kreative udklædninger til denne fastelavnsfest.

Kommer man forbi en børnehave, der fejrer fastelavn i disse dage, er der gode chancer for at se mindst fem gange Spiderman og syv Elsa fra 'Frost'.

Købedragterne er en nem løsning, som mange forældre benytter sig af, når de små poder skal klædes ud som deres yndlings Disney-prinsesse eller Marvel-superhelt.

I 1980'erne og 90'erne var det dog lidt anderledes. Købedragter var ikke tilgængelige i samme omfang og var også markant dyrere end de udenlandsk producerede kostumer, man kan få i dag.

Derfor måtte forældrene i højere grad være kreative og selv i gang med symaskinerne.

Det ses tydeligt i klippet herover fra 1981, hvor farverigt udklædte børn en fritidsklub i Århus slår katten af tønden.

Her er der blandt andet en bokser, en fe og en pige med et kæmpe papmachéhoved.

Dengang så man dog også ofte flere børn med den samme udklædning. For eksempel er flere børn i klippet klædt ud som medlemmer af 80'ernes markante subkultur punkerne.

Selvom de fleste børn stadig synes det er sjovt at slå katten af tønden, er fastelavn i dag faktisk blevet overhalet af Halloween som danskernes foretrukne udklædningsfest - i hvert fald hvis man måler på salg af udstyr.

For de lidt ældre er der dog særligt én del af fastelavnstraditionen, der synes at være mere populær end nogensinde, nemlig fastelavnsbollen.

Den søde spise har mange hundrede år på bagen, men kan stadig få lækkersultne voksne til at stå i kilometerlange køer i frostvejr foran de mest populære bagerier.

Arkivklippet er fra DR-programmet 'Fastelavn er mit navn' fra 1981.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter