(Foto: © Bettmann, Getty)

Gentager historien sig i Kabul? Her er 10 ikoniske billeder fra Saigons fald i 1975

Frygten, flugten og faldet giver historisk ekko til Vietnamkrigens afslutning.

Mange har den seneste uge sammenlignet det, der sker i Kabul lige nu, med Vietnamkrigens afslutning og hovedstaden Saigons fald.

Hvis man ser på de ikoniske arkivbilleder herunder, kan man godt forstå sammenligningen.

Både i Saigon i 1975 og i Kabul i 2021 kunne man se folk vælte ind på USA's ambassade, og andre sætte livet på spil ved at klynge sig til luftfartøjer. Desperate kvinder, mænd og børn med frygt i øjnene overalt.

Begge dele er indiskutabelt aldeles ubehageligt at se på – uanset årstallet.

Men kan man sammenligne de to begivenheder, der fandt sted med næsten et halvt århundredes mellemrum?

- Husk nu, at det her er ikke Saigon, udtalte USA's udenrigsminister Anthony Blinken for få dage siden til CNN.

Men sammenligningen er faktisk ikke urimelig, mener Niels Bjerre-Poulsen, der er historiker, lektor, USA-kender og forfatter til bogen 'Vietnamkrigen'.

- Man siger jo, at historien ikke gentager sig selv, men at den ofte rimer – og det er også tilfældet her, siger Niels Bjerre-Poulsen.

'Flere påfaldende ligheder'

Han tænkte også selv på Vietnamkrigens afslutning og Saigons fald i 1975, da han så billederne fra Kabul.

Men udover billederne alene er der flere andre påfaldende ligheder, mener han:

- I begge tilfælde forsøgte man sig med en exit-strategi, hvor man ville overlade alt til landets eget styre, og i begge tilfælde holdt det ikke. I Afghanistan gik det bare endnu hurtigere end i Vietnam, hvor Saigon først faldt to år efter, amerikanerne havde trukket sig ud.

I begge tilfælde havde man også på papiret fået opbygget en stor hær, som skulle overtage forsvaret, men som viste sig ikke at fungere, efter amerikanske og internationale tropper havde forladt landet, forklarer Niels Bjerre-Poulsen:

- Det havde en markant negativ psykologisk effekt på den sydvietnamesiske hær, da de sidste amerikanske tropper forlod landet i marts 1973. Det samme har sandsynligvis haft betydning i Afghanistan.

En helt anden verdenssituation

Men når det er sagt, er det også vigtigt at være opmærksom på de steder, hvor de to begivenheder adskiller sig fra hinanden, pointerer Niels Bjerre-Poulsen.

- Verdenssituationen var jo en helt anden i 1970'erne, fordi Den kolde krig stadig var yderst aktuel. I lang tid frygtede man, at en kommunistisk sejr i Vietnam ville føre til en domino-effekt, hvor mange andre lande i regionen også ville blive kommunistiske. Senere handlede det mere om et prestigetab overfor Sovjetunionen og Kina. Der var altså nogle andre storpolitiske overvejelser på spil dengang.

Desuden var krigen i Vietnam også langt mere upopulær end krigen i Afghanistan:

- Derfor var presset for at komme ud også endnu større. Blandt andet fordi der dengang var værnepligt – i modsætning til i Afghanistan, hvor der er tale om frivillige professionelle soldater.

- Desuden er det også vigtigt at huske på, at der altså på et tidspunkt var over 500.000 amerikanske tropper i Vietnam samtidigt. Et antal man ikke har været i nærheden af i Afghanistan, fortæller Niels Bjerre-Poulsen, der bestemt mener, at USA og dets allierede lærte noget af de 20 år i Vietnam:

- … Men noget af det har man så nået at glemme igen, pointerer han.

Her er ti ikoniske billeder fra Saigons fald i 1975:

 • En amerikansk Chinook-helikopter letter, mens vietnamesiske civile hægter sig fast på den for at komme med. Billedet er taget to uger før Saigons endelige fald, hvor mange allerede var klar over, at en nordvietnamesisk sejr var nær. (Foto: © Bettmann, Getty)
  1 / 10
 • Dagen før Saigons endelige fald. Folk evakueres på toppen af en bygning kort fra den amerikanske ambassade. Over 7.000 amerikanere, sydvietnamesere og andre udlændinge blev i krigens sidste dage og timer evakueret med helikopter i en stor aktion med kodenavnet 'Operation Frequent Wind'. (Foto: © Bettmann Hubert van Es, Getty)
  2 / 10
 • 30. april 1975. Nordvietnamesiske tropper kører ind i Saigon, og Vietnamkrigen regnes officielt som afsluttet. (Foto: © Jacques Pavlovsky, Getty)
  3 / 10
 • Dramatiske scener udspiller sig på den amerikanske ambassade, hvor tusindvis af mennesker prøver at komme ind. (Foto: © nik wheeler, Getty)
  4 / 10
 • Civile evakueres via den amerikanske ambassade. De flyves med helikopter til blandt andet hangarskibe ved kysten. (Foto: © nik wheeler, Getty)
  5 / 10
 • De nordvietnamesiske tropper indtager præsidentpaladset. (Foto: © Jacques Pavlovsky, Getty)
  6 / 10
 • Nordvietnamesiske tropper slapper af og får en cigaret i præsidentpaladset i Saigon i det, der engang var præsidentens kontor. (Foto: © Bettmann, Getty)
  7 / 10
 • Efter Saigons fald forsøgte mange vietnamesere at flygte fra Vietnam. En gigantisk flygtningestrøm på over en million mennesker fulgte i årene efter krigen – mange via båd. Det vurderes, at mellem 200.000 og 400.000 druknede. (Foto: © Jack Cahill, 1975 Toronto Star)
  8 / 10
 • En sydvietnamesisk helikopterpilot og hans familie er kommet sikkert ombord på et amerikansk skib. (Foto: © PhotoQuest, Getty)
  9 / 10
 • Mange flygtninge fik efterfølgende permanent ophold forskellige steder i verden – ikke mindst Australien, USA og Canada. Danmark tog cirka 4.000. Antallet af dræbte i Vietnamkrigen er meget usikkert, men det anslås, at tallet ligger et sted mellem 1,3 og 3 millioner. (Foto: © Bettmann, Getty)
  10 / 10