Gigantværk om dansk skolehistorie vinder prisen som årets historiske bog

500-års gennemgang af dansk skolehistorie er kåret som årets historiske bog. Overraskende sejr, vurderer juryen.

Fembindsværket er skrevet af intet mindre end 12 forfattere og redigeret af lektor, dr.phil. Charlotte Appel, og professor MSO, dr.phil. Ning de Coninck-Smith.

Læserne har talt. 'Dansk Skolehistorie 1-5' har netop vundet prisen som årets historiske bog. Fembindsværket er skrevet af intet mindre end 12 forfattere og redigeret af lektor, dr.phil. Charlotte Appel, og professor MSO, dr.phil. Ning de Coninck-Smith.

- Jeg kan godt være en smule overrasket over, at et fembindsværk løber med så stor en sejr, siger Michel Steen Hansen, medlem af nomineringsjuryen og direktør i Danmarks Biblioteksforening.

Men selvom de tykke bind kan synes en smule tunge ved første øjekast, så formår forfatterne at vise deres engagement gennem hele værket. Det mener både Michel Steen Hansen og Poul Porskær Poulsen, formand for nomineringsjuryen til årets historiske bog.

Personlige fortællinger gør skolepolitiske debatter levende

Forfatterne bag har især haft succes med historieformidlingen:

- De har været dygtige til at tage udgangspunkt i elever, forældre og læreres fortællinger om, hvordan skolen var – både før og nu. De personlige fortællinger knytter de så til den store skolepolitiske diskussion. Dermed bliver formidlingen både nærværende og relevant, siger Poul Porskær Poulsen. Netop værkets nutidige relevans er ifølge Michel Steen Hansen en af årsagerne til, at ’Dansk Skolehistorie 1-5’ vinder prisen i år: - Jeg har siddet og klukket lidt, fordi bogen sætter fokus på debatter senest i 70’erne, som beskriver nøjagtig de samme argumenter, som vi ser i den nutidige debat om folkeskolereformen, siger han.

  • De nominerede:

  • Niels Bjerre-Poulsen: 'Vietnamkrigen'

  • Pia Fris Laneth: '1915'

  • Ulrik Langen: 'Tyven'

  • Claus Bundgaard Christensen mfl.: 'Waffen SS'

  • Ning de Coninck-Smith mfl.: 'Dansk Skolehistorie 1-5'