GRAFIK Gå på opdagelse i unikt 300 år gammelt brev

Tydningen af brevet har løftet sløret for en fantastisk historie om en dansk kaptajn i store problemer. Men også brevets ydre fortæller spændende historier fra svunden tid.

Et unikt 323 år gammelt brev fra en dansk kaptajn er netop blevet oversat og tydet - og historiens slør er blevet løftet for indholdet.

Afsenderen er kaptajn Svend Olsen Falch, som er strandet i Frankrig, efter han og hans skib er blevet kapret af kapere. I Frankrig hærger på dette tidspunkt en voldsom krig - og kaptajnen skriver til sin udkårne i København, Ingeborg Andersdatter, for at berette om sin ulykkelige situation.

- Det her er jo en historie og en ekstraordinær situation, som man kun yderst sjældent får indblik i, lød konklusionen fra Peter Wessel Hansen fra Københavns Stadsarkiv.

Han er en af de mange eksperter, som har hjulpet DR Historie med analysen af brevets indhold - som blandt andet kan læses her.

Men selve brevets udseende rejser også mange spørgsmål. Hvorfor er der klippet i brevet? Hvorfor er der skrevet et stort rødt tal udenpå? Og med hvad og på hvad skrev man egentlig breve dengang?

Gå på opdagelse i brevets udseende i den interaktive grafik herover.