Har 'magiske' kræfter: Derfor er kinesiske turister vilde med dansk rav

Også her i Norden troede man i bronzealderen, at rav kunne mere end bare være smukt.

De bløde sten glimter gult i sandet ved de skandinaviske kyster. Nogle af dem er grove og matte som bark, andre er klare som dug. Ravet. Den fine af slagsen er sin egen vægt værd i guld.

I bronzealderens Danmark var det en dyrebar handelsvare - og det samme er tilfældet igen i dag, hvor især køberne fra Kina har fået prisen til at stige.

Efterspørgslen fra øst hænger blandt andet sammen med en tro på, at ravet kan meget mere end at være smukt.

- Kineserne er meget tiltrukket af ravets magiske egenskaber, siger Flemming Kaul, arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet.

Antropolog og PhD-studerende Henrik Kloppenborg Møller er enig:

- De anser det som et naturligt materiale, der kan bringe brugeren i kontakt med en natur, som på mange måder er under forandring eller ved at forsvinde i Kina, siger han.

Til business og sjælepleje

Et stykke rav i en kæde om halsen kan gøre gode ting for sjælen. Når smykket rører ved huden, trænger ravets egenskaber ind i kroppen på den, der bærer det.

Det er der i hvert flere kinesere, der er overbeviste om, fortæller Henrik Kloppenborg Møller.

- Mange kinesere tror på, at ravet giver livsenergi. Flere mener også, at ravet har en beroligende effekt, som hjælper dem med søvnen, siger han.

Rav bruges til alle mulige former for behandling, blandt andet gigt, psoriasis og søvnbesvær. (Foto: Julian-G. Albert © flickr.com / Creative Commons)

De mange kvaliteter, som ravet bliver tillagt, har medvirket til at gøre det meget populært inden for den kinesiske forretningsverden. Her er ravet blevet en ting, som man viser frem på sit skrivebord.

- Mange rige forretningsmænd har ofte Buddha-statuer i rav stående fremme, fordi det både udstråler rigdom og spiritualitet, fortæller Henrik Kloppenborg Møller.

Ravet gav hellig beskyttelse i Danmark

Det er dog ikke kun kineserne, der har tillagt ravet en stor betydning gennem historien. Det er der mange samfund, der har.

Her i norden var rav meget værdifuldt under bronzealderen, både som handelsvare og religiøst symbol. Og efterhånden begyndte det magiske rav fra Skandinavien også at fortrylle folkeslag langt borte.

Omkring år 1600 før vor tid blev ravet i vid omfang sendt ud i verden, hvor det endte i kongelige hænder.

- Det når syd for alperne og helt ned til Grækenland, hvor nordisk rav findes i kongegrave. Vi har også rav helt nede i Syrien, fortæller Flemming Kaul.

Perler i blåt glas er fundet i grave for de øverste i samfundet i bronzealderen - både i Danmark og i kongegrave længere mod syd. Disse perler fra bronzealderen er fra Kongehøj, Humlum Sogn. (Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem © Nationalmuseet)

Både de i nordiske grave og i kongegravene ved Grækenland og Italien fandt man gyldne ravperler i selskab med perler af dybblåt glas.

Ravet var en manifestation af solens kraft. De blå glasperler var et symbol på himlen. Samlet skabte de en guddommelig fortælling.

- Sammensætningen af de blå perler og det gule rav kan betragtes som et symbol på solens vandring over himlen og ned i underverdenen, siger han.

Ravet gav beskyttelse til den, der bar det. Det fortæller skriftlige kilder fra omkring 500 før vor tidsregning i Grækenland, som også beskriver ravet som tårer fra solguden Apollon.

- Det er guddommeligt på en eller anden måde. Når man har en ravperle, så har man også solguden med sig, siger Flemming Kaul.

Længere fremme i historien, i antikkens Rom, havde ravet også høj værdi. Det fortæller Jens G. Lauridsen, arkæolog og museumsinspektør.

- Dengang var rav så efterspurgt, at en udskåret ravstatuette blev betragtet som mere kostbar end en sund mand - altså en slave, siger han.

Købes som behandling mod psoriasis og gigt

Der findes også stadig folk i Danmark, der mener, at rav kan være mere end en smykkegenstand.

Det ved Frants Kristensen, som ejer forretningen Ravsliberen i Sæby. Han lever af at sælge rav - og en del af hans kunder køber det specifikt til behandling af deres sygdomme.

Små ravfund ved stranden er fine til at lave ravsnaps med. (Foto: Kristian Ruhe Thorsen © flickr.com / Creative Commons)

Nogle køber for eksempel cremer opblandet med ravpulver mod psoriasis, eller bærer stykker om halsen for at få smerter væk.

- Jeg har solgt ravstykker til flere fiskere og havnearbejdere, som går med dem i kæder om halsen mod gigt, fortæller han.

Ravet bliver endda brugt til at lave snaps af, som det siges skulle være sundt at drikke.

Sidst Henrik Kloppenborg Møller var i Kina, fortalte han sine kinesiske bekendte om drikken – og det vakte stor interesse.

- Så den tradition har de muligvis kopieret, når jeg kommer tilbage, siger han.

Denne artikel blev udgivet første gang i 2017 i forbindelse med premien på 'Historien om Danmark'.

Facebook
Twitter