Historien om dansktoppen: DR nægtede at spille de jyske slagerkonger

I 1980’erne voksede en ny succesfuld slagerkultur op i Jylland, trods Danmarks Radio afviste at spille de nye kendte navne som Richard Ragnvald og Lis & Per.

I Danmarks Radio nægtede man at spille Lis & Per-nummeret 'Jeg Er Sigøjner' fra 1986. Det gjorde man til gengæld ikke i Jyllands lokalradioer, og efter kort tid havde singlen solgt 25.000 eksemplarer på kassettebånd.

I 1970’erne og 80’erne var DR’s dansktop-musik domineret af sjællandske og københavnske slager-sangere som Johnny Reimar, Keld Heick, Bjørn Tidmand og Birthe Kjær.

De jyske musikere havde næsten ikke en chance for at komme igennem DR’s kanaler, der afviste de jyske sangfugle, da man mente, at kvaliteten var det rene ”røvballe-musik,” som det blev kaldt.

Efter den sjællandske dominans i 1970’erne ændrede magtforholdene sig markant i forbindelse med, at Danmarks Radio i 1977 valgte at lukke det ugentlige radioprogram Dansktoppen.

Heick, Reimar, Kjær og de andre blev stadig spillet af DR, men samtidig fik de stigende konkurrence fra Jylland, hvor en ny gruppe af slager-stjerner voksede frem i 1980’erne.

Ikke fin nok musik

- I 1980’erne lå alle mine jobs stort set kun i Jylland og på Fyn, mens Sjælland var et uland for mig. Der var et københavneri, og i Danmarks Radio mente man, at vores musik ikke var fin nok, siger den århusianske musiker Richard Ragnvald.

Selv om Danmark Radio afviste en række af de jyske dansktop-navne, opstod der i løbet af ganske få år flere kendte jyske sangere og grupper, som siden opnåede stor succes, heriblandt Richard Ragnvald, Lis & Per, Bjørn & Okay og Jodle Birge.

I stedet for at håbe på, at Danmarks Radio ville tage de jyske musikere til nåde, gik de i stedet op i mod den københavnske finkultur og skabte deres egen musikalske løbebane.

Det jyske gennembrud skyldtes ikke mindst det nye kassettebånd, der gjorde det nemt selv at indspille en sang og siden udgive den i det lokale supermarked eller på tankstationerne rundt om i provinsen.

Små pladeselskaber skød op, det samme gjorde en række lokalradioer, der i modsætning til Danmark Radio, fyldte sendefladen med den lavbudgetterede, billige, jyske slagermusik.

Konkurrence fra Jylland

- Det var dårlige tekster, dårligt udført og sjusket. Det var virkelig venstrehåndsarbejde. Man sprøjtede bare bånd ud og så skide være med kvaliteten.

Men vi kunne godt mærke, at der kom en stigende konkurrence fra Jylland. For eksempel fra Lis & Per, der lavede nogle glimrende sange, siger Keld Heick.

Netop ægteparret Lis & Per fik et stort gennembrud i provinsen, efter at de havde opgivet deres karriere som frisører, blandt andet med hittet Jeg Er Sigøjner fra 1986.

I Danmarks Radio nægtede man at spille nummeret, det gjorde man til gengæld ikke i Jyllands lokalradioer, og efter kort tid havde singlen solgt 25.000 eksemplarer på kassettebånd.

Salg eller ej, så nåede denne musik i første omgang ikke ud gennem DR’s kanaler. Selv forsvarede DR sig med, at man ikke havde en kassettebåndoptager til at afspille sangene med. En anden ting var selve kvaliteten, der i begyndelsen blev betragtet for at være meget svingende.

Skrabet kvalitet

- På de store pladeselskaber havde man store musikere til at producere, og her brugte man blandt andet de kendte violinstrygere. I Jylland blev strygerne erstattet af en synthesizer, og her var Lis & Per et godt eksempel.

De elskede de gamle slagere fra 1960’erne, og når ingen ønskede at indspille dem eller spille dem i radioen, måtte de jo selv gøre det. Det betød dog, at lyden var meget skrabet, siger dansktopforsker Henrik Smith-Sivertsen.

Den jyske slager-succes skyldtes ikke mindst produceren Mogens Villadsen fra den nordjyske by Pandrup. Herfra indspillede musikere som Richard Ragnvald, Jodle Birge og Lis & Per deres musik, mens de alle hjalp hinanden til det ene hit efter det andet.

Sammen lavede de musik til manden på guldet, gik op imod den etablerede dansktop på Sjælland, bestående af Heick, Reimar, Kjær, Seebach og Belli, og gik under navnet ”Den jyske mafia.”

Inde i varmen hos DR

Som årene gik kunne Danmarks Radio og det østlige Danmark ikke komme uden om de nye slagerkonger fra Jylland.

Efter at være blevet afvist år efter år, begyndte der i 1980’erne at dukke jyske navne op til det årlige Melodi Grand Prix, og i Danmarks Radio begyndte radio- og tv-værten Jørgen de Mylius samtidig at give plads til dansktopmusikken i sine programmer.

- Uanset hvilket program jeg lavede, forsøgte jeg altid at indlemme et par dansktopnumre, så de blev blandet med rock'n'roll. Men det var selvfølgelig ikke nok, siger Jørgen de Mylius.

Siden blev Lis & Per, Jodle Birge og de andre dansktopstjerner fra Jylland en integreret del af hele den nationale dansktop. For Lis & Per kom det store gennembrud i 1993, efter at de havde været med i TV Avisen på DR 1.

- Det var jo et fantastisk sendetidspunkt. Herefter fik vi meget travlt, det hele ændrede sig og pludselig var vi inden for i varmen, siger Per Kauczki.

FacebookTwitter