Historiker om Mein Kampf: Man begynder at kede sig ihjel

Mein Kampf er et søvndyssende værk, der næppe gjorde mange til overbeviste nazister, mener historikere. Derfor ændrer det heller ikke, alverden, at bogen nu bliver genoptrykt i Tyskland.

Ifølge historikere kommer det næppe til at skabe de store omvæltninger at Mein Kampf bliver udgivet igen. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

I 30’ernes Tyskland fik nygifte et eksemplar af Mein Kampf, der blev en bestseller.

Det skæppede godt i Hitlers kasse, men der er næppe mange, der har læst den fra ende til anden og endnu færre, der er blevet overbeviste nazister af bogen.

Fakta om Mein Kampf
  • Bogen består af to dele – en selvbiografi og et politisk program, udgivet i henholdsvis 1925 og 1927
  • Da Hitler kommer til magten i 1933 skylder han over 400.000 Reichsmark i skat for bogen. En gæld han eftergiver sig selv.
  • Bogen blev i 1930’erne givet gratis til soldater og nygifte.
  • Mein Kampf var i 1939 udgivet i 5,2 mio eksemplarer og oversat til 11 sprog.
  • I 1945 har Hitler tjent 6,7 mio reichsmark på Mein Kampf, uden at betale skat
  • I alt blev der solgt 12,5 mio. eksemplarer
  • Mein Kampf bliver i dag genudgivet i Tyskland i en ny version med ca.1200 sider kommentarer, der kritiserer bogen

Kilder: Karl Christian Lammers, BBC, Britannica.com

Det mener historieprofessor Uffe Østergaard fra CBS, der selv har haft fingre i bogen, som i dag er genoptrykt i Tyskland.

- Der er ikke mange, der mener, at det var Mein Kampf, der direkte ledte til nazismen. Den var et led i markedsføringen af nazismen, men altså ikke i sig selv en skyldig bog, og det opdager man simpelthen, når man griber bogen og begynder at kede sig ihjel, siger Uffe Østergaard.

Det samme mener lektor i Tysk samtidshistorie på Saxo Instituttet Karl Christian Lammers. Han siger, at bogen var ”meget hård at komme igennem,” da han første gang læste den i 1960’erne.

-Mein Kampf har ikke skabt Hitler, Hitler har skrevet Mein Kampf. Dermed antyder jeg også, at den ikke har spillet nogen rolle for Hitlers vej til magten. I 1930, da hans parti NSDAP får sit politiske gennembrud er der trykt og solgt 22.000 eksemplarer, og på det tidspunkt har partiet mellem 150.000 og 200.000 medlemmer, siger Karl Christian Lammers.

De to peger i stedet på, at Hitlers svulstige taler for fyldte stadioner og i radioen, og nazisternes selviscenesættelse var drivkraften bag magtovertagelsen.

Samtidig var nazisterne dygtige til at udnytte den usikkerhed, der opstod under den økonomiske og politiske krise i Tyskland i slutningen af 1920’erne.

Mein Kampf holdt Hitler varm, mens han sad i fængsel

Mein Kampf blev skrevet mens Hitler sad i fængsel, og ikke kunne svinge taktstokken i nazipartiet. I stedet satte han umuliusser som blandt andre Alfred Rosenberg til at styre partiet. Selv holdt han hyppigt hof for fremtrædende højrefløjspolitikere takket være en venligtsindet fængselsdirektør, og så skrev han manifestet Mein Kampf, der skulle positionere Hitler som den naturlige leder på højrefløjen, når han havde afsonet sin dom, og det virkede:

- Han bliver formand igen, da han kommer ud af fængslet og kommer til at fremstå som det nationalistiske Tysklands håb i slutningen af 20’erne, fortæller Karl Christian Lammers.

Omkring 1930 tager salget af bogen fart og indbringer Hitler en betragtelig formue. Det er ikke noget, han taler højt om, da han frasiger sig sin kanslerløn ved magtovertagelsen i 1933.

På det tidspunkt har han tjent 1,2 mio reichsmark i royalties, der fortsætter med at tikke ind. I 1945 har han tjent 6,7 mio reichsmark på værket. Pengene blev brugt på at leve det fede liv.

Historikeren Volker Ullrich har tidligere afdækket, hvordan Hitler spenderede enorme summer på dyrt skræddersyet tøj, luksuriøse middage og hotelophold til uhyrlige summer.

Genudgivelse uden betydning

Myten om Mein Kampf har med tiden vokset sig større end selve bogen, der ifølge de to historikere næppe kommer til at skabe de store omvæltninger ved at blive udgivet nu.

- Det er ikke en komponeret bog i den forstand, og indholdet virker ikke som organiseret tekst. En moderne ghostwriter ville nok have halveret den, siger Uffe Østergaard og påpeger, at bogen har været tilgængelig på nettet længe, for dem der virkelig gerne vil have fat i den.

Bogen skal udkomme i 3.500 eksemplarer, og det bliver en moppedreng på 2.000 sider, hvoraf de 800 sider er selve Mein Kampf, mens de 1200 øvrige sider er kritiske kommentarer som forskerne bag bogen har givet Hitlers ord med på vejen.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube