Hvad skal med i alternativ kulturkanon om religion?

Er det Antikrist af Rued Langgaard eller En rose så jeg skyde, der bedst fortæller historien om Religion?

Religion er omdrejningspunktet for P1 eftermiddags alternative Kulturkanon i april (Foto: Simon Knudsen)

Ordet

Kaj Munk, 1925 samt Carl Th. Dreyer,1955

Den rene i troen kan udvirke mirakler – selv i et vestjysk sogn

En rose så jeg skyde

Komponist: Köln, 1599. Tekst: Thomas Laub – her indspillet af Povl Dissing.

Englen, Deadline Games 1999

Tegneserie-spil, hvor spilleren er en engel der skal gribe ind i de forskellige karakterers skæbner.

Valhalla, Peter Madsen 1979

I tegneserien om Valhalla har Peter Madsen i foreløbig 15 albums taget os med på en humoristisk rejse i de gamle nordiske guders verden. Med 100.000 solgte eksemplarer alene af det første album, er det vist ikke for meget at påstå, at mange danskere har deres primære viden om den nordiske mytologi fra Valhallas frie fortolkning. Samtidig banede seriens succes vejen for et dengang nyt kuld af danske tegnere.

Rejsen til Saturn, Claus Deleuran 1977

I den komiske politiske satire om en dansk Saturn-ekspedition kommer mandskabet ad omveje forbi Guds himmel, hvor læseren blandt andet møder Vorherre, Jesus og Reservejesus. I sin tid blev repræsentanter for Kristeligt Folkeparti meget opbragte over Deleurans ellers hyggelige og med nutidens øjne meget uaggressive satire, men den rummer både fascinationen af kristendommens løfte om evigt liv og en form for latterliggørelse af, hvor absurd ideen samtidig er. En mini-Muhammedkrise, som viser at vi ikke selv skal så langt tilbage for at finde egen religiøs følsomhed overfor frække tegninger.

Cloud Chamber

- mordmysterie-samarbejdsspil, men det handler om universet - er der liv og hvad tror vi på? Samarbejd med folk fra hele verden om at løse gåderne.

Cloud Chamber Mystery

The Weather Project, Olafur Eliasson 2003

Vist på Tate Modern i London. En fantastisk hyldest til livet. På gulvet lå hundreder af unge mennesker og oplevede Olafurs halv-sol blive hel via spejlene opsat i Turbinehallens loft højt oppe.

Aarhus Domkirke

Aarhus Domkirke samler hele det historiske Århus omkring sig. Den er Nordens længste kirke, har spektakulære kalkmalerier og en mesterlig altertavle. Dens tårn rækker mod himlen og trækker den himmelske lyd ned til menigheden.

Hjem, Klaus Høeck 1985

Klaus Høecks digtværk Hjem viderefører traditionen i dansk litteratur for religiøs digtning lige fra Anders Sunesens middelalderlige, teologiske versekunst og Anders Arrebos skabelsesværk, Hexaëmeron fra 1660-tallet, til Kingos, Brorsons og Grundtvigs salmeværker. Hjem beskriver troen i en moderne, nutidig sammenhæng og vrider sproget af led for at finde udtryk for den religiøse erfaring: ”faderske min fri/ mig fra koordinater/ fri mig fra planer/ og vinkler fri mig/ fra klokken to fri mig fra/labyrinter fri/ mig fra gabbro fri/ mig fra farvel fri mig fra/

Niels Klims forunderlige rejse, Ludvig Holberg 1741

Et hovedværk i oplysningstiden om religiøs forskellighed og kulturel mangfoldighed. Den norske student Niels Klim, vender tilbage til sin fødeby Bergen efter studentereksamen. På en udflugt lidt uden for byen falder han i et dybt hul i klippen og lander på en planet i Jordens indre kaldet Nazar. Her møder han mange forskellige besynderlige samfund. De beskrives satirisk af Ludvig Holberg, der ustraffet kan gøre nar af sin samtid

Antikrist af Rued Langgaard 1921-23

Det er Langgaards eneste opera, komponeret i 1921-23 og omarbejdet 1926-30. På trods af adskillige forsøg fra komponistens hånd, blev værket først uropført i 1999, mange år efter Langgaards død. I dag regnes det for Langgaards hovedværk. Antikrist giver et råt og kritisk billede af verdens tilstand på Langgaards tid og ender med, at det kun er troen på Gud, der kan give mennesket fred og indsigt.

Facebook
Twitter