Karsten fandt DR2s guldhorn og guldbarre

Et guldhorn og en ægte 24 karat guldbarre blev gravet ned et sted i Danmark. Nu har Karsten Langkjær fundet skatten.

I forbindelse med DR2 Temaet blev et gudhorn og en ægte guldbarre gemt et sted i Danmark. I dag er skatten fundet af Karsten Langkjær.
 • Kære skattejægere. Skatten er fundet! DR2 Temas skattejagt er slut. Skatten blev fundet lørdag kl. 14:38 af Karsten Langkjær. Skatten var gemt ved en grænsesten på Hærvejen ved den dansk-tyske grænse. Længere nede på siden kan du læse alle spørgsmål fra DR2 Temas Skattejagt. Karsten ankom til stedet Lørdag kl 14.30 med yderligere instruks om, at lede efter en lap papir under et skilt der beskriver den krummes vejs historie.

Hvorfor gravede vi skatten ned her?

Det var ikke en hel enkel opgave at finde et sted at gemme skatten i denne omgang. En del af skatten var et Guldhorn, som det ville have været allermest oplagt at grave ned ved Gallehus. Men dels var dette netop for oplagt og dels kunne vi ikke risikere at ivrige skattefindere begyndte at at grave på disse lokaliteter. En anden mulighed som kom i spil var Larsbjørnsstræde nr. 18, stedet hvor Niels Heydenreich omsmeltede Guldhornene efter at have stjålet dem! Men også det var måske for let at gætte? I et gammelt udsagn læste vi om et tredje guldhorn fundet på Varde egnen, som i ødelagt tilstand skulle være ført til Hamborg. Også i en beretning fra Møgeltønder, om hvad der kan have være den manglende del af det sidstfundne Guldhorn, forsvandt det til Hamborg. Vi kiggede derfor mod Hærvejen fordi vi følte os overbeviste om at Guldhornene i den ene eller anden form må have befundet sig her ved flere lejligheder. Både i Jernalderen og senere. I TV programmet var der i øvrigt et par temmelig kryptiske, hints til ca. hvor omtrentligt i landet skatten lå begravet. Disse klip kan man finde på DR2s facebookside.

Resume:

Spørgsmål 1: 19. november

Han Grov et sped ler til at kline sin væg

Mens hønen kagled om påskeæg

Og se, mens han tænkte på laden

Det glimtede sært under spaden

- I hvilket årstal fandt begivenheden sted?

Verset var fra en folkevise om Erik Lassen, der fandt det andet guldhorn i 1734

 • SVAR = 1734

Spørgsmål 2: 20. november

En lille flok metaldetektiver

Belønnes dette år for deres iver

rekorden for vikingeskatte i guld

finder de i den jyske muld

Da skatten først skal udgraves i fred

Er stedet stadig en hemmelighed

Derfor spørgsmålet to svar rummer

hvor mange metaldetektiver og hvilket postnummer?

Det var de 3 metaldetektiver Marie Aagaard Larsen, Kristen Nedergaard Dreiø og Poul Nørgaard, der i Vejen kommune (postnummer 6600) fandt den unikke guldskat fra vikingetiden.

OBS! Ved quizzens udfærdigelse, havde vi ikke den oplysning, at fundstedet er Syd for Kongeåen i Vejen kommune, hvilket faktisk er postnummer 6630. Vi gjorde derfor (onsdag) quizzens deltagere opmærksomme på, at det postnummer der skulle bruges i quizzen var 6600, uagtet at der altså findes et nyere og mere korrekt svar.

 • SVAR = 3 + 6600 = 6603

 • Foreløbigt resultat: 1734 x 6603 = 11449602

Spørgsmål 3: 21. november

56 grader nord

9 grader øst

søg koordinater fra kyst til kyst

for at finde hvor skattefundet er vist

er her koordinatet helt præcist:

B: 56.805316880769126

H: 9.578639754394544

- Hvor mange kilo forgyldt sølv i hele tal (oprundet eller nedrundet) vejede den unikke skat, der blev fundet i 1891 på dette koordinat?

Koordinaterne her ledte til Rævemosen, hvor Gundestrupkarret blev fundet i 1891. Karrets vægt er i forskellige kilder opgivet som ’næsten 9 kilo’ og et enkelt sted som 9,13 – uanset er det op- eller nedrundede tal 9

 • SVAR = 9

 • Foreløbigt resultat: 11449602 – 9 = 11449593

Spørgsmål 4: 22. november

En springende løve – en mand med spids hat

Alt indgraveret i sølv

Endda en enhjørning og en kamel

På et drikkekrus til øl

Danefæ kunne de nok forstå

Da de fandt skatten nær ved Vraa

Kruset er vist lavet til Rønnebjerg Storgård

I låget kan læses præcis hvornår…

- Hvilket årstal står i låget på det fine drikkekrus?

Det fine drikkekrus fundet nær Vrå har årstallet 1597 indgraveret i låget.

 • SVAR = 1597

 • Foreløbigt resultat: 11449593 + 1597 = 11451190

Spørgsmål 5: 23. november

Sidste år sagde detektoren pling

Da de i Vester Vedsted fandt fine ting

Selvom fornøjelsen var kort

Var det dengang vikingeguldets rekord

Og vigtigt at både barrer og ringe

Fortæller os om vikingernes penge

Dengang var en ørtug skam ikke til pynt

Det var vikingernes regnemønt.

Måske skal du bruge regneark

For at fortælle, hvor mange ører, der dengang gik på en mark?

Vikingerne brugte mark og øre, samt regnemønten ørtug. 1 mark var lig 8 øre (og 24 ørtug)

 • SVAR = 8

 • Resultat = 11451190 x 8 = 91609520. Herefter bad vi jer om at lægge tallet 8 til resultatet.

Endeligt Resultat = 91609520 + 8 = 91609528

 • Onsdag den 23. november tikkede SMS’erne ind på nummeret 91609528. De 25 første skattefindere fortsatte til torsdag aften hvor de kl. 19.30 modtog:

Spørgsmål 6: 24. november

Fundstederne for quizzens 5 skatte,

Ligger tættere end du tror

Faktisk kun mellem 0 og 40 kilometer

fra et kendt kulturhistorisk spor

Hvis den oplysning ikke rækker dig,

så tænk på noget, der strækker sig. Svarene stak i flere retninger: ”Gudenåen”, ”Motorvejen”, ”Jyske ås”, ”Koldinghus”, ”Ribe”, ”Fyrkat”, sågar ”Københavns fæsting” kom i spil.

 • Men langt de fleste havde det rigtige svar som var ”Hærvejen”!

 • 10 Skattejægere som både havde svaret rigtigt og hurtigst, fortsatte til næste runde fredag kl 19.30

Spørgsmål 7: 25. november

Gæt endnu et fortidsminde

Hvor der også er skatte at finde

Men selvom sådanne ville have glædet

Skal de ikke sendes til Nationalmuseet

For nok er Thyraborg og Kalegat port

Af danskere både brugt og gjort

Men vi mistede lige en afgørende sejr

Og fortidsmindet har nu en helt ny ejer.

 • Det rigtige svar var ”Dannevirke”.

Dette svar bragte sammen med det forrige svar ”hærvejen” skattefinderne noget tættere på skatten end vi har været tidligere. Dog skulle vi ikke helt ned til den oldgamle grænse – men bare til den nuværende…

 • Karsten Langkjær var den Skattefinder som svarede rigtigt først og derfor gik han som den eneste videre til lørdagens sidste ledetråd på SMS:

Spørgsmål 8: 26. november

Det er lige på grænsen til, at du kan finde ”den krumme vej”, der buer som et guldhorn. - Ved gården Rønsdam (Rønsdamsvej i Padborg) ligger et stykke af den gamle Hærvej som kaldes ”Den krumme vej” og som krydser grænsen til Tyskland. Karsten Langkjær ankom til stedet kl 14:30 med yderligere instruks om at lede efter en lap papir under et skilt der beskriver den krummes vejs historie.

Karsten ankom til stedet Lørdag kl 14.30. Her fik han endnu en instruks om at lede efter en lap papir under et skilt, der beskriver den krummes vejs historie

Tak til Cecilie Olrik som har forfattet spørgsmålene i Skattejagten.

RETTELSE!!!

 • Vi har i spørgsmål 2 efterspurgt postnummeret på det omtalte fund, og efterfølgende erfaret, at fundstedet ligger Syd for Kongeåen i Vejen kommune, hvilket IKKE er det postnummer regnestykket i quizzen er udformet efter.

 • Til brug for quizzen skal postnummeret være 6600

 • Svaret på spørgsmål 2 er altså 6600 + antallet af metaldetektiver.

 • Vi beklager meget fejlen, der skyldes, at det præcise fundsted har været hemmeligholdt indtil yderligere udgravninger i området var foretaget. Det har således indtil nu således kun været muligt at få oplyst, at det var sket i Vejen kommune, der også indeholder andre postnumre end 6600.

Om skattejagten:

Hver aften fra lørdag den 19. november til onsdag den 23. november, vil du kl. 19:30 her på sitet kunne finde et nyt spørgsmål.

Undervejs i forløbet vil svarene på disse 5 spørgsmål danne en kode, som giver mulighed for adgang til en finalerunde, hvor de sidste tre ledetråde afsløres for finalisterne.

Kun én kan i sidste ende finde skatten, som er en 24 karat guldbarre på cirka 60 gram samt et Guldhorns kopi købt hos Nationalmuseet. Den samlede værdi ligger et sted mellem et 18.000 - 20.000 kroner afhængig af den aktuelle guldkurs. Og vi har betalt præmieskatten for dig.

Spørgsmålene kan du se herover.

Det med småt:

 • Det er nødvendigt at have en smartphone med internetadgang for at deltage i DR2 Temas skattejagt.

 • Skatten ligger ikke gemt i en menneskeskabt struktur, hus, fortidsminde m.v. På intet tidspunkt skal du grave eller gå ind på personers private grunde.

 • Først i sidste led, hvis du kommer så langt, kan det give mening at benytte en skovl.

 • Vi håber på at skatten er fundet i løbet af weekenden 26./27. november og vil orientere løbende her på sitet.

 • Om DR2-programmet 'På skattejagt'

  DR2 går på opdagelse efter hemmelige krypter og tempelherreskatte i rundkirkerne på Bornholm. Med den allernyeste teknologi scanner vi undergrunden i Olsker kirke og forsøger én gang for alle at aflive de sejlivede rygter om en hemmelig krypt - resultatet er overraskende. Vi skal også på skattejagt med Indianer-Stig og Dynamit-Aage, to af de eneste professionelle skattejægere i Danmark. På et gammelt vrag i Kattegat finder de en skat, men slet ikke den de havde forestillet sig. Og så forsøger vi at opklare, hvorfor der manglede et stykke af det ene Guldhorn, hvordan er det knækket af, og hvad et gammelt skuffedarium i Møgeltønder har med historien at gøre? Sidst, men ikke mindst, får du også selv mulighed for at finde et guldhorn og en ægte guldbarre, som vi har gemt. Hver dag afsløres på denne side et nyt spørgsmål, som i sidste ende kan lede dig frem til skatten. Hold også øje med DR Histories og DR2's facebooksider, hvor der kan dukke yderligere hints op.Gense hele udsendelsen, som måske giver dig en ide om, hvor vi har gravet skatten ned.