Kim Larsen 70 år i dag: 'Han har aldrig været bange for at være irriterende'

Radiovært Alex Nyborg Madsen og forfatter bag Kim Larsen biografien ”Solisten” Jakob Lund guider os gennem Kim Larsens liv og betydning for Danmark.

Kim Larsen bliver 70 år, men hvad har han betydet for dansk kultur? (© DR arkiv)

Det hele startede i 1969 da Gasolin blev dannet og det var virkelig noget, som vakte røre i andedammen.

- De her unge drenge som skejede ud og skrev om deres eget nærmiljø, det var noget helt andet end den pæne dansktop, som herskede i denne tid, fortæller Jakob Lund.

Og netop tiden, 70’erne, blev Gasolins årti i Danmark.

- Live var der en kolossal energi, og dem som har oplevet Gasolin kan stadig huske det. Kim Larsen kunne virkelig få en sal med og det var en del af den spillemandstradition som han også elsker, fortsætter Jakob Lund

Og Kim Larsen var et kæmpe idol for ungdommen. Alex Nyborg Madsen var én af dem:

- Da jeg var 16 år gammel var Kim Larsen den mand i verden, jeg allerhelst ville trykke i hånden, men det lykkedes først mange år senere.

For stor til Gasolin

Kim Larsen voksede op i København med schlagermusik og giro 413 og netop derfor har hans sange haft en evne til at ramme alle mener Jakob Lund.

Spillemandsidealet betød meget og derfor måtte han i 1973 udgive sin første soloplade ”Værsgo” som stak ud i forhold til de andre fra Gasolin.

- Han blev egentlig for stor til Gasolin og efter deres mislykkedes tur til USA kom han hjem og cementerede sig selv og sin status med ”Midt om Natten” og ”Forklædt som Voksen". Herfra var der ingen vej tilbage og Kim Larsen var det største i Danmark, lyder det fra Jakob Lund.

Og Alex Nyborg Madsen er enig:

- Kim Larsen har været medvirkende til at definere, hvad det vil sige at være dansk, pointerer han og forklarer:

- Jeg kendte engang en ung svensk journalist, der gerne ville arbejde i Danmark. For at hjælpe ham med både at få lyden af det danske sprog under huden og for at give ham en oplevelse af, hvad hans jævnaldrende danske kolleger er rundet af, anbefalede jeg ham at lytte en masse til Kim Larsens ”Værsgo” fortæller Alex Nyborg Madsen.

Kim Larsen har aldrig leflet for at blive det folkeeje

I starten af halvfemserne prøver han en ny lyd for at bryde med det billede som er skabt op igennem 80’erne, det er nok den største fiasko i karrieren fortæller Jakob Lund.

For Kim Larsen har aldrig leflet :

- Han har aldrig været bange for at være irriterende, forsvare upopulære sager som rygning og som privatperson flyve under radaren og undgå opmærksomhed omkring andet end sangene og koncerterne, fortæller Alex Nyborg Madsen

Da Kim Larsen vendte tilbage til rødderne med Kjukken i 1995 og genfandt de legekammerater som han altid har haft brug for rent musikalsk lykkedes det igen. Og nu har han snart været på toppen i 50 år.

- Skanderborg Festival (Smukfest red.) havde i år total undervurderet Kim Larsens popularitet, han skal stadig spille på de største scener i Danmark, siger Jakob Lund

Kim Larsen er for længst blevet folkelig og nationalskjalden har givet og mindet os om den danske kulturarv.

-Han er fælles gods for os alle sammen. Vi har alle sammen et forhold til de sange han har skabt eller været med til at skabe og han har rettet vores opmærksomhed mod vores kulturelle arv, når han har fortolket gamle sange, salmer og sange fra højskolesangbogen, slutter Alex Nyborg Madsen

Aldrig en ny Kim Larsen

Og det kommer formenligt aldrig til at ske i Danmark igen at en dansk musiker får den succes som Kim Larsen gjorde, og det er der flere grunde til mener Jakob Lund.

- Tiden er en anden, pladebranchen er ændret og der er ikke samme monopoltilstande, men det er måske også kun i hver anden generation at der er en med Kim Larsens format.