(Foto: © Kaj Holbech, Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)

Kongehuset gør 10.000 private og historiske fotos tilgængelige for alle

Det er dronningen selv, som har givet tilladelse til, at billederne nu er tilgængelige for alle.

For første gang nogensinde har offentligheden fået adgang til en stor del af Kongehusets private billedsamling.

Det sker i forbindelse med, at H.M. Dronningens Håndbibliotek netop har lanceret en online database med over 10.000 billeder.

Tidligere skulle man have tilladelse til at få adgang til de over 50.000 billeder, som biblioteket har liggende, men nu er der fri adgang til 10.000 af dem i den nye database.

- Det er unikt. Man kan finde billeder af alt mellem himmel og jord. Der er både de værdifulde, de sjældne eller bare de spændende og sjove. Og der er mange af billederne, som enten ikke findes andre steder, eller som kun findes ganske få steder i verden, forklarer Hendes Majestæt Dronningens håndbibliotekar, Mikael Bøgh Rasmussen.

Prins Christian (10.) og Prinsesse Alexandrine på Fredensborg i 1903 inden de blev henholdsvis konge og dronning. (Foto: © Formentlig Dronning Alexandrine, Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)

Det er dronningen selv, som har givet tilladelse til, at billederne nu er tilgængelige for alle.

- Det er dronningen, der har brugsretten først og fremmest, men da hun blev dronning for snart 50 år siden, besluttede hun, at man godt måtte formidle bibliotekets indhold og være lidt mere åben, end det havde været før i tiden, fortæller Mikael Bøgh Rasmussen.

170 år gamle billeder

Billederne i databasen strækker sig fra 1844 og frem. De fleste af billederne er dog senest fra 1920'erne, fordi nyere billeder er underlagt reglerne om copyright.

Alle billederne stammer fra kongeligt eje, og mange er taget af de kongelige selv.

- Der er rigtige mange private fotoalbums. Vi har ikke kunnet offentliggøre dem alle sammen, fordi de jo er private. Men nogle af dem kan vi godt, siger Mikael Bøgh Rasmussen og forsætter:

- For eksempel de fotoalbums, der stammer fra dronning Alexandrine, der var gift med Christian 10. Da hun var helt ung i starten af 1900-tallet, fotograferede hun en hel del, og de fotoalbums er lagt ud. Der kan man få et helt andet indblik i, hvordan familielivet og dagligdagen så ud i kongehuset på det tidspunkt. Det er ret skægt at kigge igennem.

Det er ikke kun kongehusets familiebilleder, man finder i databasen. Der er også histoiske billeder fra et bombet Paris efter den Den fransk-preussiske krig eller fra de tidlige grønlandsekspeditioner i 1800-tallet.

Derudover kan man finde billeder af slotte, kirker, biler og meget mere.

Skibet Pandora under Grønlandsekspeditionen i 1876. Billedet er taget i det nordvestlige Grønland. (Foto: © ukendt, Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)

Et kæmpe arbejde

Arbejdet med at få de mange tusinder af billeder digitaliseret begyndte i 2016.

Og det har været et stort arbejde for de to medarbejdere i H.M. Dronningens Håndbibliotek.

Derfor har de også fået hjælp udefra. For først skulle de fysiske fotos konserveres, så de kunne holde mange år endnu. Derefter skulle billederne scannes ind, så de kunne blive lagt ind i databasen.

Til sidst er billederne blevet registeret efter, hvad der er på billedet, og hvor de er taget.

Private kan hjælpe med registrering

Det er dog ikke alle billeder, som Mikael Bøgh Rasmussen og hans kollega har kunnet finde ud af, hvor stammer fra.

Derfor håber han, at privatpersoner vil give en hånd med.

- Vi har gjort det muligt, at man kan melde sig som bruger i databasen og komme med forslag om, hvad billederne forestiller, eller hvornår de er fra, fortæller Mikael Bøgh Rasmussen.

Dronning Margrethe sammen med sin farfar, Christian 10. Billedet er taget i 1941 ved Sorgenfri Slot. (Foto: © Kaj Holbech, Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)

Derudover kan man kvit og frit hente billederne ned, hvis bare man husker at skrive, at billederne kommer fra 'Den Kongelige Fotografisamling, Kongernes Samling'.

- Vi håber meget, at folk vil se det lidt som deres private projekt. Man kan jo dele billederne med andre, så hvis man for eksempel er togentusiast, så har vi masser af gamle billeder af tog, siger Mikael Bøgh Rasmussen.

Løbende vil der blive tilføjet flere billeder til databasen, og Mikael Bøgh Rasmussen gætter på, at der vil være minimum det dobbelte i databasen, når arbejdet er færdigt.

Du kan gå på opdagelse på hjemmesiden her.

 • På billedet ses Frederik 7. som kronprins. Billedet er formentlig fra 1844 og er det ældste i fotosamlingen. Den siddende kronprins er omgivet af livlæge J. J. G. Lund, kabinetssekretær H. M. W. Lunding, adjudant, major P. M. W. Bülow og senere generaladjudant C. L. C. Irminger. (Foto: © Mads Alstrup, Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)
  1 / 5
 • På Fredensborg Slot skulle der i 1903 tages billeder af den besøgende familie. Her ses storfyrste Mikhail af Rusland og prinsesse Thyra i en lidt alternativ fotoopstilling. (Foto: © Dronning Alexandrine, Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)
  2 / 5
 • Her er kronprins Frederik, den senere Frederik 9., i gang med at skure dæk sammen med sine medkadetter Louis Rostock-Jensen og P. C. Weilbach på skibet Heimdal i 1920, da han var i gang med sin uddannelse i søværnet. Her tog han Søværnets Kadetskole på lige fod med de andre kadetter. (Foto: © ukendt, Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)
  3 / 5
 • I 1929 forsøgte kronprins Frederik og hans fætter prins Axel at køre en bil op ad Marselisborgs trappe. Bilen klarede turen, og i baggrunden kan man se kronprisen beundre resultatet. (Foto: © ukendt, Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)
  4 / 5
 • Kronprins Frederik havde kameraet fremme, da det tyske luftskib Graf Zeppelin fløj forbi Amalienborg Slot den 14. maj 1931. (Foto: © Frederik 9., Den Kongelige Fotografisamling Kongernes Samling)
  5 / 5