Længe før Roskilde: Unikke optagelser viser hegnet blive væltet ved Danmarks allerførste rockfestival

Roskilde Festival har længe haft patent på fænomenet 'at vælte hegnet', men sådan burde det måske ikke være.

I dag er rockmusikken en integreret del af en festivalkultur, som alle vidt og bredt kan deltage i. Men i 1959 forholdt det sig meget anderledes.

Faktisk var rockmusik nærmest en 'forbudt' genre i 50’ernes Danmark. Der blev nemlig sat lighedstegn mellem musikken og ungdommens oprørskhed. Genren var endda censureret her på Danmarks Radio i perioden.

Men det stoppede ikke den unge danske befolkning fra at opsøge det forbudte. De havde nemlig opsnappet rock-strømningerne fra USA, der blandt andet kunne høres gennem rockikonet Elvis Presley.

Og de hungrede efter at høre rockmusikken live. Derfor gik de – som du kan se i videoen herover - også helt bersærk, da Danmarks første rockfestival blev afholdt på Bellahøj i Københavns friluftsscene 30. august 1959.

Hegnet til Bellahøj vælter

Programmet havde alt, hvad en rock-hungrende og læderjakkebærende ung kunne drømme om. Blandt andet spillede den nordiske mester i rock Roald Stensby og det første danske rockband, Melvis Rockband.

Der var bare ét problem: Billetterne til koncerten var for dyre for størstedelen af de unge rockentusiaster.

Derfor mødte de op i hobetal foran festivalens indhegning i håb om, at de kunne få en snert af lidt live rockmusik. Udover hegnet var der adskillige vagter, der havde til opgave at holde den unge armé i skak.

Men da Melvis Rockband gik på scenen, kunne de unge ikke styre sig længere. Euforien var total. Og da én dreng tog chancen og sprang over hegnet, var dominoeffekten sat i gang.

Hegnet væltede, og med ét stormede en hær af James Dean-lookalikes ind på græsset foran scenen.

Men det sluttede ikke her.

De unge rockentusiaster vælter hegnet! (Foto: Jacob Maarbjerg © (c) Ritzau Scanpix)

For midt i ekstasen invaderede de også selve scenen, hvor Melvis spillede. Her opstod der slagsmål med vagterne, imens bandet desperat forsøgte at spille videre.

Ifølge en beretning fra Ekstra Bladet brød scenen faktisk sammen, bandet flygtede, og forsangeren fik en mikrofon i hovedet og besvimede! Men på bedste rock ’n’ roll-manér kom han til bevidsthed igen og spillede koncerten videre på egen hånd.

Balladen fortsatte også efter koncerten, hvor der blev kastet med sten gennem ruderne på de omkringliggende villaer. Optøjerne fortsatte i timevis.

Politiet anholder flere unge under de vilde optøjer under- og efter rockfestivalen. (Foto: Jacob Maarbjerg © (c) Ritzau Scanpix)

Da politiet omsider fik skabt ro og orden i området, havde de arresteret 22 unge.

Med et væltet hegn, slagsmål og en horde af læderjakkebærende unge havde rockfestivalen på Bellahøj vist, at de unges lyst til rockmusik var ustoppelig - og at den var kommet for at blive.

Kilder: CPHUNDER, dk-rock.dk, Ekstra Bladet, Sardorf.dk

FacebookTwitter