Læserne hjælper eksperter med 300 år gammelt brev: Dansk kaptajn overlevede krig, kanoner og kapere

Dr.dk’s læsere har fundet nye informationer i sagen om den danske kaptajn, som kom i store problemer i Frankrig i 1692. Eksperter bekræfter – kaptajnen overlevede.

Især på Facebook har læserne været behjælpelige med nye spor i jagten på informationer om den danske kaptajn og hans udkårne. (© DR Historie)

Hans skib er taget af statsansatte pirater, han er strandet 2.000 kilometer væk hjemmefra, en krig raser om ørerne på ham, hans udkårne i København mangler penge - og han sejler i et af Europas farligste vande.

Det så med andre ord ikke super godt ud for den danske kaptajn Svend Olsen Falch, da han i 1692 beskrev sine bekymringer i et brev, som DR Historie har fået fingre i.

Alligevel overlevede kaptajnen.

Det afslører oplysninger som Torben R. Andersen fra Odense har fremsendt, efter DR i sidste uge bad læserne om hjælp. Sammen med en lang række andre slægtsforsknings-entusiaster har han jagtet informationer om det gamle brevs modtager og afsender.

- Det tog mig faktisk kun 15 minutter at finde ud af det, siger Torben R. Andersen, der er pensioneret edb-systemplanlægger.

Flytter ind i lille hus i Hummergade

Han slægtsforsker en hel del sammen med sin kone, og har derfor bogen ’Københavns Ejendomme 1377-1728’ stående på hylden.

- Jeg havde slet ikke regnet med bare sådan lige at kunne finde ham, men da jeg først fik bogen frem, gik det jo stærkt. Og så kunne jeg se, at en fyr ved navn Svend Olsen Falch, som var skipper, havde købt en bolig i København i 1704, siger Torben R. Andersen.

Altså et tydeligt tegn på, at kaptajnen var i live efter sine strabadser i 1692.

Fra H.U. Ramsings bog 'Københavns ejendomme 1377-1728'. (Foto: Torben R. Andersen)

Den lille bolig har matrikelnummer 325 og ligger i den i dag nedlagte gade Hummergade - tæt på Christiansborg. På nedenstående kort er det markeret som nummer 375.

Boligen er i øvrigt placeret skråt over for det hus, som brevets mellemmand - rebslageren Jacob Jacobsen - bor i, da brevet bliver skrevet. Han boede i hjørneejendommen markeret med nummer 337 på kortet.

Fra kortbog over Københavns kvarterer, 1757. (© Københavns Stadsarkiv)

Eksperter bekræfter kaptajnens overlevelse

Københavns Stadsarkiv bekræfter oplysningerne og fortæller, at også de har fundet beviser på, at Svend Olsen Falch overlevede sin franske fadæse og kom hjem med livet i behold.

Allerede i juli 1694 - altså blot cirka to år efter han skriver brevet - dukker kaptajnen op i Københavns Rådhus’ protokoller – de såkaldte rådstueprotokoller.

Svend Olsen Falch afgiver søforklaring på rådhuset sammen med seks mand fra mandskabet. (© Københavns Stadsarkiv)

- Han møder op på rådhuset i københavn sammen med sin styrmand og øvrige besætning fra skibet Hvide Fortuna, fortæller Peter Wessel Hansen fra Stadsarkivet og fortsætter:

- Der tales om ’afbrækning’ i søen, hvilket muligvis betyder, at skibet gået i stykker eller gået ned. Der er med andre ord tale om en såkaldt søforklaring, hvor besætningen skal stå til regnskab for skib og last.

  • Det står der i søforklaringen (Grov tydning)”Svend Olsen Falck skipper på skibet Hvide Fortuna mødte tilligemed styrmand Isbrand von Switen, bådsmand Oluf Simonsen, Jacon van der Berg, Anders Pedersen, Christian Falch og Hans Sihvart matroser, hvilke ved deres korporlige ed bekræftede den deposition, som de for notaris publicio her i staden d. 7. juli sidstleden havde gjort ang. samme skibs sejlads og afbrækning i søen. Iligemåde bekræftede og Oluf Simonsen, Anders Pedersen og Hans Sihvart med deres korporlige ed den deposition som de for notaris publicio havde gjort ang. sammes skibs og ladnings medhandling.”

Det er nærliggende at tro, at denne sag fra 1694 omhandler netop rejsen i 1692, hvor kaptajnens skib tages af kapere - og han muligvis mister sin last eller hele skibet. Dette kan dog ikke bekræftes.

Det eneste, vi kan være sikre på, er, at kaptajnen - tilsyneladende mod alle odds - overlever sin risikable rejse til den franske kyst - og kommer hjem til København, hvor hans udkårne har ventet.

En lykkelig slutning. Men kun for nu - for det var farligt at være i live i slutningen af 1600-tallet.

https://www.facebook.com/DRHistorie/posts/1039239926134446:0