Lars Mikkelsen bliver vært i ny stor DR-satsning

Optagelserne til tv-serien 'Grænseland' begynder i dag.

- Da DR foreslog, at vores næste fælles projekt skulle handle om Danmarks genforening, var jeg ikke længe om at slå til, lyder det fra Lars Mikkelsen. (Foto: liselotte sabroe © (arkivfoto) Scanpix)

I 2017 var skuespiller Lars Mikkelsen vært på 'Historien om Danmark' – og nu har han fået blod på tanden for mere historieformidling.

Næste år skal han være vært på den stort anlagte tv-serie 'Grænseland', der påbegynder optagelserne i dag og skal sendes i forbindelse med 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

- Inden jeg gik i gang med forberedelserne til 'Historien om Danmark', vidste jeg godt, at historie optog mig en hel del. Men det er kommet bag på mig, i hvilken grad min interesse er blevet skærpet, fortæller skuespilleren i en pressemeddelelse.

Som i 'Historien om Danmark' er den nye serie baseret på dramatiseringer og rekonstruktioner af faktiske begivenheder. Den er i fire afsnit og sendes søndag aften på DR1.

- Da DR foreslog, at vores næste fælles projekt skulle handle om Danmarks genforening, var jeg ikke længe om at slå til, lyder det fra Lars Mikkelsen.

Producent: Det naturlige valg

For producent Ane Saalbach var "en af Danmarks bedste fortællere" det naturlige valg som vært.

- Lars Mikkelsen er en fuldkommen fantastisk fortæller og formidler, fordi han interesserer sig for stoffet, og fordi han er god til at fortælle, så det føles nærværende og væsentligt, siger hun.

Det er også filmholdet bag 'Historien om Danmark', der nu skal lave den nye serie. Og med den samme vært og det samme hold er det nærliggende at tro, at 'Grænseland' kommer til at minde om 'Historien om Danmark'.

Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, fortæller Ane Saalbach.

- Sidste gang skulle vi nå rigtig meget i hvert afsnit. Nu tager vi en skive af danmarkshistorien ud og sætter fokus på det. Det er et stykke danmarkshistorie, der ikke har været foldet ud på samme måde, som vi gør det nu - i hvert fald ikke på DR.

Ligeledes er det heller ikke givet, at Lars Mikkelsens rolle som vært bliver forløst på helt samme måde som i 'Historien om Danmark', siger producenten.

I 'Historien om Danmark' gik Lars Mikkelsen rundt i forskellige rekonstruktioner af fortiden og fortalte. (© dr)

Uanset hvad, er Ane Saalbach sikker på, at Lars Mikkelsen er en gevinst for 'Grænseland':

- Jeg er super glad for, at han har lyst til at være med igen, for det løfter programmet op i en anden liga.

'Vigtigt med vært i øjenhøjde'

Når man skal formidle fagligt indhold, er det vigtigt at have en vært, der er i øjenhøjde med folk, siger Peter Hyldgård, der er specialist i forståelig formidling af fagligt indhold.

Og det kriterie opfylder værten i 'Grænseland'.

- Lars Mikkelsen har en ligefremhed og en umiddelbarhed, som rigtig mange mennesker kan relatere til, siger Peter Hyldgård, der er leder for Center for Faglig Formidling.

Centeret afholder blandt andet kurser om formidling af forskning, videnskab og andre fagtunge områder.

Kong Christian X rider over den gamle Kongeågrænse i 1920. (Framegrab DR © Type 1)

Peter Hyldgård pointerer, at der altid vil være diskussion om, hvordan man bedst formidler noget fagligt til almindelige mennesker. Et tilbagevendende spørgsmål er, om man skal have en ekspert som vært, eller om man skal have en ikke-fagperson som formidler.

- Der er ingen tvivl om, at når man vælger at have en ikke-fagperson som mellemled, så går der af og til nogle fortællinger tabt.

Det vrimler ikke ligefrem med fagpersoner, der også har skærmtække, mener Peter Hyldgård, og derfor er Lars Mikkelsen den helt rigtige til rollen som vært i 'Grænseland'.

- Jeg synes, Lars Mikkelsen er et fantastisk valg. Han gjorde det jo fremragende i 'Historien om Danmark', og det er jeg ikke i tvivl om, at han også vil gøre i 'Grænseland'.

Facebook
Twitter