Livet er for kort til sport: Men P1s Alternative Kulturkanon dyrker den alligevel

Hvilket værk inden for PC spil, litteratur eller arkitektur repræsenterer bedst sporten? Nominer selv et værk

Michael Kvium: BIG FOOT (maleri, 2012) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

På P1 Eftermiddag er vi ikke blege for at sætte spot på det, der er godt i kunsten og kulturen, og derfor lancerer vi vores egen udgave af en kanon. Vi har et nyt emne hver måned og her i maj er det Sport. Hvilket værk repræsenterer sporten bedst. Vi har valgt tre og du kan komme med forslag til det fjerde. Vælg et af de nominerede herunder, eller kom selv med et alternativt forslag.

Hans-Jørgen Nielsen: Fodboldenglen (roman, 1979)

Hans-Jørgen Nielsen blander sport, køn, klasse og kærlighed i en uforlignelig fortælling om fodboldspillet som skønhed, drøm og håb. Romanen er spændende og gribende, og både mænd og kvinder kan blive klogere på hinanden i Fodboldenglen.

Jørgen Leth: En forårsdag i Helvede (film, 1976)

Jørgen Leths film om den frygtede forårsklassiker Paris-Roubaix. For en cykelrytter er løbet helt særligt og forbundet med megen prestige, og i Leths fortolkning af den 74. udgave af løbet skaber han et drama med helte og skurke undervejs i løbet.

Carl Gottschalksen: Svensk schottisch (musik, 1894)

Mest kendt som "Moar jeg skal tisse", men melodien var i årtier anvendt under københavnske skøjtekonkurrencer

Nominerede værker:

Emil Aarestrup: Fjerboldtspillet (digt, 1838)

Sport er ikke noget selvstændigt litterært tema før 1960, men dette digt handler om sport som scene for en erotisk situation.

TV-2: Alt hvad hun ville var at danse (musik, 1988)

En TV-2 klassiker om dans som metafor for livsglæde – i en trist setting

Harald Lander/ Knudåge Risager: Etudes (ballet, 1948)

Etudes af Harald Lander fra 1948 med musik af Knudåge Risager for Den Kgl. Ballet. Ballettens svar på synkronsvømning – længe før det var opfundet. Her er alt helt abstrakt: Danserne gør deres træning helt ens og i silhuet. Alle løfter benene lige højt. Det er vildt. Danses i dag også af Pariseroperaens ballet, som om den var deres egen.

Die gute fabrik: Johann Sebastian Joust (digitalt spil, 2014)

Dansk/US-spil inspireret af danske folkelege. Spillet genopliver traditionelle lege i digital form blandt andet med sportselementer.

Michael Kvium: BIG FOOT (maleri, 2012)

Michael Kvium har givet det seneste billede på nutidens kondiræs i maleriet : BIG FOOT. 2012.

Bellahøj Svømmestadion (arkitektur, Arkitema 2009)

Et nyt svømmestadion med bassiner og faciliteter i internationale konkurrencemål til afvikling af svømme- og udspringsstævner bliver her integreret med det ombyggede Bellahøj Friluftsbad, så det i dag - sammen med Bellahøj Hallerne - fremstår som ét samlet anlæg, der kan rumme alt fra elite til fritid.

Select fodbold (design, 1947- )

Da Select i 1951 indgik en aftale med DBU om at levere bolde til fodboldlandsholdets kampe, havde de nye bolde en indbygget ventil og ingen udvendig snøre, der kunne genere ved spark og især hovedstød. Forbedringen var epokegørende. På dette tidspunkt bestod alle fodbolde af 8 dele ko-læder, der mest af alt lignede en brun læder-appelsin. Senere gik man over til 18 aflange felter, inden SELECT i 1962 introducerede en af de største opfindelser i fodboldens historie - 32-felters bolden.