Lokal kulturarv sætter fokus på forskellene i Danmark

Med et fokus på lokale kulturskatte bliver forskellene i Danmark tydeligere. Det kan både skabe større fordele og ulemper, vurderer eksperter.

Jellingstenene er både en del af en lokal og en national historie. Idag er de blevet nationale symboler, og opfattes som en del af vores fælles kulturarv. (© Colourbox)

DR har lavet en rundspørge, hvor 10 lokale museer har givet deres bud på vigtig lokal kulturarv. Det er historiske genstande, begivenheder og forhold der er knyttet til den lokale historie.

Tinna Møbjerg fra museumsdirektør Museum Midtjylland er én af dem der støtter op om et større fokus på lokal kulturarv:

- Med den lokale kulturarv sættes der fokus på både ligheder og forskelligheder regionerne i mellem. Selvom Danmark er et lille land, er der dog store dialektforskelle fra syd til nord og vest til øst.

Og det er især et større fokus på forskellene som Tinna Møbjerg kan se fordelen i:

- Kan vi forstå forskelligheden og acceptere den, er det også lettere at integrere ny tilflyttere – om de er danske eller har en anden etnisk baggrund.

De 10 museer har givet meget forskellige bud på lokal kulturarv. Bornholms Museum har blandt andet nomineret nogle såkaldte guldgubber fra jernalderen, mens Københavns Museums har selve byen under titlen 'En by skabt gennem indvandring'.

Fokus på forskelle kan skabe splittelse

Men den lokale kulturarv kan også være med til at skabe splittelse lyder det fra professor Bernard Eric Jensen fra Roskilde Universitet:

- Når fx København fremstilles som en by skabt ved indvandring og dermed også som en flerkulturel by, vil det falde i god jord hos dele af den danske befolkning og herunder de mange nye indvandrergrupper, forklarer han og fortsætter:

- Men det vil givetvis også give anledning til mishagsytringer hos de grupper i Danmark, der aktivt bekæmper forestillingen om, at Danmark er ved at blive en flerkulturel statsdannelse.

For Tinna Møbjerg giver det dog stadig god mening at fokusere på lokal kulturarv:

- Mangfoldighed, mener jeg, er en styrke – vi skal ikke ensrettes, men acceptere de forskelle, som gør Danmark spændende at opleve og leve i.