Lucia kom til Danmark under besættelsen

Da det første danske Luciaoptog så dagens lys i 1944, var det ifølge flere forskere ikke tilfældigt, at den danske Luciafejring mindede om den svenske.

Det første Luciaoptog i Danmark blev opført på det gamle Scala i København i 1944. Inspirationen til Luciaoptoget kom fra Sverige, hvor man i det hele taget hentede en hel del kulturinspiration under besættelsen, fordi alternativet var Tyskland. Luciaoptogene blev hurtigt populære, og her ses et Luciaoptog fra De Gamles By i 1949. (© Politikens Filmjournal)

Det var først og fremmest det nordiske udtryk i den svenske udgave af Luciatraditionen, der var afgørende for, at Danmark under besættelsen tog traditionen med at fejre den katolske helgen Sankta Lucia til sig.

Sådan lyder det fra forsker ved Det Kongelige Bibliotek Caroline Nyvang. - Det var et meget tydeligt valg, at man under besættelsestiden valgte at kigge mod Norden og mod Sverige for at finde traditioner, fortæller Caroline Nyvang.

Vi ville vende os væk fra Tyskland

Hun forklarer, at det var det gamle Scala på Vesterbro i København, som den 13. december 1944 lagde lokaler til landets første Luciaoptog.

- Èn af primus-motorerne bag Luciaoptoget var den daværende generalsekretær for Foreningen Norden. Han gjorde en meget stor indsats for bevidst at udbrede traditionen netop i besættelsesårene, lyder det fra forskeren. Hun forklarer, at langt hovedparten af de juletraditioner, som vi fejrer i december måned, stammer fra Tyskland. Derfor er det svært ikke at tolke Lucia-fejringen som en bevidst vending mod Norden og væk fra Tyskland.

Svenske traditioner var i tidens ånd

Den forklaring er Palle Roslyng-Jensen, lektor emeritus ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet, helt enig i. Han påpeger, at det var helt i tråd med tidens ånd, at man tog svenske traditioner op i Danmark. - Det at man tager en svensk tradition op i Danmark, er meget typisk for tiden under besættelsen, lyder det fra Palle Roslyng-Jensen. Han hæfter sig ved, at Danmark på grund af den tyske besættelse kun kunne hente kulturinspiration fra enten Tyskland selv, eller fra det neutrale Sverige. Og dermed blev påvirkningen fra Sverige stor. - Man dyrkede Sverige på rigtig mange måder. For eksempel vandt svenske film indpas, og de svenske skuespillerinder afløste Hollywood-skuespillerinderne, uddyber han. - Ligesom at aviserne tog de svenske traditioner op og beskrev dem, tilføjer Palle Roslyng-Jensen.

I Norden fejrede man lysfest den 13. december

Caroline Nyvang forklarer, at selvom man også i Tyskland fejrede - og stadig fejrer - Luciadag, har der ikke på noget tidspunkt været tvivl om, at den danske fejring af Lucia er svensk inspireret.

- I Tyskland er der for eksempel stort fokus på Jesusbarnet, og det fylder ikke noget i den nordiske tradition, fortæller hun.

- Og i Sverige har man en tradition med at vælge en Luciabrud, det gjorde de danske ugeblade også helt op til 1960’erne.

Én af grundene til at Luciadag fejres i de nordiske lande, hænger ifølge Caroline Nyvang sammen med, at man før i tiden fejrede natten mellem den 12. og den 13. december med en lysfest. Det gjorde man blandt andet fordi, at man ifølge den tidligere julianske kalender anså natten til den 13. december for at være årets længste nat. - Så vi havde allerede en tradition for at fejre den 13. december i Norden, lyder det.

Dansk Luciadag er mest for skoler

Der er dog særligt ét punkt, hvor den danske Lucia-fejring adskiller sig markant fra den svenske, ifølge Caroline Nyvang: - Traditionen er ikke for alvor trængt ud til hjemmene. Vi fejrer ikke dagen i de danske hjem, som man for eksempel gør det i Sverige. - Traditionen er på mange måder institutionel i Danmark. Vi forbinder den primært med børnehaver og skoler. Men jeg tror, at det passer rigtig godt ind i de danske institutioner, at vi har fået traditionen. Så kan de små elever for eksempel øve sig på sang, mens de store elever kan øver sig i at gå med lys, afslutter hun.

Det første Luciaoptog i Danmark blev opført i 1944. Luciaoptogene blev hurtigt populære. Her ses et klip fra et Luciaoptog blot få år efter at traditionen kom til landet. Klippet stammer fra Politikens Filmjournal.

FacebookTwitter