LYT Hør 80'er-radio fra Bornholm, Møn og de andre danske øer

Dansk Kulturarv har gravet en lang række udsendelser frem fra DR's regionale arkiver. Hør seks eksempler på borgernær radio fra danske øer i 1980’erne.

(Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Tilflyttere på Møn, bøsser på Bornholm og Helligtrekongers-løb på Omø. Det er et par af de emner, som strømmede ud af radioen, hvis den var stillet ind på én af DR’s regionalradioer i 1980’erne.

Rundt omkring i redaktionslokalerne begyndte journalisterne nemlig at ændre stil.

- Journalisterne begyndte at opsøge historier fra hverdagslivet. Tidligere havde de mest fokuseret på traditionel nyhedsformidling om politik, fortæller Per Jauert, lektor i Medievidenskab ved Aarhus Universitet.

Især én ting skubbede DR’s regionalradioer i retning af mere borgernært indhold: De nye lokalradioer. I begyndelsen af 1980’erne får ikke-kommercielle radiostationer tilladelse til at sende radio til et lokalt publikum.

De nye radiostationer har almindelige mennesker siddende bag mikrofonen. Meningen med stationerne var, at de skulle give borgerne adgang til æteren for at styrke den lokale debat.

DR centreret om København

Styrkelsen af lokalt indhold havde været længe undervejs i DR, der sendte den første radioudsendelse i 1925.

- Danmark Radio var i de første årtier meget centreret om København. Først i 1960 etablerer man de første seks regionale radiostationer, forklarer Per Jauert.

I løbet af 1960’erne og 1970’erne kommer der flere regionalradioer til, og de får udvidet deres sendetid.

- Men den mest omfattende forandring finder sted i 1980’erne med udfordringen fra lokalradioer, lyder det fra Per Jauert, der iagttog udviklingen fra første række.

I den periode færdedes han nemlig på Østjyllands Radio i Århus i forbindelse med et forskningsprojekt. Her så han, hvordan Østjyllands Radio eksperimenterede med nye former for værter og gav plads til mere hverdagsstof.

Hør nedenunder seks eksempler på reportager fra hverdagslivet på danske øer.

1. Radio fra Bornholm 1980: Homoseksuel følte sig 'spedalsk'

Neksø, Bornholm (© dr)
0:00

Vitser om bøsser var dagligdag på Bornholm i 1980'erne. Journalist Jens Stubkjær fra Bornholms Radio taler med en homoseksuel, der er flyttet til København.

2. Radio fra Anholt 1984: Skepsis over for hippier og økologi

Anholt (Foto: ERIK JEPSEN © Scanpix)
0:00

Tilflytter-piger skal ikke være bange for hårdt arbejde. Der er nemlig ikke plads til kollektiver og økologisk landbrug på Anholt i 1980 ifølge to lokale kvinder.

3. Radio fra Tunø 1984: Nej tak til at være 'kattegats Mallorca'

Den lokale bager på Tunø (Foto: Jens Øster-Mortensen © Scanpix)
0:00

En minigolfbane kan gå an, men mere skal man ikke gøre for at trække turister til øen. Journalist Jan Klein har mødt formanden for Tunøs beboerforening.

4. Radio fra Fanø 1987: Bill og Brian ser på tyske bunkere

Færgen Nordby med Nordby på Fanø i baggrunden (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
0:00

En journalist fra Regionalradioen Næstved er rejst med en flok drenge fra Sorø Børne- og ungdomsrådgivning på tur til Fanø.

5. Radio fra Omø 1988: Dreng glæder sig til Helligtrekongers-løb

Agersøfærgen sejlede mellem Stigsnæs, Agersø og Omø (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)
0:00

Omø har en særlig tradition: Det årlige Helligtrekongers-løb, hvor børn og barnlige sjæle klæder sig ud og kommer på uanmeldt besøg. Journalist Niels Henning fra Regionalradioen Næstved er taget med.

6. Radio fra Møn 1983: Flippede tilflyttere skulle lære nye normer

Møns Klint (© dr)
0:00

Det gik ikke stille af sig, da flippere fra København flyttede til Møn. Set i bakspejlet var det ikke klogt at male hus uden bukser på, fortæller en af tilflytterne. Men der var også gode ting.

På danskkulturarv.dk kan du både på siden her og siden her lytte til mange flere radioklip fra en lang række danske øer.

FacebookTwitter