Mange svinede den til: Forhadt Star Wars-film fylder 20 - og den er bedre end sit rygte

Jakob Stegelmann var en af de få, der fra starten var fan af 'Star Wars: Episode 1'.

Jar Jar Binks (th.) fik massiv kritik af fans, da filmen fik premiere. (© Scanpix)

I denne uge for 20 år siden kom filmen, som millioner af 'Star Wars'-fans havde ventet på.

George Lucas havde taget sig sammen og havde modstræbende sat sig til skrivepulten og fået flikket et manuskript sammen til hele forhistorien. Det havde han ellers ofte svoret, at han ikke ville. 'Star Wars' var et lukket kapitel for ham.

Men nu skulle vi så have svaret på den store gåde: Hvordan havde den unge Anakin Skywalker ladet sig friste af Kraftens mørke side? Hvordan var denne gode Jedi-ridder blevet til galaksens mørke ridder, Darth Vader?

Premieren på 'Episode 1' af 'Star Wars' var en af de helt store begivenheder. Fans havde glædet sig, lige siden den første trailer kom i julen 1998.

16. maj 1999 var den første visning i New York på filmen, der fik navnet 'The Phantom Menace'. Siden kom resten af verden, og Danmark fulgte forsinket efter i august, hvor filmen kom til at hedde 'Den usynlige fjende'.

Sure anmeldere

Folk fra hele verden væltede ind i biograferne for at se den længe ventede film. Men efter fansene og anmelderne havde forladt biografsæderne, blev begejstringen vendt til frustation og kaos.

I Berlingske Tidende fik man at vide, at filmen var 'en teknologisk triumf, selvom den ikke kan leve op til de enorme forventninger'.

Ekstra Bladet mente, at George Lucas var blevet rusten, og at filmen var en flad fornemmelse, selvom billederne og lyden var flot.

- Hvad kunne det ikke være blevet til, hvis George Lucas havde hældt en spand følelser i blandingen?, spurgte anmelderen.

Politiken gav tre af seks hjerter og skrev: 'Vi ved jo allerede, hvordan stjernekrigene senere udvikler sig'.

Og den nu lukkede avis Aktuelt satte trumf på med en mere politisk vinkel.

- 'Star Wars'-projektet er amerikansk kulturimperialisme af værste skuffe, hvor kunsten er slagtet på kommercialismens alter, lød det i avisen.

Hårdt at være Star Wars-fan

Blandt de få støtter var Christian Monggaard i Information. Han var først skuffet, men efter andet gennemsyn mente han, at ''Den usynlige fjende' faktisk lever fint op til sine tre forgængere, hvilket lover godt for de kommende to film og sagaens fuldendelse'.

Det var hårdt at være en fan, der kunne lide 'Episode 1'. Men det kunne jeg, og det kan jeg stadig.

Jeg elsker det fantastiske podracer-væddeløb i ørkenen. Qui-Gonn kamp mod Darth Maul. Den uhyggelige og imponerende Coruscant, hvor republikkens indviklede intriger varsler ondskab og krig.

Jar Jar Binks var hadet af rigtig mange. Skuespilleren Ahmed Best, som lagde stemme til figuren, arbejder på et solo-show, hvor han vil fortælle sin historie. (© Scanpix)

Og ja, jeg synes også, Jar Jar Binks er en hyggelig og charmerende figur. En Star Wars-Fedtmule, der forgæves forsøger at følge med, forstå, hvad der foregår, og ikke gå for meget i vejen.

En klassisk komisk figur, der bløder stemningen op, når alvoren bliver for tung. Fuldstændig som C3P0 og R2D2, de to robotter, der har helt samme funktion i mange 'Star Wars'-film - og som ingen vil kritisere, selvom de er vildt irriterende.

Galaksens mest forhadte figur

Jar Jar Binks blev galaksens mest forhadte figur. Folk angreb ham fra alle sider. Han blev beskyldt for at være umorsom, en plage, en tidsrøver, der tog opmærksomhed fra historien. Og værst af alt, han var vist også et udslag af racisme, som de gamle stereotyper fra Hollywood-film, hvor sorte amerikanere portrætteres som dumme og enfoldige undermennesker.

Hadet til Jar Jar Binks fik følger. George Lucas skrev ham ud af de kommende film. Hans stemme, skuespilleren Ahmed Best, blev deprimeret over den negative omtale og overvejede endda at begå selvmord, og det blev efterfølgende helt fast kutyme blandt 'Star Wars'-fans at snerre vredt, hvis nogen sagde noget pænt om Jar Jar.

Lige nu arbejder Ahmed Best på et solo live-show, hvor han fortæller sin historie. Fan-hadet var tæt på at tage livet af ham, da 'The Phantom Menace' var ny. Det lyder som et spændende show, for hans situation er både enestående og symptomatisk for den destruktive flokmentalitet, der til tider viser sig i fankredse.

I dag er han en meget lille del af 'Star Wars'. Kun i den tyve år gamle 'The Phantom Menace' har han en fremtrædende rolle. Men han har fans.

Som for eksempel den kendte instruktør og dukkefører Frank Oz. Han har lavet 'Muppet Show' og spillede Yoda i 'Star Wars'.

- Jeg ved, jeg vil blive stegt og spiddet for at sige det, men jeg har aldrig forstået det utrolige had, folk har udtrykt mod ham, skrev han for nylig på Twitter.

- Jeg arbejder med figurer. Han er en FANTASTISK figur!

Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace

  • 'The Phantom Menace' havde amerikansk premiere 16. maj 1999 og dansk premiere 19. august.

  • Filmen omsatte for over en milliard dollar på verdensplan og er lige nu nr. 35 på den samlede rangliste over filmsucceser målt i penge. Den har solgt billetter for flere penge end den første 'Harry Potter'-film (2001) og den første 'Hobbitten'-film (2012).

  • George Lucas instruerede selv filmen. Blandt stjernerne er Liam Neeson, Ewan McGregor og Natalie Portman.

  • John Williams skrev musikken, heriblandt det berømte stykke 'Duel of the Fates'.