Minister undrer sig over afbrænding af historiske tegninger i København: Vil have sagen belyst

Oprindelige tegninger skal ikke gå op i flammer uden en god grund, mener Mette Bock.

Kulturminister Mette Bock (LA) undrer sig over, at Københavns Kommune har valgt at destruere gamle originaltegninger over København, fordi de bliver digitaliseret. Hun vil nu have sagen belyst. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

10 kilometer byggesagsarkiver af historiske tegninger over bygninger som Christiansborg, Københavns Rådhus og Carlsberg Byen i København er blevet til syv kilometer.

Københavns Kommune har nemlig besluttet at brænde de historiske tegninger som led i en digitaliseringsproces.

Men det er en rystende procedure, mener både Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), og kultur- og fritidsborgmesteren, Carl Christian Ebbesen, som nu har sat en stopper for afbrændingen.

De mener ikke, at kulturarv skal håndteres på den måde. Digitalisering eller ej.

Og det undrer da også kulturminister Mette Bock (LA), at man lader historiske dokumenter gå op i flammer. Hun vil derfor se nærmere på sagen for at finde ud af, hvad der er op og ned.

- Jeg er ikke fagperson, men det lyder meget mærkeligt, at man har valgt at destruere originaltegninger på den her måde. Det har kommunen ikke pligt til at gøre, og andre kommuner prioriterer anderledes, siger hun til P1 Eftermiddag.

- Jeg kender ikke til baggrunden for, hvorfor Københavns Kommune har valgt at gøre det, men jeg undrer mig, siger hun.

Arkivlov forhindrer salg og donation af arkivialer

De hundrede år gamle arkitekttegninger kan på grund af arkivloven ikke gives væk eller sælges. Men de må gerne destrueres.

Og da det er op til den enkelte kommune, om tegninger som disse skal bevares eller ej, er kommunen i sin gode ret til at destruere materialet. Men alligevel ønsker kulturminister Mette Bock nu et svar på, hvorfor Københavns Kommune har valgt at brænde dokumenterne.

- Måske der er et behov for, at kommunerne tager deres ansvar mere alvorligt. Og det er der noget, der tyder på, når to borgmestre i København nu er ude at sige, at de vil standse proceduren. Der er noget, der tyder på, at man ikke har været opmærksom nok på det, man har ansvar for.

Ifølge hende kan der dog være gode argumenter for ikke at bevare alle originale dokumenter, når de fremover kan forefindes digitalt. For eksempel kan det være dyrt at have gode arkiver, der kan opbevare dokumenterne. Men der må altid være en konkret vurdering.

- Jeg glæder mig til at høre vurderingen fra Københavns Kommune. Det kan jo være, at de har en god begrundelse for det.

Derfor vil hun heller ikke svare på, hvorvidt arkivloven skal ændres, før der ligger et svar fra kommunen.

Enkeltsager skal ikke partout ændre lovgivningen

- Man skal være meget påpasselig med at lave ny lovgivning med afsæt i enkeltsager, derfor vil jeg gerne have belyst det for at se, om der er behov for, at vi ser på arkivloven.

- Jeg bliver simpelthen nødt til at vide noget mere om sagen, før jeg kan sige om der er behov for det, siger Mette Bock.

Hvad vil du som kulturminister gøre som første skridt?

- Hvis kommunen vender tilbage og siger, at der er sket en fejl - vi ønsker ikke at gøre sådan her fremadrettet i Københavns Kommune - så har systemet virket meget godt efter min mening. Det kan også være, de siger, at der har været gode grunde til, at man har valgt at destruere det.

- Hvis det viser sig, at der er gode argumenter for at ændre arkivloven, så er jeg selvfølgelig helt åben over for det. Men vi skal have belyst sagen først.