Nattog i Danmark på vej tilbage: Sådan så en sovevogn ud i 1997

Fra næste år kører der med stor sandsynlighed nattog i Danmark igen.

Kan du huske de karakteristiske mørkeblå nattog med måner og stjerner på siden af vognene?

Det var DSB's sovevogne, der blandt andet kørte mellem Frederikshavn og København - en tur der i 1997 tog 8-9 timer.

I Nyborg eller Korsør kørte togene ombord på Storebæltsfærgen, sejlede til Fyn eller Sjælland - alt afhængigt af ruten - og kørte videre.

Den 1. juni 1997 tog de danske persontog Storebæltsforbindelsen i brug, og det betød samtidig et farvel til indenrigsnattog i Danmark, blandt andet fordi rejsetiden blev nedsat markant.

Fra København kunne man dog stadig rejse ud i Europa med nattog til byer som Amsterdam, Prag og Basel, men det sluttede i 2014.

Her besluttede DSB og Deutsche Bahn nemlig at nedlægge deres 'City Night Line' i Danmark, og siden har der har ikke kørt nattog på de danske jernbaneskinner.

Nattoget mellem Frederikshavn og København med henholdsvis togfører og konduktør. (Foto: © ERIK JEPSEN, Scanpix)

Beslutningen om at nedlægge nattogsruten var ikke lige populær hos alle. Ved nattogets sidste afgang søndag den 2. november 2014 mødte en stor gruppe nattogs-elskere op på hovedbanegården under banneret "Bevar nattoget".

Og måske har de demonstrerende med nogle års forsinkelse nu fået noget at glæde sig over.

Der er nemlig politisk opbakning til, at svenske nattog fra august 2022 kan køre gennem Danmark på vej til Bruxelles og Hamborg.

I klippet i toppen af artiklen kan du se et uddrag fra programmet 'Nat-mennesker' og komme med ombord på et nattog, som det så ud i 1997.