Nazisten, der nægtede at overgive Bornholm - og fire andre vilde digitale oplevelser fra krigen på klippeøen

Mens resten af Danmark fejrede befrielsen i 1945, faldt bomberne over Rønne og Nexø.

Blandt oplevelserne er de helt unikke portrætbilleder af de sovjetiske soldater på Bornholm. Fotografier, der er enestående på et historisk, internationalt niveau. (Foto: arkiv © Bornholmske Billeder)

De bornholmske historiebøger rummer andet end fortællinger om rundkirker, Hammershus og Krøllebølle.

For mens resten af Danmark den 5. maj 1945 fejrede befrielsen, skulle der gå knap et år, før også bornholmerne følte sig frie.

Blot to døgn efter englænderne smed tyskerne på porten og glædesrusen fyldte gaderne i resten af landet, faldt der sovjetiske bomber over den solbeskinnede ø. Bomber, der skulle tvinge de tyske tropper, der endnu ikke havde overgivet sig, væk fra øen.

Det blev starten på 11 måneder under sovjetisk ledelse. Først den 5. april 1946 - altså præcis 75 år siden i disse dage - forlod de øen igen.

Vi har støvsuget internettet og fået en hjælpende hånd fra Bornholms Museum, så du kan dykke ned i både helt unikke billeder og filmoptagelser, men også selv navigere rundt i vilde arkivsamlinger fra de 11 danmarkshistoriske måneder.

Og har du for alvor fået blod på tanden, så har vi også fundet en særlig bonus til dig. Den finder du allernederst.

1

Vildt interview med den tyske kommandant, der nægtede at overgive sig:

I 1987 får den danske dokumentarist Ole Askman adgang til at interviewe den tidligere kommandant fra Nazityskland, Gerhard von Kamptz. Hans militærkarriere startede allerede tilbage i 1923, og den 5. marts 1945 blev han udnævnt som kommandant for Bornholm. Han tilbragte derefter knap ni år i fangeskab, før Sovjetunionen i 1954 løslod ham. Indtil sin død i 1998 boede han i Kiel. (Foto: Skærmbillede © Filmcentralen)

Kommandant Gerhard von Kamptz. Et navn der måske ikke siger dig noget, men som for Bornholmerne har mejslet sig ind i øens historiebog.

Den tyske søofficer fik ansvaret som kommandant for den strategisk vigtige ø, Bornholm, under Anden Verdenskrig. Et ansvar, han tog meget alvorligt. I en sådan grad, at han ikke overgav sig, da Danmark blev befriet for Nazityskland den 5. maj 1945.

For han havde fået ordre på kun at overgive sig til de engelske tropper. Englænderne kom bare aldrig, da man fra politisk side havde besluttet, at det var de allierede fra Sovjetunionen, der skulle befri øen.

Konsekvensen af von Kamptz' manglende overgivelse blev, at russerne den 7. og 8. maj smed adskillige bomber over byerne Rønne og Nexø for at få tyskerne til at trække sig tilbage.

- Jeg vidste ikke, hvor længe jeg ville kunne holde Bornholm, men jeg vidste, at jeg ville kæmpe for at forsvare Bornholm så længe som muligt, siger han blandt andet i et interview i den danske dokumentar 'Russerne på Bornholm'.

Selvom dokumentarfilmen varer godt en time og er helt tilbage fra 1987, så er den altså et kig værd. For her møder du både de tidligere russiske officerere, de danske myndigheder, bornholmere og altså også den tyske kommandant, der alle stod midt i begivenhedernes centrum i 1945 og 1946.

Hør blandt andet også bornholmeren Edgar Petersen fortælle om den dag, hvor en bombe landede bare 30 meter fra hans barndomshjem.

Dokumentaren af Ole Askman indeholder desuden filmoptagelser, der ikke før var set, og du kan du se den helt gratis på Filmcentralen.

2

Opdag unikke portrætfotos, der ikke er set før

Høj som lav gæstede soldaterne flittigt de bornholmske fotografer, når der skulle laves portrætter, der kunne sendes hjem til familien i Rusland. Soldaterne på Bornholm kom ofte direkte fra frontlinjerne og havde derfor ikke tidligere haft mulighed for at sende fotografisk livstegn hjem. For nogle i flere år. (Foto: arkiv © Bornholms Billeder)

Næste stop på opdagelsesrejsen er hos fotografen.

For i de gamle arkiver fra de bornholmske fotografer finder man nogle portrætter, der er helt unikke, hvis man spørger museumsinspektørenBornholms Museum, Jakob Seerup:

- Når de russiske soldater drog i krig havde de nogle virkeligt dårlige kameraer med sig. Så det er stort set kun billeder taget af propagandafotografer i Stalins tjeneste, der er tilgængelige.

Lige indtil soldaterne satte deres støvler på den danske klippeø.

- Fordi infrastrukturenBornholm var intakt, kunne soldaterne gå til fotografen og få taget portrætbilleder, som de kunne sende hjem til deres familier, der ikke havde set dem i årevis.

Og den ret særlige situation gør billederne her "enestående", mener Jakob Seerup.

- Også internationalt set, påpeger han.

Du kan selv gå på opdagelse på Bornholmske Billeder.

Det er i øvrigt også i denne billedsamling, at du finder denne sovjetiske linselus, der optræder på adskillige portrætter:

  • Hvem soldaten her er, fremgår det ikke af arkivet. Men når du klikker dig rundt, vil du støde på hans smil flere gange. Både alene og på gruppebilleder. (Foto: arkiv © Bornholmske Billeder)
  • (Foto: arkiv © Bornholmske Billeder)
  • (Foto: arkiv © Bornholmske Billeder)
1 / 3
3

Hjerteskærende fotos

Den 7. maj ramte det første af i alt tre bombeangreb Bornholm. 60 bomber med henholdsvis 100 og 250 kilo sprængstof ramte i første bølge Rønne og Nexø. (Foto: (ARKIV) © Rønne Lokalarkiv)

Blandt de mange billeder og filmoptagelser fra de 11 måneder, hvor russerne styrede slagets gang på Bornholm, er også de barske fortællinger om de tusindevis af mennesker, der mistede deres hjem under bombardementerne den 7. og 8. maj 1945.

Og om de i alt ti mennesker, der mistede livet.

Særligt billedet af det, der engang var kaptajn Holms hus i Damgade i Rønne, indkapsler tragedien.

Fire familiemedlemmer, såvel som en forbipassernede, omkom da en sovjetiske bombe slog ned i haven bag huset.

Lidt længere nede ad gaden legede familiens seksårige datter, Anni, da bomben ramte og dræbte hendes forældre, en storesøster og en storebror.

Knap 76 år efter bombardementerne fortæller Anni Grode i dette ærlige og gribende interview, hvordan hun oplevede den 7. maj 1945:

Du finder billedet, samt mange andre fotografier af ødelæggelserne hos Rønnes Byarkiv.

4

'Danske soldater besætter Bornholm'

Der var mødt flere tusinde mennesker op på kajen i Rønne, da de danske tropper skulle modtages den 5. april 1946. Efter flere måneders forespørgsel fra den danske stat til den sovjetiske om at overgive kontrollen af Bornholm til Danmark, blev der indgået en aftale. (Foto: arkiv © Bornholmske Billeder)

Den 5. april har fået en ganske særlig betydning på øen. Det er denne dag, bornholmerne sætter et lys i vinduet og mindes den dag i 1946, hvor afrejsen af de sovjetiske styrker fandt sted. Det, de kalder øens endelige befrielse.

I et filmklip akkompagneret af en alletiders nyhedsoplæsers knitrende, men potente, ord, kan du komme med ned på kajen i Rønne, hvor de danske soldater modtages af flere tusinde bornholmere, mens de russiske skippes af sted.

Det er på Filmcentralen, under titlen 'Danske soldater besætter Bornholm', at du finder den korte nyhedsudsendelse.

5

Bonus til dig, der ikke kan få nok (...og som er god til russisk):

Er du særligt historieinteresseret og gerne vil dykke ned i den anden side af de 11 måneder, så findes der millioner af dokumenter i det russiske krigsarkiv, Pamyat Naroda. Har kan du finde beskrivelser af enheder, medaljer, angreb, indlæggelser og meget, meget mere. Men det kræver en del dedikation. (© Pymnat Naroda)

Okay. Hvis du nu har klikket dig igennem både portrætter, dokumentarfilm og personberetninger om en ganske særlig tid på Bornholm og slet ikke har lyst til at stoppe igen. Ja, så har vi ét til kaninhul på internettet, der kan sende dig på skattejagt.

Men det her er lidt krævende, og det er klart en fordel, hvis du kan gebærde dig på russisk.

Pamyat Naroda, som groft oversat betyder 'folkets hukommelse', kan du dykke ned i millioner af scannede krigsdokumenter fra den sovjetiske hær under Anden Verdenskrig. Heriblandt også dokumenter der knytter sig til russernes tid på Bornholm.

- Indstil siden til engelsk og søg efter de to enheder, der var knyttet til Bornholm: 205 sd og 118 sd, tipper museumsinspektør Jakob Seerup.

Men det er ikke nogen nem skattejagt – så er du advaret.

FacebookTwitter