Nu markeres 50 år på tronen: Se det historiske øjeblik, hvor en rørt dronning Margrethe udråbes til regent

14. januar 1972 døde Frederik 9., og med ét havde Danmark en dronning. Dagen efter blev dronning Margrethe 2. udråbt til regent.

En kold januar dag trådte dronning Margrethe 2. ud på Christiansborgs balkon. Her blev hun mødt af over 50.000 mennesker, der havde trodset vinterkulden for at hylde den nye regent.

Det var ikke mere end 19 timer siden, at hendes far, Frederik 9., var sovet stille ind på Københavns Kommunehospital. Og i samme sekund, som kongen havde taget sin sidste vejrtrækning, var tronfølgeren blevet dronning.

Nu skulle Danmarks nye regent udråbes til dronning af statsminister, Jens Otto Krag.

Tre gange gav ordene "Kong Frederik 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2." genklang over de fremmødte.

Imens kunne hele landet følge med, da proklamationen blev sendt i fjernsynet - og endda, som man kan se i klippet herover, i farver.

Tronfølgeloven ændret

Dronningen var ved proklamationen helt klædt i sort, men en enkelt ting lyste lidt op. Øverst på kjolen sad nemlig en broche formet som en hestesko med mørkerøde sten.

Og netop det smykke fortæller en helt særlig historie om, hvordan Danmark for første gang i mere end 500 år fik en dronning som regent.

I 1953 havde Frederik 9. og dronning Ingrid fået tre døtre, og det var blevet klart for alle, at dronning Ingrid ikke ville få en søn.

Ifølge tronfølgeloven var det kun en mand, der kunne arve den danske trone. Derfor var det Frederik 9.'s bror arveprins Knud og hans søn prins Ingolf, der stod til at arve den danske trone.

Det blev op til befolkningen at stemme om en grundlovsændring, der ville betyde en ændring i tronfølgeloven, så en kvinde ville kunne arve tronen, hvis kongen ingen sønner havde fået.

Den 5. juni 1953 stemte et flertal af danskerne for ændringen, og derved blev den 13-årige prinsesse Margrethe tronfølger.

En helt særlig broche

Samme dag fik den unge prinsesse en lille smykkeæske af sin far med ordene:

- Det er en stor dag i dag, og derfor har jeg en gave til dig.

I æsken lå et smykke. En broche formet som en hestesko med mørkerøde sten, som skulle bringe den kommende dronning held og lykke fremover.

- Det var så typisk min far at finde sådan en køn, gammel broche og sige, at den skulle jeg have, fordi en hestesko også betyder lykke, har dronning Margrethe senere fortalt.

Det var netop den broche, der 19 år senere fulgte Danmarks nye dronning ud på balkonen.

Sidenhen har dronningen flere gange båret smykket, som hendes far forærede hende den dag, hendes liv blev forandret for altid.

Dronning Margrethe med brochen, hun fik af sin far i 1953. Denne gang havde dronningen den på, da hun holdte sin tale om corona-pandemien i 2020? (Foto: © Kim Refslund, DR / Kongehuset og Ritzau Scanpix)