Nye undersøgelser afslører: Dansk Enigma-kodemaskine er verdens ældste af sin slags

Kodemaskinen fra Anden Verdenskrig har stået på dansk museum i 16 år, uden at nogen vidste ret meget om den. Amerikansk ekspert kalder den for "helt unik".

Enigma-kodemaskinen er godt ramponeret efter at have ligget på havets bund i over 40 år. (Foto: Victor Schrøder Friis © dr)

Post og Tele Museum i København har siden årtusindeskiftet haft en Enigma-kodemaskine stående uden at vide ret meget om den. Men for nylig afslørede undersøgelser, at maskinen er den ældste af sin slags i verden.

- Det har vist sig, at den er helt unik og ekstremt sjælden, siger ph.d. Andreas Marklund, der er forsker på museet og har været med til at få de nye oplysninger frem i dagens lys.

Enigmaen håndteres med forsigtighed på Post og Tele Museum. (Foto: Victor Schrøder Friis © dr)

De første militære Enigma-maskiner blev produceret til den tyske hær allerede i 1932. I 1934 følger marinen trop og får 611 unikke maskiner kaldet M1, som der skulle vise sig at blive hårdt brug for i forbindelse med den voldsomme Atlanterhavskrig. Kampene på havet, hvor information om skibes og ubådes positioner blev altafgørende, havde nemlig enorm betydning for krigens udvikling.

Af de 611 M1-maskiner er der kun tre kendte tilbage – og af disse er Post og Tele Museums altså den ældste, hvilket man kan se, fordi dens serienummer ’M522’ er det laveste af de tre.

Aktuel debat gav motivation til undersøgelse

Museet har hidtil ikke haft ret meget information om den legendariske kodemaskine, fortæller Andreas Marklund.

- Men i de seneste år har vi virkelig kunnet mærke, at tidsånden har ændret sig. Folks interesse for koder og kryptering er blevet større i takt med den heftige debat om privatliv og overvågning på nettet, fortæller han.

Derfor satte han sammen med museet en ny undersøgelse af Enigmaen i gang.

Andreas Marklund med Enigma M1 M522. (Foto: Victor Schrøder Friis)

- Vi fik den blandt andet røngtenfotograferet og fik eksperter fra flere steder i verden til at se på detaljerede billeder af den – og pludselig var der bid. Vi fandt serienummeret, som var godt skjult på grund af maskinens dårlige stand – og på den måde kunne vi se, at den havde et lavere nummer end de to andre maskiner, som offentligheden kender til, og er altså dermed den ældste af sin slags i verden.

- Det synes vi selv er ret sejt.

Røngtenbillede af museets Enigma. (© Post og Tele Museum)

International ekspert: Den er helt unik

Og det er museets folk ikke alene om at mene.

- Maskinen er helt unik, siger den britiskfødte amerikaner David Hamer, som via mail bekræfter, at maskinen er den ældste af sin slags i verden.

Røngtenfotografiet her viser tydeligt Enigmaens serienummer, som ellers var skjult. (© Post og Tele Museum)

Han er en af verdens mest anerkendte eksperter i kryptologiens historie og er blandt andet tilknyttet kryptologimuseet i Bletchley Park i England, hvor de allierede knækkede Enigmaen, samt den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s kryptologimuseum i USA. Han har desuden selv arbejdet for Royal Air Force’s efterretningsafdeling.

- Det er vigtigt, at vi, som det er sket her, hele tiden får mere information om Enigmaens historie, fordi den jo var en helt central del af Anden Verdenskrig. Da koderne blev knækket, kunne de allierede jo få direkte indsigt i den vigtigste tyske kommunikation.

- Det er virkelig en fascinerende historie, siger David Hamer, der har registreret den 'danske' Enigma på sin liste over alle verdens Enigmamaskiner.

Efterforskningen fortsætter

Og undersøgelsen af maskinen er slet ikke slut endnu. For den nye information om serienummeret har kun givet nye muligheder for at få mere information om, hvor maskinen blev brugt og af hvem.

Andreas Marklund har dog allerede nu en teori:

- Kodemaskinen blev hevet op fra havets bund i starten af 1990'erne af en fisker omkring indløbet til Flensborg fjord i Sønderjylland. Fjordens havn blev i høj grad brugt som kapitulationshavn i slutningen af krigen, så det er sandsynligt, at et tysk krigsskib har smidt den overbord, siger han og understreger, at det blot er et kvalificeret gæt.

Den fortsatte efterforskning kan forhåbentlig give svar.

- Vi tager et lille team af sted til Sønderjylland for at se, om vi kan finde ud af mere om, hvad der skete. Og vi er også ved at undersøge tyske arkiver for at se, om vores maskine er nævnt. Så den her historie er slet ikke færdig endnu.

Er man interesseret i at se maskinen i virkeligheden fremviser Post- og Telemuseum den under Historiske Dage i København i denne weekend.