Økonomien bestemmer, hvor mange børn der bliver født

Danskerne har for andet år i træk fået flere børn. Men hvorfor er vi mere babysyge i nogen perioder end andre? En historiker og en sexolog vender blikket 70 år tilbage og giver deres bud.

Hvorfor oplevede vi et såkaldt baby boom i 1946? Og hvorfor var fødselstallet på sit lavpunkt i 1983? En historiker og en sexolog forklarer de historiske udsving.

58.205. Så mange børn blev født i 2015, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Med 1.335 flere fødte end i 2014 er det andet år i træk, at fødselstallene stiger.

Men hvorfor begynder vi pludselig at føde flere børn?

Det har Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet, et bud på.

Flere fødsler i 2015

I 2015 blev der født 58.205 børn, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed stiger antallet af nyfødte for andet år i træk, efter der i 2013 blev født det laveste antal børn siden 1986.

Han har kastet blikket tilbage til 1946, hvor Danmark oplevede et såkaldt baby boom. Her fødte vi over 95.000 børn.

Men selvom man kan fristes til at kæde det høje antal nyfødte sammen med 2. Verdenskrig, er det ifølge Lars Hovbakke Sørensen en myte.

- Det en skrøne, at der blev født flere børn på grund af 2. Verdenskrig. Selvom det er en sjov historie, at der blev født flere børn, fordi der ofte ikke var meget lys, og man derfor måtte finde på andet at tage sig til, fortæller han.

Det handler ganske enkelt om penge

Han forklarer i stedet det høje antal nyfødte med landets økonomiske situation i 1930’erne.

I 1929 satte Den Store Depression sit aftryk over hele verden. Den økonomiske krise varede et godt stykke ind i 30’erne.

"Folk undlod simpelthen at få børn i 30’erne på grund af den økonomiske usikkerhed"

Historiker Lars Hovbakke SørenseN

- En stor del af de børn, der blev født i midt 40’erne er udskudte børn. Folk undlod simpelthen at få børn i 30’erne på grund af den økonomiske usikkerhed, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Og det er en tendens, der gentager sig gennem historien. I midten af 60’erne slår fødselskurven ud igen.

Denne gang skyldes det til dels, at den store generation fra 40’erne selv er begyndt at få børn, men igen kan det også forklares ud fra, hvordan det økonomiske landskab så ud på daværende tidspunkt.

- Der er godt gang i dansk økonomi på dette tidspunkt. Vi har udbygget vores velfærdssystem, bygget nye uddannelses og kulturinstitutioner og folk, som ellers ikke har haft råd til bil og parcelhus, kan nu betale det. Der hersker en kæmpe optimisme, fortæller historikeren.

Økonomien påvirker sexlysten

Ifølge sexolog og parterapeut Vivi Hollænder giver forholdet mellem økonomi og antallet af fødte børn god mening.

Hun fortæller, hvordan økonomiske problemer og i særdeleshed fraværet af dem, påvirker parforholdet og sexlysten.

"Hvis man går rundt og er usikker på, om man har et arbejde, trives mange dårligere og har dermed mindre lyst til at have sex med hinanden og sætte børn i verden"

Sexolog Vivi Hollænder

- Når vi ikke behøver at bekymre os om penge, har vi færre bekymringer og dermed større incitament til at sætte børn i verden, fortæller hun.

Omvendt kan økonomisk usikkerhed skabe konflikter i et parforhold, og dermed mindske lysten til sex.

I år 1983 når fødselstallet et historisk lavpunkt med kun 50.026 fødte. Danmark står midt i fattigfirserne, hvor Poul Schlüters mange økonomiske stramninger, skaber vanskelige tilstande og høj arbejdsløshed.

Sådan en livssituation kan skabe følgevirkninger helt ind i parforholdet, fortæller Vivi Hollænder.

- Hvis man går rundt og er usikker på, om man har et arbejde, trives mange dårligere og har dermed mindre lyst til at have sex med hinanden og sætte børn i verden, forklarer sexologen.

Men om de nye fødselstal er et tegn på økonomisk lysere tider eller blot er udtryk for en kort optimistisk periode, må tiden vise.

Sundhedsmagasinet på DR1 sætter i næste uge fokus på fordele og ulemper ved traditionelle fødsler, kejsersnit og hjemmefødsler.Vil du dele, om din fødsel var skrækkelig eller fantastisk, og hvilken type fødsel du vil anbefale andre kvinder, så send din fødselshistorie til os på tbg@dr.dk.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube