Ole blev kaldt 'halvskør' i 1966: I dag vil Pentagon ikke afvise, at luftfænomener måske ikke er menneskeskabte

De unge i Svendborg UFO Forening fik en hård medfart af deres jævnaldrende.

I et fugletårn i Egense ved Svendborg sidder en gruppe unge i 1966 og kigger mod himlen i håb om at få øje på et uidentificeret flyvende objekt - en ufo.

De tager deres hobby meget alvorligt og møder ikke altid forståelse fra deres jævnaldrene.

- Jo, altså, vores kammerater driller os med det (...) De synes, at vi er sådan lidt halvskøre, faktisk, fortæller 15-årige Ole fra Svendborg UFO Forening i arkivklippet herover.

Men måske havde de alligevel fat i noget dengang i 1960'erne?

I hvert fald udgav det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, i fredags en længe ventet rapport, der beretter om 144 hændelser med uidentificerede flyvende objekter, hvoraf de 143 ikke på nuværende tidspunkt kan forklares.

Størstedelen af hændelserne, der har fundet sted mellem 2004 og 2021, er indberettet af ansatte i den amerikanske flåde.

Rapporten kommer ikke med beviser på eksistensen af væsner fra rummet, men nævner blandt andet, at nogle af de uidentificerede luftfænomener synes at trodse aerodynamikkens love og potentielt udgør en trussel mod den nationale sikkerhed og flysikkerheden i USA.

Ole 55 år senere: Folk er blevet mindre skeptiske

Ole fra klippet hedder Ole J. Knudsen og er i dag - 55 år senere - kommunikationsmedarbejder på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Han husker tiden i Svendborg UFO Forening som en spændende, men også udfordrende tid.

Ole J. Knudsen i henholdsvis 1966 og 2019. (© DR)

- Det er jo noget specielt, når man er lidt ude i yderkanten af det almindelige. Men det giver et ekstra sammenhold, at mange af de andre er imod én.

Efterhånden blev han dog også selv mere og mere skeptisk over for de mystiske luftfænomener.

- Jeg var meget entusiastisk og troende dengang. Men jeg husker også, at der ret hurtigt opstod en vis tvivl.

I dag er det at være ufo-interesseret langt fra så usædvanligt som tidligere. Blandt andet fordi ufo'er og aliens er blevet en "hverdagsting".

- Det er mit indtryk, at folk, især unge mennesker, er mindre skeptiske i dag, fordi de i årevis er blevet bombarderet med film og memes om aliens.

Stadig ufo-interesseret i dag

Ole har ikke sluppet ufo-interessen og var i mange år aktiv i foreningen Skandinavisk UFO Information. Men snarere end at forberede et forestående besøg fra et rumskib fyldt med rumfolk, blev han interesseret i at identificere og forklare luftfænomenerne.

Der er ifølge ham ikke meget ny information at hente i Pentagons rapport, men én ting er dog interessant.

- Det, at man fra officiel side anerkender, at der er noget, man ikke har opklaret, er spændende.

- Men jeg synes, det er sløvt, at de kun har opklaret én ud af 144 sager.

Arkivklippet i toppen af artiklen er fra DR's ungdomsprogram 'Redaktion U' fra 1966, hvori en ungdomsredaktion sammensatte et program efter forslag fra unge over hele landet.