Oles oldefar var højtstående nazist i Tyskland

I dokumentaren ’Den gode nazist’ følger man Ole Krogsgaards rejse ind i familiens mørke fortid, afsløret af et fotoalbum.

En dag var Ole Krogsgaard på besøg hjemme hos sin tyskfødte mormor, hvor gamle fotoalbums blev bladret flittigt i gennem. Det var der egentligt ikke noget usædvanligt i - lige indtil han, blandt ferie- og familiebilleder, bliver gjort opmærksom på et foto af sin oldefar sammen med Adolf Hitler.

Oles mormor har altid fortalt, at oldefaderen var et fantastisk menneske, der altid var humørfyldt og passede på familien. Men på billedet ses oldefaderen Willi von Nordeck give et fast håndtryk til en person, som for mange er ondskaben selv, Adolf Hitler.

Sådan begynder Oles to år lange rejse ind i familiens mørke fortid, som er blevet til dokumentaren ’Den gode nazist’.

Hvordan forklarer du, hvem din oldefar var den dag i dag?

- Jeg fortæller, at han var admiral i nazi-tysklands flåde, at han byggede de største tyske slagskibe, og at han sad med i nazisternes terrordomstol Volksgerichtshof (folkedomstol, red.). Jeg tror egentlig ikke, at han var nazist, på den måde vi ser nazister på i dag, og jeg tror ikke, han havde noget imod jøder for eksempel. Men han var militærmand ind til benet og insisterede på at gøre sin pligt lige meget hvad – pligten stod over alt andet. Sådan endte han med at være en del af en masse forfærdelige ting, siger Ole Krogsgaard, der står bag dokumentaren om sin egen oldefars nazi-fortid.

  • Til højre for Adolf Hitler ses Ole Krogsgaards oldefar.
  • Ole Krogsgaards oldefar ses her sammen med Adolf Hitler.
  • Adolf Hitler, Ole Krogsgaards oldefar, Erich Reader og Heinrich Himmler går ned ad en rød løber.
1 / 3

Rejsen og opdagelsen af familiens dystre fortid har ændret Ole Krogsgaards opfattelse af sin egen familie og dens fortid. Enhver familie har historier og fortællinger, man definerer sig ved. I Oles familie har fortællingen været den, at man flygtede fra Tyskland til Danmark efter krigen og ingenting havde. Man overlevede kun via danskernes hjælp og imødekommenhed. Derfor har der altid været fokus på værdier som fællesskab, empati og medmenneskelighed.

- Men efter sandheden er kommet frem om min oldefars fortid, er det lige så meget en historie om krig og ondskab, som det er en historie om godhed og medmenneskelighed. På en måde så bliver ens verdensbillede vendt på hovedet godt og grundigt, siger Ole Krogsgaard.

Den dag i dag er han glad for, at have gravet i sin families fortid. Selvom han har fundet mange ubehagelige historier fra sin oldefars fortid, så har det også givet ham en bedre forståelse af, hvordan helt almindelige mennesker havnede på den forkerte side af historien.

- Det bedste eksempel er min egen mormor, som er et så normalt og sødt menneske - og alligevel havnede hun på den forkerte side af historien. Nogle af mine mormors lykkeligste barndomsminder er fra dengang hun var med i Hitlerjugend. For hende var det ligesom at være til spejder, men med masser af sang og musik. Men sådan ser man jo ikke på det i dag, siger Ole Krogsgaard.

I 1964 blev Willi von Nordeck dømt for forbrydelser mod menneskeheden, men i 1971 blev han frifundet på grund af manglende beviser. En frifindelse, som Ole Krogsgaard mener, man kan sætte væsentlige spørgsmålstegn ved.

- Der er det aber dabei, at det ikke kun var min oldefar, der blev frifundet. Det gjorde alle dommerne, der havde siddet med i Folkedomstolen. Ikke én blev straffet selvom alle er enige om, at den måde de dømte på var forbryderisk, fortæller han.

Dokumentaren ’Den gode nazist’ kan ses på dr.dk/tv.

Læs mere om oldefaderens nazifortid på Ole Krogsgaards egen hjemmeside mormorognazismen.dk.