Orlando-morderen brugte verdens ældste krigsstrategi

ANALYSE Angreb om natten og i folks hjem, når man mindst venter det, er en af de ældste former for krig i menneskets historie, skriver arkæolog og analytiker Jeanette Varberg.

Hvis der er én god ting, som de mange krige gennem historien har givet os, så er det netop at definere og forme den stærke stat, hvor voldsforbrydere og mordere ikke kan slippe afsted med deres kriminalitet, skriver historiker Jeanette Varberg. (Foto: © handout/Scanpix)

Det skete igen. En mand greb våben. Sneg sig ind i mørket og dræbte 50, sårede 53 og satte en nation i chok og et verdenssamfund i sorg.

I Orlando Florida blev en nat i byen på natklubben Pulse til et mareridt. Gerningsmandens motiv var angiveligt religiøst, og målet var øjensynligt festglade mennesker – heriblandt mange homoseksuelle. Han tog så mange som muligt med sig i døden.

Den religiøse vold og terror præger vores nyhedsbillede, og kampen mellem ideologier og verdenssyn er rykket ind i vores hjem og ud i byrummet, hvor vi slapper af og har det sjovt.

Terrorisme på stuegulvet

I Frankrig gik det ud over en lille familie.

Mandag aften blev et politipar dræbt, da en person trængte ind i deres hjem cirka 45 kilometer vest for Paris. Først blev manden dræbt af knivstik uden for huset. Bagefter forskansede gerningsmanden sig indenfor, hvor han tog betjentens 36-årige kone, der også arbejdede inden for politiet, samt parrets tre-årige søn som gidsler.

En elitestyrke fra politiet trængte omkring midnat ind i huset og dræbte gidseltageren. Inde i huset blev kvinden fundet død med et sår på halsen, mens sønnen ikke kom fysisk til skade. Gerningsmandens identitet er kendt for offentligheden. Der er ifølge politiet tale om Larossi Abballa - en 25-årig fransk statsborger, der i forvejen er kendt af politiet.

Inden Larossi Abballa blev skudt af politiet natten til tirsdag, nåede han at opdatere sin Facebook-profil med billeder af de dræbte samt en 12 minutter lang video, der viser dele af angrebet. På sin nu lukkede Facebook-profil opfordrede Larossi Abballa til drab på politifolk, fængselsbetjente, journalister og rappere. Han sværgede troskab til IS, som også den 29-årige gerningsmand Omar Marteen i Orlando gjorde.

Dertil kommer, at der ifølge en ny FN-rapport om truslen fra Islamisk Stat nu er øget risiko for regulær IS-terror uden for Syrien og Irak. Det skyldes, at Islamisk Stat i øjeblikket er under pres på slagmarken i de to lande.

Dermed tegner der sig et tydeligt og skræmmende billede af at Vesten potentielt konstant er under angreb. Terroren er blevet en meget stor del af nutidens trusselbillede.

Dræbt i den dybeste søvn

Men angreb om natten og i folks hjem, når man mindst venter det, er et af de ældste former for krig i menneskets historie.

Den asymmetriske krigsførelse er - modsat kamp ansigt til ansigt på slagmarken - den mest udbredte form for krig i fortiden. Bagholdsangreb står for den største procentvise dødelighed som følge af konflikt blandt store dele af jæger-samlerbefolkninger.

Angrebene bliver udført, når fjenden er svagest - og oftest om natten. Det har den fordel, at man med en forholdsvis lille angrebsstyrke kan sprede mest mulig frygt og forvolde mest mulig skade med et minimum af risiko for de indtrængende mænd.

I Papua Ny Guineas højland findes der etnografiske beretninger om, hvordan disse bagholdsangreb blev udført mod nabostammers landsby i nattens mulm og mørke lige før daggry, hvor ens ofre sover dybest. Lignende eksempler kendes fra Australien, Amerika og Arktis.

Mænd, kvinder og gravide banket ihjel

Det ældste tegn på krig mellem større grupper er en 10.000 år gammel massegrav ved Lake Turkana i Kenya. Det var et overraskende og brutalt fund, som for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Nature. Udgravningsfeltet afslørede hvordan 27 mænd, kvinder og børn først blev bagbundet, siden slået ihjel med køller og pile før deres lig blev efterladt i en bunke tæt på en lagune.

Selv en gravid kvinde blev brutal banket ihjel.

For 10.000 år siden levede folk i Afrika som jæger-samlere. De havde keramik til at opbevare deres indsamlede mad i og ernærede sig som fiskere i den store sø og jægere af vildtet i skovene omkring. Sandsynligvis var der tale om en konkurrerende gruppe af jæger-samlere, der ville have kontrollen over den næringsrige natur omkring lagunen, og som derfor brutalt udryddede konkurrenterne.

De bagbundne ofre vidner om, at der ikke er tale om kamp ansigt til ansigt, men nærmere et bagholdsangreb, hvor familierne måske blev angrebet i deres hytter. Her kan en gruppe på 8 til 10 mænd nemt overmande en lille boplads med fire til fem hytter, mens beboerne sover. Der manglede teenagere i massegraven og forskerne spekulere i, hvorvidt de blev taget med af angriberne som fanger.

Maksimal effekt og minimal risiko

Islamisk Stat kan gennem den asymmetriske krigsførelse i USA og Europa sprede langt mere frygt på verdensplan, end de kan på de trængte slagmarker i Syriens og Iraks ørkener.

Indsatsen er næsten gratis, når radikaliserede unge mænd ofrer deres liv i terrorens navn, set i forhold til de tab de lider på slagmarken. Dermed bliver den ældgamle strategi endnu engang centrum for nutidens kampe. Ram ofrene, hvor de er svagest, og hvor de mindst venter det. Det har den største effekt med et minimum af tab for IS.

Derfor er kampen mod terror så vigtig. Retsstaten skal netop sikre borgerne for tilfældige drab. Det er regler, som skal give os et sikkert samfund og undgå nattens rædsler, som fortidens mennesker frygtede allermest.

Hvis der er en god ting, som de mange krige gennem historien har givet os, så er det netop at definere og forme den stærke stat, hvor voldsforbrydere og mordere ikke kan slippe afsted med deres kriminalitet – at det ikke er volden og frygten for den – som styrer vores samfund.