Populær mafia-serie genopstår som film. Kan du få 13 rigtige i quizzen om filmhistoriens største gangstere?

Ny film fortæller om legendarisk ’The Sopranos’-mafiaboss' barndom og ungdom.

Fra venstre er det O-Ren Ishii fra 'Kill Bill', Tony Soprano fra 'The Sopranos' og Vito Corleone fra 'The Godfather'.

Der er gennem tiden lavet utroligt mange gangsterfilm og serier. Men enkelte skiller sig ud – ofte fordi de er lykkedes med at skabe nogle hovedpersoner, som man virkelig husker.

Blandt de mest mindeværdige karakterer finder man uden tvivl mafiabossen Tony Soprano, der blev spillet af James Gandolfini i HBO’s prisbelønnede serie ’The Sopranos’ fra 1999.

I serien følger vi den hårdkogte gangsters mange udfordringer som boss – og ikke mindst hans sideløbende forsøg på at være en god ægtemand og et positivt moralsk forbillede for sine børn.

James Gandolfino som Tony Soprano i 'The Sopranos'. (Foto: handout © Scanpix Denmark)
James Gandolfino som Tony Soprano i 'The Sopranos'. (Foto: handout © Scanpix Denmark)

Serien sluttede i 2007, og efter James Gandolfinis pludselige død i 2013 blev mange fans’ forhåbninger om mere Sopranos kraftigt nedjusteret.

Men med premieren i denne uge på HBO Max-filmen ’The Many Saints of Newark’ kan de nu alligevel få deres fix. Den fortæller nemlig historien om, hvordan Tony Soprano blev til Tony Soprano. Fokus er på gangsterbossens opvækst, barndom og ungdom.

Og hvis man synes, at filmholdet har været gode til at finde en ung skuespiller, som faktisk ligner James Gandolfini en del, så tager man ikke helt fejl.

Filmens hovedrolle som den unge Tony Soprano spilles nemlig af James Gandolfinos søn Michael Gandolfini, som trods sin begrænsede erfaring allerede er blevet rost for sit skuespil i filmen.

Michael Gandolfini ved en forpremiere på "The Many Saints of Newark". (Foto: ANGELA WEISS © Ritzau Scanpix)
Michael Gandolfini ved en forpremiere på "The Many Saints of Newark". (Foto: ANGELA WEISS © Ritzau Scanpix)

Men Tony Soprano er blot én af historiens største filmgangstere. Film som både ’Scarface’ og ’The Godfather’ og ’Pusher’ skabte lige så fantastiske karakterer.

Men hvor godt har du egentlig styr på de velorganiserede, kokainsniffende og pengeglade voldsmænd fra nyere film- og tv-historie? Det kan du få svaret på i quizzen herunder.

(OBS: Quizzen indeholder spoilers)