Rigsarkivet gør sig klar til at blive kimet ned af danskerne: 'Vi har ikke oplevet noget lignende'

Når der sendes tv-programmer om slægtshistorie oplever både Rigsarkivet og danske lokalarkiver stigende interesse.

Var din oldemor eller mormor med i modstandsbevægelsen? Den slags spørgsmål får mange danskere til at interessere sig for slægtsforskning. (© Nationalmuseet/Creative Commons)

Kunne det ikke være lidt sjovt at vide, om tiptipoldefar var cirkusakrobat - eller måske begik noget kriminelt?

Det synes mange danskere i hvert fald.

Da programserien 'Forsvundne arvinger' blev sendt tidligere på året, oplevede Rigsarkivet en markant stigning i antallet af henvendelser.

På Rigsarkivet opbevares nemlig alle de arkivalier, man skal bruge for at spore sin egen slægtslinje.

- Efter de første tre afsnit kunne vi konstatere, at stigningen i antallet af henvendelser oversteg alle vores forventninger. Vi har ikke oplevet noget lignende, fortæller Rigsarkivets vicedirektør, Ole Magnus Mølbak Andersen.

60 procent flere henvendelser

Anden sæson af 'Forsvundne arvinger' har premiere onsdag aften på DR1 – men denne gang føler Rigsarkivet sig bedre forberedt på, hvordan de vil håndtere de mange spørgsmål, de forventer at få fra nysgerrige, slægtsinteresserede danskere.

- Der kommer til at være ekstra bemanding på til at hjælpe med både vejledning og adgangsansøgninger. Især i dagene umiddelbart efter udsendelserne, siger Ole Magnus Mølbak Andersen.

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I løbet af februar, hvor første sæson blev sendt, modtog arkivet sammenlagt 1.945 telefoniske og skriftlige henvendelser. Det svarer til en stigning på mere end 60 procent sammenlignet med samme måned året forinden.

Men selvom ’Forsvundne Arvinger’ og andre slægtshistoriske tv-programmer giver Rigsarkivet lidt ekstra arbejdstimer, skal de mange henvendelser dog udelukkende ses som et positivt tegn, mener han.

- Det er jo et enormt luksusproblem. Selvom de mange henvendelser satte meget pres på os, så er det jo kun positivt.

Lokalarkiver oplever også øget interesse

Det er ikke kun Rigsarkivet, der mærker en stigende interesse i forlængelse af slægtshistoriske tv-programmer. Også flere af landets større lokalarkiver nikker genkendende til tendensen.

- Det smitter af, fordi mange seere pludselig kommer i tanke om, at det vist var noget med, at deres tipoldefar havde fået et barn uden for ægteskabet. Og så begynder de ellers at henvende sig til os, fortæller Helene Møller Jensen, arkivleder på Lokalhistorisk Arkiv i Herning.

På Næstved-arkiverne bakker stadsarkiver Mie Andersen op.

- Vi kan tydeligt mærke, når programmer om slægt har kørt i fjernsynet. Vi har tit snakket om, at det kommer i bølger efter udsendelser.

- Det er ikke alle, der er klar over, at de selv har muligheden for at lave slægtsforskning. Derfor tror jeg også, vi oplever den store interesse umiddelbart efter, medierne har sat fokus på det, siger hun.

Anden sæson af 'De forsvundne arvinger' har premiere på DR1 og DRTV onsdag den 24. oktober.