(Foto: © Krause & Johansen, Nationalmuseet)

Se de unikke billeder: Sådan så det ud, da Danmark blev befriet fra nazisterne

Fem onde års besættelse sluttede for præcis 75 år siden i dag.

I disse coronadage skal der ikke meget til, før vi griber ud efter mobilen for at tage et billede. Måske har du foreviget hver gang, du spiste en is i solen? Måske fotograferede du din bedste ven, da I endelig mødtes til en afstands-øl forleden?

For 75 år siden var der også rigtig mange, der greb ud efter deres kamera, men her var anledningen bare af en helt anden kaliber – nemlig det faktum at de britiske tropper netop havde befriet Danmark fra Nazitysklands besættelse.

Og de billeder har Frihedsmuseet i København masser af.

- Der findes mange billeder fra befrielsen, selvom det jo ikke var som i dag, hvor alle render rundt med mobiltelefoner. Så det er tydeligt, at fordi det var sådan en jubelsituation, så havde folk et meget større behov for at filme og dokumentere det, siger udstillingsinspektør Mette Boritz fra Nationalmuseet, der driver Frihedsmuseet.

Vi har fået lov til at gå på rov i Frihedsmuseets enorme og helt unikke arkiv og kan derfor bringe et udpluk af nogle af de allerbedste billeder, som danskerne tog, da Danmark – på nær Bornholm – blev befriet for 75 år siden og fra dagene lige efter.

- At vi har denne fantastiske samling skyldes jo, at Frihedsmuseet faktisk er startet af modstandsbevægelsen, der har samlet fotos ind lige siden befrielsen. Og der kommer stadigvæk nye ting ind, som folk finder i gemmerne, fortæller Mette Boritz.

Du kan se nogle af de bedste billeder fra Frihedsmuseets store billedarkiv her.

  • Et par mænd står under et banner med en velkomsthilsen til de britiske tropper ved grænsen i Sønderjylland lige efter befrielsen. (© Nationalmuseet)
    1 / 16
  • "I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig", lød det fra den danske radiospeaker på BBC 4. maj, 1945. Efter befrielsen besøgte den britiske feltmarskal Montgomery København, hvor han blev mødt af jubel og blomster. (© Nationalmuseet)
    2 / 16
  • Her ses feltmarskal Montgomery på vej fra Kastrup Lufthavn til Københavns centrum under sit besøg. Mange borgere stod klar med flag langs ruten. Ved siden af ham ses den britiske øverstbefalende i Danmark, general Dewing. (Foto: © Frode Aggersbo Københavns Foto Service, Nationalmuseet)
    3 / 16
  • Mange unge samlede sig på Rådhuspladsen i København til dans og fest i dagene lige efter befrielsen. (Foto: © Flemming Bergsøe, Nationalmuseet)
    4 / 16
  • Der var masser af musik og stemning på Rådhuspladsen. Her har nogle musikere stillet sig op for at underholde folkemængden. (Foto: © Flemming Bergsøe, Nationalmuseet)
    5 / 16
  • Der var også plads til akrobatik på Rådhuspladsen. (© Nationalmuseet)
    6 / 16
  • En række glade fanger, der var blevet fængslet af tyskerne - blandt andet for modstand mod de tyske styrker - løslades her fra Politigården i København 5. maj 1945. (© Nationalmuseet)
    7 / 16
  • Overalt hvor de britiske styrker viste sig, blev de modtaget med flag, jubel og glæde. Her ses en britisk panserstyrke på vej gennem Korsør kort efter befrielsen. (Foto: © Poul Berthelsen, Nationalmuseet)
    8 / 16
  • Frihedskæmpere foretog mange arrestationer efter befrielsen, da der endnu ikke var et fungerende politi i de dage. På dette billede er de i gang med at føre nogle arrestanter forbi en folkemængde i Odenses gader – et syn man også oplevede mange andre steder i landet. (Foto: © undefined, Nationalmuseet)
    9 / 16
  • En flok glade drenge er her fotograferet i maj 1945, hvor de kigger ind i en bil med danske frihedskæmpere. (Foto: © Krause & Johansen, Nationalmuseet)
    10 / 16
  • Britiske soldater bliver her mødt af smil og taknemmelighed fra borgere på deres vej gennem Esbjerg. (© Nationalmuseet)
    11 / 16
  • To modstandsfolk fra Korps Aagesen har her stillet sig ovenpå et naziflag i Herninggade på Østerbro i København. (© Nationalmuseet)
    12 / 16
  • Nogle af de første engelske soldater i Kalundborg ses her efter befrielsen sammen med danske frihedskæmpere. (© Nationalmuseet)
    13 / 16
  • Også i Aarhus var der masser af mennesker i gaden for at fejre friheden. (© Nationalmuseet)
    14 / 16
  • Nogle af nazisternes ting blev kastet ud fra Dagmarhus ved Rådhuspladsen, hvor tyskerne havde deres hovedkvarter midt i København. Her bliver en af tyskernes bøger brændt til stor jubel i denne flok, der havde forsamlet sig. (© Nationalmuseet)
    15 / 16
  • Der var også folk på gaden på Store Torv i Rønne, 5. maj 1945 – men folkefesten blev kort, for befolkningen på Bornholm kom til at vente længere på friheden. De tyske styrker på øen nægtede nemlig at overgive sig til de sovjetiske styrker fra øst, og russerne endte med at besætte øen frem til 5. april 1946. (© Nationalmuseet)
    16 / 16