Shakespeares dansker fylder rundt: Hamlet er stadig relevant

Selvom det er 200 år siden, at 'Hamlet' blev opført på Kronborg for første gang, så er stykket stadig aktuelt og interessant for det moderne menneske, mener eksperter.

400-året for Shakespeare og 200-året for Hamlets opførelse på Kronborg slot fejres med stor stil til april. Shakespeare og 'Hamlet' er i særdeleshed relevant for et moderne publikum, mener eksperter.

D. 23. april er det 400 år siden, at den engelske dramatiker William Shakespeare døde.

Det betyder samtidig, at det er 200 år siden, at verdens ældste Shakespeare-tradition begyndte, da 'Hamlet' for første gang blev opført på Kronborg Slot i Helsingør.

Derfor bliver både 400-året for Shakespeare og 200-året for Hamlet fejret med en overdådig renæssancefest på festslottet Kronborg til april. Over hele verden hyldes dramatikeren med diverse arrangementer og forestillinger.

Men det er ikke bare en hyldest til en tidligere dramatiker og hans værker. Tværtimod fremføres og diskuteres Shakespeares stykker stadig.

DR Historie har spurgt forfatter og Shakespeare-ekspert Niels Brunse og historiker Emma Nielsen, hvorfor værker som 'Hamlet' stadig er relevante den dag i dag.

Menneskelige dilemmaer har ikke en udløbsdato

Forfatter og Shakespeare-ekspert Niels Brunse er netop ved at nyoversætte flere af Shakespeares 37 skuespil, og han mener, at årsagen til at stykket stadig er relevant i dag, er, at 'Shakespeare er opfinderen af det menneskelige'. Noget, som Harold Bloom, den amerikanske litteraturhistoriker og teoretiker, har sagt, og som indfanger det tidsløse i Hamlet: - I Shakespeares stykker og ikke mindst i 'Hamlet', får vi nemlig foldet nogle figurer ud, hvor man virkelig kan genkende universelle menneskelige værdier. De er fulde af indre modsigelser, drifter og ønsker. De vil det ene, men gør det andet. Det gør, at man også i dag kan spejle sig i mange af stykkerne og især i 'Hamlet', siger Niels Brunse.

Og det er pointer, som historiker Emma Nielsen er helt enig i. Ifølge hende hænger Shakespeares 'Hamlet' nemlig ikke kun sammen med Kronborgs opførelse af stykket for 200 år siden.

Hun mener også, at teaterstykket er interessant for mennesker både i fortiden og nutiden:

- 'Hamlet' byder teatergængeren ind i en verden fyldt med refleksion over eksistentielle spørgsmål. Menneskelige spørgsmål, som er universelle både før og nu, forklarer Emma Nielsen.

Hamlet, Prins af Danmark, er et moderne individ

Og de menneskelige værdier kommer tydeligst til udtryk gennem teaterstykkets hovedperson. Hamlet, Prins af Danmark. Hans indre tumult er i høj grad noget, man som moderne menneske kan identificere sig med, mener forfatter Niels Brunse:

- Kender vi ikke alle sammen dét, at man kan være i tvivl omkring, om den beslutning, man har taget, nu var den rigtige? Hamlet vakler jo hele tiden. Han har fået til opgave af sin afdøde fars ånd, at han skal hævne mordet. Men det er ikke bare et gammeldags hævndrama. I stedet spekulerer og undrer han sig hele tiden, forklarer han.

Ifølge Niels Brunse er det iøjnefaldende, hvor meget Hamlet ligner det moderne menneske netop i forhold til denne selviagttagelse og -spejling. At han hele tiden vender blikket ind af og reflekterer over, hvem han er. Om han er god nok. Det er noget, vi kender til den dag i dag: - Vi er selvransagende og selviscenesættende ligesom Hamlet. Dét at være et reflekterende og tænkende menneske er meget moderne, siger Niels Brunse.

I 1949 spillede den amerikanske skuespillerinde Ruth Ford (midterst) Ofelia ved 'Hamlet' forestillingen på Kronborg Slot. (Foto: Olav Kjelstrup © Scanpix)

Shakespeare synliggjorde Danmark i renæssancen

Men kan Shakespeare og det fiktive teaterstykke siges at være en del af dansk historie? Ifølge historiker Emma Nielsen er det et klokkeklart ja.

I slutningen af 1500-tallet blev Kronborgs dekadente og vilde fester kendt overalt i Europa. Derfor fik også Shakespeare øje på renæssanceslottet, som efterfølgende blev rammen for 'Hamlet'. Og for 200 år siden tog man hele traditionen til sig på slottet, hvor soldater opførte stykket for første gang i 1800-tallet:

- Shakespeare viser, at Danmark har en relevans i renæssancen. Pludselig ved man, hvem Danmark er, og at der ligger et kæmpe slot i Helsingør. Det viser jo Danmarks position i historien, og at Shakespeare har været med til at synliggøre en del af Danmark gennem 'Hamlet', forklarer Emma Nielsen.

Selvom 'Hamlet' er et skuespil og dermed fiktion, mener hun alligevel, at mange dele af stykket og historien bag drager paralleller til Kronborgs og dermed Danmarks historie:

- Det hele foregår jo på Kronborg, og hvis man kender slottet, kan man også se dets gemakker for sig, når man læser stykket, siger hun og fortsætter: - En særlige lomme i dansk historie er helt klart 'Hamlets' fremførelse på Kronborg og Shakespeares inspiration af slottet. Dramatikeren viser, at Danmark har relevans. Derfor vil stykket altid være et vigtigt stykke kulturhistorie, afslutter hun.

I år anerkender Kronborg 'Hamlet' som historie og ikke kun fiktion

Og netop denne særlige lomme i dansk historie bliver levendegjort til april for at markere 400-året for Shakespeare. D. 23. april inviterer Prins Hamlet nemlig til dekadent renæssancefest i Kronborgs dansesal. For første gang bruger Kronborg Shakespeare og 'Hamlet' som en del af slottets historie:

- Kronborg selv har fokuseret mest på det historiske Kronborg, men har altså i år valgt at gå helt ind på det historiske i Hamlet og Shakespeare, siger Josefine Albris, projektleder fra Golden Days og medarrangører af middagen.

Hun fortæller videre, at man på Kronborg gennem årene har været mest optaget af at formidle både renæssanceslottets- og søfartens historie, for historien om 'Hamlet' er jo i første omgang et værk, der har hørt teatret til.

Udover middagsfejringen d. 23. april bliver renæssanceslottet til sommer levendegjort af figurer fra stykket. Her vil gæster kunne møde Shakespeares figurer, når slottet spoler tiden tilbage:

- Det er lidt kontrafaktisk. Ja, der er nok nogle historikere, som ville vride sig. Men hvorfor ikke iscenesætte slottet, som om Hamlet var der, selvom det historisk er forkert? Det er jo det alle publikummer forestiller sig, når de er der. At Kronborg er Hamlets slot, afslutter hun.

  • Hamlet-middag for Shakespeare på Kronborg Slot

  • I anledning af 400-året for Shakespeare byder Kronborg slot på renæssancefest i dansesalen d. 23. april kl. 18:00 - 02:00.

  • På den historiske aften genopstår Hamlet og byder middagsgæster på fest og renæssancebuffet som på Kronborgs storhedstid. Til middagen deltager en lang række æresgæster, hvor kongelig ballet- og ceremonimester Nikolaj Hübbe leder slagets gang. Man vil blandt andre finde litteraten Lilian Munk Rösing, sangerinden Dicte, filosoffen Anders Fogh Jensen og skuespiller Thomas Magnussen til bords.

  • Klik her for yderligere informationer om arrangementet samt billetter.

Facebook
Twitter