250 forskellige farvebilleder, der siden Anden Verdenskrig har ligget i Berlin, kan ifølge fotografens søn have spillet en større rolle under nazisternes besættelse af Danmark.
Billederne er taget af Walter Frentz, der blev hyret af Hitler til at lave propagandabilleder og film for nazisterne.
Jobbet som fotograf for Hitler førte ham i august 1943 til Danmark, hvor han skulle tage billeder af den danske del af Atlantvolden, som skulle beskytte nazisterne mod fjendtlige angreb fra Vest - hele vejen fra det nordlige Norge til Spanien i syd.
I programmet 'Hitlers hemmelige danmarksbilleder' er værten Mikkel Frey Damgaard draget til Tyskland for at få fat i billederne hos Hanns-Peter Frentz, der er søn af Walter Frentz.
Siden farens død har Hanns-Peter Frentz haft de mange billeder - heriblandt de 250 farvebilleder fra Danmark.
Spektakulære billeder
Selvom Walter Frentz' primære opgave var at tage billeder af Atlantvolden langs den jyske vestkyst, så tog han flere billeder af det danske sommerland på sin tur fra København over Fyn og Jylland.
Og de billeder giver et spændende indblik i, hvordan hverdagslivet foregik under besættelsen og den danske regerings samarbejde med de tyske nazister.
Det siger lektor i historie på Roskilde Universitet Claus Bundgård Christensen.
Han har tidligere hørt om den tyske fotograf, der besøgte Danmark, men har først set nogle af billederne i forbindelse med optagelsen af programmet.
- De billeder, jeg har set, er ret spektakulære. De giver et billede af hverdagslivet og de tyske aktiviteter i Danmark under Anden Verdenskrig. Samtidig er de interessante, fordi de er så skarpe, og det er farvebilleder, siger historikeren.
Du kan se et par af de billeder, som Walter Frentz tog i Danmark herunder.
Fortællingen om de forholdsvis rolige danskere blev sendt videre til Hitler af besættelsesmagten. Men under Walter Frentz' besøg begyndte modstandsbevægelsen at røre på sig med flere angreb, som man formoder, at Walter Frentz også var vidne til.
Hanns-Peter Frentz formoder, at hans far har rapporteret hændelserne videre til Hitler, der reagerede ved at stille hårdere krav til den danske regering. Men regeringen afviste kravene, og det blev startskuddet til afslutningen på den dansk-tyske samarbejdspolitik.
- I mine øje er min fars information til Hitler den eneste nøgle til at forstå den ændrede situation. Måske var det i det øjeblik, at Hitler besluttede, at nu var det nok, siger Hanns-Peter Frentz.
Men så skråsikker er Claus Bundgård Christensen ikke.
- Billederne og hans tur herop betyder ikke, at vi skal skrive danmarkshistorien om. Det kan godt være, at Walter Frentz' tur til Danmark kan have medvirket til bruddet med samarbejdspolitikken. Men vi har endnu ikke set konkrete kilder, der beviser præcist hvor betydningsfuldt, det egentligt var, siger lektoren.
Walter Frentz er tæt på Hitler helt frem mod krigens afslutning og bliver fløjet ud af Berlin som en af de sidste, inden tyskerne overgiver sig. Han bliver taget til fange af amerikanerne, men bliver løsladt efter to måneder.