Støjende og alt for lang - sådan blev den første Star Wars-film anmeldt i 1977

Jakob Stegelmanns far skamroste 'Star Wars', da den kom til Danmark. Men flere anmeldere brød sig ikke synderligt om den "støjende" rumfilm.

Måden, der skrives anmeldelser på, har ændret sig siden 1977. I flere af aviserne afsløres filmens slutning uden videre. (Foto: (Grafik) Søren Dalager Ditlevsen)

Samme dag som de danske aviser anmeldte den første Star Wars-film, kunne man på forsiderne også læse, at en af stumfilm-æraens største stjerner Charlie Chaplin var død.

Aviserne fra den 26. december 1977 kom på den måde ubevidst til at illustrere et endeligt punktum for én æra – og påbegyndelsen af en ny.

For ’Stjernekrigen’, som den hed på dansk, blev en succes af den slags, som ikke kun kan måles i billet- og merchandiseindtægter, og er flere gange blevet betegnet som værende en af de vigtigste film i historien.

Men den enorme både filmiske og kulturelle betydning, som den skulle få, kendte anmelderne i Politiken, Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og Aktuelt ikke til i 1977 – og det skinnede igennem i flere af deres anmeldelser, som DR Historie har gravet frem fra Det Kongelige Biblioteks mikrofilm-arkiv.

Star Wars - et godt alternativ til LSD

- Dueller på laserpistoler bliver ikke ved med at være lige spændende, special-effekter bliver ikke ved med at være specielle, en tegneserie bør ikke vare mere end to timer, lød kritikken eksempelvis fra Politiken.

Avisens anmelder mente, at de mest menneskelige figurer i historien, var de to robotter R2-D2 og C3-PO.

"Alec Guinness er den eneste kendte skuespiller i filmen," lyder billedteksten. Ham dér Harrison Ford var ikke slået igennem endnu. (© Politiken)

Anmelderen er den prisbelønnede forfatter Anders Bodelsen, som sammenligner 'Star Wars' med instruktør George Lucas’ hit-film ’Sidste nat med kliken’.

Og han er ikke just er begejstret for begges høje tempo.

- … fra beatkoncerter har [de unge] vænnet sig til en vis monotoni i det almindelige overbud, ikke mindst af lyd. Og hvis det er eet punkt, hvor Lucas’ film ligner hans første, så er det netop i dens utrættelige støjen.

Derfor vil filmen egne sig godt som alternativ til LSD, mener Anders Bodelsen:

- Man kan nok bruge denne støj – og de billeder den er hægtet sammen med – til at flippe, sådan som vi gør det i halvfjerdserne: uden biokemisk hjælp.

Alle andre end R2-D2 mangler menneskelighed

Aktuelts anmelder er heller ikke begejstret og kritiserer også manglen på menneskelighed.

- Robotterne er det mest menneskelige i George Lucas’ ’Stjernekrigen’, lyder det i avisen under den R2-D2-refererende overskrift ”Den lille støvsuger er ikke til at stå for”.

(© Aktuelt)

Filmen havde haft premiere i USA et halvt år tidligere, og den store salgssucces på den anden side af Atlanten overraskede Aktuelts anmelder.

- … det kan undre, at den er blevet filmhistoriens nye kasse-rekord. Så overstrømmende er den nu heller ikke, lød det fra anmelderen som pointerede, at Stanley Kubricks ’Rumrejsen 2001’ fra 1968 var langt bedre.

Trods kritikken spores i Aktuelt alligevel en vis begejstring.

- Det er ikke historien, der duperer, men måden den bliver fortalt på. Tempoet, simpelthen. Rum-krydsere, planeter, sære væsener, en højtudviklet teknik og alle de ideer, som seriøse science fiction-forfattere holder sig for gode til at bruge. (…) Stjernekrigen er en tilbagevenden til barndommens naive glæde, lyder det.

Jakob Stegelmanns far begejstret

Og det positive dominerer da også både i Jyllands-Posten og Berlingske Tidendes anmeldelser.

- Der er ingen ende på opfindsomheden og fantasifuldheden i modeller, masker og dekorationer, og Lucas’ fortæller historien med en humor der er befriende, men som aldrig bliver så ironisk, at den udleverer genren, skrev Ib Monty i Jyllands-Posten.

Jyllands-Postens kalder filmen for "en flugt ind i det utrolige". (© Jyllands-posten)

DR’s egen Jakob Stegelmanns far Jørgen Stegelmann, var som sin søn også en kæmpe film-fan og var i lang tid anmelder på Berlingske Tidende.

Her skrev han den absolut mest positive, af de fire store avisers anmeldelser.

- George Lucas’ film er så spændende, så morsom og så underholdende som nogen film siden ens barndoms ’Robin Hood’, lød det fra Stegelmann den ældre.

Anmeldere afslørede filmens slutning

Midt i begejstringen vælger han at afsløre filmens slutning:

- … oprørerne sætter alt i bevægelse for at befri hende (Prinsesse Leia, red.). Det lykkes, først og fremmest fordi Kraften med stort K er med dem, og der afsluttes med imperiets endelige og øredøvende undergang, skriver han allerede i første spalte.

Jørgen Stegelmann var også filmkritiker for Dagbladet Information. (© Berlingske)

Det samme var tilfældet i Jyllands-Postens anmeldelse. En i dag utilgivelig ’spoiler’ langes ud i spalterne.

- Det lykkes naturligvis truppen efter utrolige og farefulde situationer at få gjort kål på fjenden, afslører Ib Monty cirka halvvejs igennem teksten.

Jakob Stegelmann: Magien holder stadig

Men selvom tiden er løbet fra, at anmeldere kunne slippe afsted med at afsløre films slutning i spalterne, lader kærligheden til filmen og universet - trods 38 års tidsforskel – til at være intakt.

- Star Wars er ganske enkelt et eventyr uden lige, en oplevelse uden lige, lød det fra Jørgen Stegelmann i 1977.

I 2015 er hans søn Jakob enig.

- Holder magien? Er der liv 30 år efter ødelæggelsen af den anden Dødsstjerne? Er Kraften stadig med os? Selvfølgelig, skriver han i sin netop offentliggjorte fortælling om et liv med Star Wars:

- Uanset hvad, er det den følelse, vi fik, første gang vi rejste til den fjerne galakse for længe, længe siden, der er det vigtige. Og den kan intet ændre, så længe vi har eventyret i os.