Teenage-globetrotter blev hyldet af 20.000 på Rådhuspladsen

Palle Huld rejste som blot 15-årig jorden rundt under stor mediedækning. Det blev starten på et langt og begivenhedsrigt liv, der var de færreste fra hans tid forundt.

I forbindelse med Jules Vernes 100 års jubilæum i 1928, sender Politiken 15-årige Palle Huld ud på en verdensomrejse, som han håber at kunne gennemføre på under 50 dage. (© Creative Commons)

I 1928 så fremtiden ikke så synderligt positivt ud for den unge dansker Palle Huld, som er hovedperson i nyeste afsnit af podcasten 'På kanten af verden' om store danske opdagelsesrejsende.

Huld var egentlig født hos velhavende forældre og boede i Hellerup. Men da han var 12 år gammel, gik faderens firma rabundus, og sønnen måtte med sin familie flytte til en lejlighed i det dengang yderst lurvede Nyhavn.

Den unge teenager var så pinlig over det, at han ikke ville sige navnet Nyhavn højt, da hans lærer spurgte, hvor de skulle flytte hen.

Han gik ud af skolen og blev arbejdsdreng i bilfirmaet Bülow & Co, for at tjene til husholdningen. Hellerup blev byttet ud med Nyhavn – og skolebænken med fabriksgulvet.

Men den 23. februar 1928 tager hans liv endnu en ny drejning. Politiken søger på forsiden en rask dreng, der kan rejse jorden rundt på under 50 dage.

Et ”underholdningshungrende” årti

Anledningen for Politikens søgen er, at forfatteren Jules Verne ville have fyldt 100 år i 1928.

(© Foto: Politikens arkiv)

Derfor vil Politiken bevise, at det moderne menneske kan gentage kunststykket fra Jules Vernes roman Jorden Rundt i 80 dage fra 1873, hvor hovedpersonen Phileas Fogg, med nød og næppe klarer netop den opgave.

Faktisk er man på Politiken så optimistisk, at de mener, det i 1928 kan klares på 50 dage.

Det er et godt billede på den optimisme, der tegner 20’erne, selvom der ligger en blodig og barsk verdenskrig i forholdsvis frisk erindring, forklarer historikeren Kåre Johannessen.

- 20’erne er sådan et meget fjantet og underholdningshungrende årti. Vi har jazzen, gangstervældet i Amerika og Hollywood, der for alvor slår igennem, så det er det store drømmenes årti. Her er sådan en fortælling om en kæk ungsvend, der kaster sig ud i det store eventyr en født sællert, siger han.

Palle Huld bliver valgt ud blandt en bunke håbefulde drenge til den store tur, og 1. marts 1928 stiger han om bord på et tog på Københavns Hovedbanegård med kurs mod Esbjerg og færgen til England.

Her ankommer Palle Huld til London 2. marts 1928. (Foto: Planet News Archive © (c) Getty images)

Allerede på hovedbanen er der massivt medieopbud. Et medieopbud der fortsætter, da den unge knægt når London, hvor journalister stimler sammen og spørger i øst og vest, for eksempel om, hvilke biler og kvinder Palle Huld kan lide.

Undervejs sender Palle Huld rejsebreve hjem, der bliver trykt i Politiken, så danskerne kan følge med i, hvad den berejste ungsvend foretager sig.

- Jeg forlod Danmark under Hurrarash. Gid det samme maa times mig naar jeg vender hjem! Hvornaar vil jeg komme tilbage fra min Rejse rundt om Jorden? Jeg haaber en Gang i Midten af April, sådan indleder Palle Huld sit første rejsebrev, der blev bragt i Politiken d. 11. marts 1928. (© Politiken)

I mål med pomp og pragt

Da Palle Huld mod slutningen af rejsen når Berlin, står det klart, at han vil komme i mål i overlegen stil. Men det er nu heller ikke så mærkeligt. Teknikken er på dette tidspunkt nemlig noget ganske andet, end den var i 1873, da Jules Verne skrev sin klassiker.

Bilen er blevet et forholdsvis normalt transportmiddel, og både tog- og færgefart er blevet meget hurtigere. For eksempel er Den Transsibiriske Jernbane blevet bygget, forklarer Torkil Adsersen, museumsinspektør på Danmarks Tekniske Museum.

- Der bliver konkurreret om at sejle hurtigst over Atlanten, der er flere store dampskibsselskaber, der bygger store hurtige luksuslinere, der kan sejle måske 25-30 knob, og der bliver slået rekorder hele tiden. Så man er ved at erobre verden, og afstandene bliver mindre og mindre, forklarer han.

Ifølge Torkil Adsersen er det formentlig den form for teknik-eufori, der gør, at man synes, det er sjovt at efterligne Jules Vernes tur.

I Berlin stiller General Motors en bil til rådighed, der kører ham til Warnemünde, hvor Svitsers damper Ægir venter på ham. Da han endelig har dansk jord under fødderne igen, bliver han samlet op af en Cadillac fra arbejdsgiveren Bülow & Co, der kører ham til Rådhuspladsen i København. Her lander han efter 44 dage, 13 timer og 53 minutter og bliver modtaget og hyldet af cirka 20.000 mennesker – inklusiv sin mor.

Tintin måske inspireret af Palle

Historien om Palle Hulds tur gav genlyd i hele verden. Undervejs er der blevet taget nogle billeder af Palle Huld, blandt andet på den Røde Plads i Moskva. Her er den rødhåret dreng iført sixpence, lang jakke og plus four – også kendt som knickers.

Det billede ser mange - også uden for Danmarks grænser. Blandt andre den belgiske tegner Hergé. Og flere mener, at det er fra Palle Huld, at Hergé henter inspirationen til sin kendte Tintin-figur.

Her ses den unge Palle Huld i Moskva. Hans jordomrejse siges at have været inspiration for den belgiske tegner Hergé, der få måneder efter hjemkomsten udgav første tegneseriebind om Tintin, 'Le tour du monde en 44 jours' - eller 'Verden rundt i 44 dage' som den er overstat til på dansk. (© Creative Common)

Palle Huld selv får også et liv i underholdningsbranchen. Han bliver skuespiller, hvor han var tilknyttet det Kongelige Teater i 50 år, og han har roller i adskillige teaterstykker, 30 film og seks tv-serier. Blandt andet har han biroller i så folkekære film og serier som Olsen Banden ser Rødt, Huset på Christianshavn og Matador.

Han fortsætter også med at rejse og laver blandt andet en motorcykelrejse gennem Europa og én gennem den Syriske ørken til Irans hovedstad Tehran i 1937. En rejse der giver ham adgang til Eventyrernes Klub, hvor han er medlem helt til sin død i 2010.

Her møder han blandt andre Jens Hjort, der selv begynder at rejse meget efter at have læst en af Palle Hulds bøger. Han mener, at Palle Huld blev et idol for mange danskere med sin jordomrejse og inspirerede mange unge mennesker til at tage ud at rejse med sine bøger.

- Dengang var det bøgerne på børnebiblioteket, der talte. Film eksisterede kun delvist, vi havde ét radioprogram og fjernsynet eksisterede slet ikke, så vi levede livet i bøgernes verden. Og Palle Hulds bog var jo utrolig kendt på det her tidspunkt, afslutter Jens Hjort, der fejrer 50 års jubilæum i Eventyrernes Klub næste år.

Palle Huld

  • Født: 2. August 1912

  • Død: 26. November 2010

  • Uddannelse: uddannet skuespiller på det Kongelige Teaters Elevskole i 1934

  • Teaterdebut: på det Kongelige teater i 1934

  • Filmdebut: ’Saa til Søs’ 1933

  • Sidste Film: ’Manden som ikke ville dø’ 1999

  • Rejse: 1935 gennem Europa på motorcykel med Elit Foss

  • Rejse: 1937 gennem Mellemøsten med Elit Foss. Giver ham optagelsen i Eventyrernes Klub.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter