Tilbageblik: Tobakkens storhed og fald

Opfattelsen af rygning har ændret sig drastisk siden midten af 90’erne, og nu forsøger Ringsted Museum at belyse emnet uden løftede pegefingre.

I tobaksreklamer fra 60’erne og 70’erne ses glade kvinder og mænd der nyder livet med en cigaret i hånden – både på arbejdspladsen, på ferien og i hjemmet.

Danskerne er vant til de skræmmekampagner der advarer om at ’Rygning dræber’. Rygere i dag må oftest søge udendørs, både i private hjem og på arbejdspladser. Men man skal kun få årtier tilbage i historien, før rygning blev opfattet helt anderledes og det har museets udstilling, Sublime Sug, fokus på.

Bag udstillingen står Lene Hadsbjerg, museumsinspektør ved Museum Vestsjælland.

Det har været vigtigt for hende, at udstillingen ikke skal være en løftet pegefinger, men udelukkende fortæller rygningens kulturhistorie i Danmark.

- Det vi vil vise med den her udstilling er, at det altså ikke er særlig lang tid siden at rygning blev opfattet helt anderledes. Langt de fleste danskere røg og havde det helt fint med det. Tobakken var et nydelsesmiddel og folk købte endda dyrt tilbehør, for at holde deres rygning ved lige, fortæller Lene Hadsbjerg.

Mest til herreværelset

Det var Columbus der bragte tobakken med hjem til Europa fra hans opdagelsesrejse i 1492, men den blev først rigtig populær i Danmark langt senere.

Udstillingen behandler flere temaer der viser tobakkens historie i Danmark og den starter med det klassiske herreværelse, der var populært i slutningen af 1800-tallet.

- I de fine hjem havde man herreværelset, hvor herrerne trække sig tilbage efter middagen og nød en cigar eller en pibe tobak. Især stærk tobak har jo den konsekvens, at det lugter og hænger i tøjet. For ikke at genere damerne efterfølgende, tog herrerne en speciel jakke på imens de røg. Den jakke kom på dansk til at hedde en smoking, forklarer Lene Hadsbjerg.

Cigaretten blev symbol på frihed

I slutningen af 1800-tallet var det ikke særlig velanset at kvinder røg, men efter første verdenskrig fik kvinderne for alvor øje på cigaretten.

Kvinder der røg i mellemkrigstiden blev betragtet som meget frigjorte. Cigaretten gik godt i spænd med moden, hvor kvinderne klippede håret kort og gik med kjoler der både viste arme og ben. Det var en helt anden kvindetype end man havde set bare tyve år forinden.

I mellemkrigstiden tog flere og flere kvinder cigaretterne til sig (Reklame for Carrera-cigaretter 1930'erne)

- Sammenligner man 20’ernes og 30’ernes kvinder med i dag, er det billede vendt helt på hovedet. I dag skal man have kontrol over sin krop og det kan man ikke, hvis man er afhængig af rygning, uddyber Lene Hadsbjerg.

Cigarettens blev for alvor populær efter 2. Verdenskrig

Hun fortæller yderligere, at cigarettens virkelige højglansperiode i Danmark startede efter 2. Verdenskrig og varede indtil midten af 90’erne.

Under 2. Verdenskrig blev cigaretten et symbol på frihed hos de allieredes soldater og tobaksfirmaerne uddelte gratis cigaretter i soldaternes feltrationer. Kort efter krigens afslutning var cigaretten blevet mainstream.

- I de statistiske årbøger kan man se, at antallet af rygere i Danmark steg eksplosivt efter 2. Verdenskrig. Rationeringerne ophørte og folk kunne igen købe tobak.

I 1953 var det 77 procent af den mandlige befolkning der røg, og statistikkerne inkluderede altså også børn helt ned til 11 år, siger Lene Hadsbjerg.

Rygning både til hverdag og fest

Der hvor man også kan se en tydelig forskel i holdningen til rygning, er i tobaksreklamer fra 60’erne og 70’erne, som museet har fået doneret til samlingen.

Her ses glade kvinder og mænd der nyder livet med en cigaret i hånden – både på arbejdspladsen, på ferien og i hjemmet.

Det klassiske konfirmationsbord fra 70’erne ses også i udstillingen og der står det velkendte fad med cigarer og cigaretter, lagt ud i vifteform, som blev budt rundt imellem gæsterne.

- Man røg imellem retterne og hver kuvert havde sit eget kuvert-askebæger. Konfirmanden kunne få et cigaretetui med initialer i gave, også selvom det på det her tidspunkt var blevet kendt, at det ikke var så godt for børn at ryge. De fleste kender jo ultimatummet med, at man fik et kørekort i 18 års fødselsdagsgave, hvis man kunne holde sig fra cigaretterne indtil da, fortæller Lene Hadsbjerg.

Tobakkens storhed og fald

Men cigaretterne bliver fortsat røget, og først i midten af 90’erne ser man et skifte hos befolkningen, der begynder at kvitte smøgerne for alvor. I dag er menneskerne på plakaterne skiftet ud med billeder af sorte rygerlunger og tænder på cigaretpakkerne.

- I dag er alle rygere jo klar over at rygning er usundt og i udstillingen sætter vi ikke spørgsmålstegn ved dét. Men tobaksrygning er også en del af vores kulturarv, og det er i høj grad en fortælling om storhed og fald, som er spændende at belyse, afslutter Lene Hadsbjerg.

Udstillingen, Sublime Sug, kan ses på Ringsted Museum frem til 22. November 2015.

Facebook
Twitter