Tør De køre fuld på 'cikel' hjem fra julefrokosten? Det mente man om spritkørsel på jernhest i 1961

Hvordan kommer De hjem? Og kender De reglerne?

Julefrokostsæsonen er i fuld gang - og med den følger også spørgsmålet:

Hvordan skal jeg med snaps og øl i mavsen komme sikkert hjem, når aftenen er slut?

Heldigvis er langt de fleste enige om, at det der med at tage bilen er en virkelig dårlig ide - så ofte lander valget på den gode, gamle jernhest.

Men det er jo heller ikke helt ufarligt efter tre julebryg og fem snaps.

I programmet 'Ikke af sprit alene' fra 1961 spurgte DR blandt andet et københavnsk postbud, hvor meget han skulle drikke, før han ikke ville bevæge sig ud i trafikken på cykel.

Postbuddet med det flotte skæg mente godt, man kunne bevæge sig ud i trafikken på cykel efter et par øl eller fire. (© dr)

- Hvis man har drukket en to-tre stykker, tror jeg nok, vi lige kan klare den, lød svaret.

Men hvad så hvis De havde drukket fire, ville DR's udsendte vide:

- Argh, så er det vidst ikke helt sikkert for færdselssikkerheden, mente postbuddet.

Reglerne i dag

Men hvordan er reglerne i dag?

Faktisk er det ikke ulovligt at cykle med alkohol i blodet. Der er ikke nogen særlig grænse ved en bestemt alkoholprocent, ligesom når man kører bil.

Men stoppes du af en betjent, kan du alligevel godt få en bøde, hvis betjenten i situationen vurderer, at du kører uforsvarligt.

Vælger du at snuppe et el-løbehjul hjem, er reglerne dog strammere. Her straffes spritkørsel på samme måde, som hvis du havde kørt bil. El-løbehjulene bliver nemlig betragtet som et motoriseret køretøj.

Der er altså store bøder på spil, hvis promillen overstiger 0,5 - og i værste tilfælde kan det ende med en fængselsstraf.

Hos Vejdirektoratet har afdelingsleder Marianne Steffensen et godt råd, hvis man efter en julefrokost er i tvivl om, om man kan komme sikkert hjem på jernhesten.

- To alkoholpåvirkede hjerner virker trods alt bedre end én, så det kan være en hjælp at spørge en kollega: 'Kan jeg cykle hjem?'

Programmet 'Ikke af sprit alene' er et program fra 1961 om danskernes forhold til alkohol og trafiksikkerhed.