TV Avisen har fortalt 50 års danmarkshistorie

Gennem utallige nyhedsudsendelser har TV Avisen fortalt vores fælles historie, bid for bid, dag for dag.

TV Avisens har fortalt om store og små begivenheder i 50 år. Her fremviser tronfølgerparret hele to prinser i 1969.

Den 15. oktober 1965 kl. 20:00 kom der for første gang nyheder på dansk fjernsyn og siden har TV Avisen leveret nyt fra ind- og udland.

I begyndelsen havde TV Avisen slet ikke de samme ressourcer som den etablerede, trykte presse. Men fjernsynsmediet havde en fordel:

- I 1960’erne var der ikke nogen landsdækkende trykte aviser. Selvom aviserne satte dagsordenen, var de stadig regionale. Med TV Avisen kunne man nå hele nationen, forklarer Frands Mortensen, Professor i Medievidenskab ved Aarhus Universitet.

Nyheder på fjernsyn gav fælles identifikation

Fjernsynets nyheder kunne nå alle landets stuer, og det havde en stor betydning, forklarer Stig Hjavard, Professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet:

- TV Avisen skabte en fælles identifikation, på tværs af landet. Danskerne kunne nu se og høre de politikere de stemte på. Man fik simpelthen sat ansigt og stemme på alle samfundets aktører.

TV Avisen har fulgt flere regeringers dannelser og afsked. Den 24. januar 1968 fortæller Jens Otto Krag at han nu har givet regeringens afskedsbegæring til Kong Frederik d. 9.

Udlandsstoffet var sværere at dække

Selvom fjernsynet leverede landsdækkende nyheder, så kunne det halte med billeddækningen. Især når det gjaldt udenlandsstoffet:

- Der var billeddækningen ganske spartansk og ikke særlig aktuel. Det tog jo mange dage før filmspoler fra vietnamkrigen nåede Danmark og kunne sendes i TV, pointerer Stig Hjavard.

Da et halvt hundrede vietnamesiske bådflygtninge ankom til Taastrup på Sjælland den 28. august 1975, stod TV Avisen klar, så hele Danmark kunne høre flygtningenes historie.

TV Avisen sætter billeder på vores historie

De første år var præget af oplæsning, og dagsordenen var stadig sat af den trykte presse. Men TV Avisens velfriserede og præsentable værter præsenterede nyhederne nøgternt og direkte:

- Der var stor respekt omkring TV Avisen. Den var en autoritet, forklarer professor Frands Mortensen.

TV Avisen har også dækket den royale historie. Den 23. juni 1969 fremviser tronfølgerparret en lille ny prins - prins Joachim.

Reportageoptagelserne blev en stadig større del af TV Avisen, og udsendelserne har sat billeder på meget af vores historie gennem de sidste 50 år :

- TV Avisen er en slags daglig fortælling om både nationens og verdens historie. Det kan nemlig bidrage til en kollektiv erindring, når folk får de samme billeder at sætte på centrale begivenheder, som for eksempel månelandingen, Vietnamkrigen eller folkeafstemningen om EF, afslutter Stig Hjarvard.

DR har samlet 250 klip fra TV Avisen, fra 1965 til 2015. Klippene bliver udgivet løbende på DR Nyheders YouTube-kanal. Se de første her.