Verdens ældste krumme er fundet: Arkæologer finder 14.400 år gammelt brød

Arkæologer fra Københavns Universitet har fundet forkullede rester af fladbrød, der er bagt, 4000 år før landbruget opstod.

Den ene af bopladserne af sten, som arkæologerne har udgravet. Ildstedet, hvor resterne af brødet blev fundet, er den cirkulære fordybning i midten. (Foto: Alexis Pantos)

For 14.400 år siden blev et fladbrød bagt i det nordøstlige Jordan.

Det har et hold af arkæologer fra Københavns Universitet, University College London og Cambridge University opdaget under en udgravning i området.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Arkæologerne har studeret forkullede madrester i den 14.400 år gamle jæger-samler-boplads 'Shubayqa1'.

De forkullede rester af brødet er de ældste, der nogensinde er fundet, lyder det. Og det er opsigtsvækkende, at brødet er bagt, mindst 4000 år før landbruget opstod.

- Så nu ved vi med sikkerhed, at der blev lavet brødlignende produkter, længe før landbruget blev opfundet, siger arkæobotaniker Amaia Arranz Otaegui fra Københavns Universitet i pressemeddelelsen.

Amaia Arranz Otaegui (th.) i området 'Shubayqa1', hvor brødresterne blev fundet. (Foto: Joe Roe)

- Det næste skridt for os er at undersøge, om den tidlige brødbagning på nogen måde påvirkede den efterfølgende dyrkning af korn, som landbruget førte med sig.

Udgravningerne i det nordøstlige Jordan blev udført fra 2010 til 2015. Foruden fladbrødet har man blandt andet fundet gruttesten, dyreknogler og planterester.

Den undersøgte boplads består af to velbevarede stenbygninger.

- Vi kan også se, at deres kost ændrede sig ret markant over tid, siger arkæolog Tobias Richter.

- Vi har tidligere fundet segl af flint og gruttesten i natufiske udgravninger, og vi har derfor haft en mistanke om, at de var begyndt at udnytte planterne omkring dem på en mere effektiv måde.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk