Verdens mest kendte universitet vil fjerne ’slavelogo'

Efter protester fra de studerende skal jurastudiet på Harvard Universitet i USA sandsynligvis have nyt logo. En virkelig dårlig idé, mener dansk historiker.

Logoet for Havard Law School ser uskyldigt ud. Men det er det bestemt ikke, mener en gruppe studerende. (© Harvard/CC)

Et skjold med tre neg hvede og ordet ’veritas’ – sandhed – skrevet øverst har i 80 år ageret som logo for Harvards prestigefyldte jurastudie.

Men det slutter sandsynligvis nu.

For logoet er baseret på et våbenskjold tilhørende Isaac Royal – en rigmand som skabte sin formue via sukkerplantager med slaver. Det fik en gruppe studerende til at kræve det fjernet – og for nylig fik de medhold af skolens dekan.

Nu mangler kun Harvards bestyrelse at godkende forslaget.

Fakta: Harvard Law's logo

Blev valgt som jurastudiets logo, fordi slaveejerens søn, Isaac Royal Junior - som arvede både slaver og penge fra sin far - dedikerede en stor sum af denne arv til oprettelsen af jurastudiet på Harvard.

Første gang brugt på Harvard i 1936.

Dansk historiker: Lad være med at ’airbrushe’ historien

Isaac Royal Senior var ikke en mand, man skulle spøge med. Efter et slaveoprør i 1736 valgte han at torturere mange af sine slaver – og brænde 70 af dem på bålet.

Historiker Michael Bøss mener alligevel ikke, at en fjernelse er en god idé.

- Man skal forhold sig kritisk til fortiden, men man bør ikke gøre det ved at udslette alle minder om den, siger han og tilføjer, at det ville svare til at skulle rive de københavnske bygninger ned, som blev bygget for profitten fra slavearbejdet på De Vestindiske Øer.

- Man får ikke noget godt ud af at 'airbrushe' historien. Det skaber blot en ren og politisk korrekt historie, som gør det umuligt at forstå historien i al dens kompleksitet, siger han.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube