'Vi fejrede det med champagne': Gammelt våbendepot fundet efter flere år i skjul

Et våbendepot fra kendt modstandsgruppe er genfundet under gulvet i kloster i Aalborg.

Churchill-gruppen stjal nazisternes våben under besættelsen og gemte dem i depotet her, som de have gravet ud til formålet i Aalborg Kloster. Nu har man genfundet våbendepotet. (Foto: Flemming Møller Mortensen)

I det 600 år gamle Aalborg Kloster er et historisk våbendepot fra den danske modstandskamp blevet genfundet.

Våbendepotet blev i sin tid gravet under et gulv i det gamle kloster af den såkaldte Churchill-gruppe, som var den første egentlige modstandsgruppe i Danmark.

Depotet, der er 45 centimeter dybt og måler 50 gange 75 centimeter, blev faktisk allerede fundet i begyndelsen af 60'erne under en renovering. Dengang fandt man flere våben i depotet, som efterfølgende blev taget op. Derefter dækkede man igen det tomme depot til og lagde fliser ovenpå.

Men historien om, at depotet var gemt under gulvet i rummet i klostret, bestod, selvom beskrivelserne af depotets placering ikke helt holdt stik.

Det fandt Flemming Møller Mortensen, der er forstander på Aalborg Kloster, ud af, da han besluttede sig for at genfinde depotet.

Se Flemming Møller Mortensen vise våbendepotet frem i videoen herunder:

Var ved at opgive

- Jeg knoklede i flere timer og borede huller i hvert hjørne af rummet, fordi vi var blevet fortalt, at depotet var gemt under gulvet i et af hjørnerne, fortæller han.

Efter flere timer hårdt arbejde satte han sig ned og var ved at opgive. Men pludselig opdagede han noget besynderligt midt på gulvet.

- Jeg kunne se, at tre klinker havde flyttet sig et par millimeter ude midt på gulvet, hvor der stod nogle kister. Så jeg fik flyttet kisterne og fandt depotet. Jeg har henrykt, og med behørig afstand fik vi fejret det med champagne. For vi ved, hvor meget Churchill-gruppen har betydet, siger Flemming Møller Mortensen.

Det er her på Aalborg Kloster, at to af i alt 11 drenge boede. Gruppen mødtes oppe på klostrets loft. (Foto: Flemming Møller Mortensen)

Skød den danske modstandskamp i gang

Churchill-gruppen var nemlig den første egentlig modstandsgruppe i Danmark. Det fortæller Thor Bæch Pedersen, historiker på Nordjyllands Historiske Museum.

Nazisterne var nemlig massivt til stede i Aalborg på grund af kystlinjen mod nordvest og lufthavnen, og det var en gruppe unge teenagedrenge ikke helt tilfredse med.

Derfor dannede de dét, de kaldte en bridgeklub. Men i virkeligheden mødtes de på loftet af Aalborg Kloster, hvor to af medlemmerne boede med deres far, der var præst. Derfra begyndte de at planlægge det, der i begyndelsen var drengestreger, men som med tiden udviklede sig.

- I begyndelsen klippede de tyske telefonledninger over og vendte skiltene om, så tyskerne for vild i byen. Men de begyndte at stjæle tyskernes våben, og i 1942 satte de ild til nogle godsbanevogne, der indeholdt tyske reservedele, siger Thor Bæch Pedersen.

Drengede valgte derfor at gemme våbnene under gulvet i klostret, hvor de først gravede hullet, gemte våbnene og dækkede hullet til med gamle gulvbrædder fra klostret, så ingen fandt det.

Brød ud af fængsel

Modstandskampen fik for alvor tyskerne til at interessere sig for Churchill-gruppen, mens aviserne i Danmark også begyndte at beskrive, hvordan gruppen udøvede sabotage. Med hjælp fra politiet lykkedes det nazisterne at pågribe nogle af medlemmerne, som blev sat i Aalborg Arrest.

- Men det lykkedes ét af medlemmerne at få smuglet en nedstryger med ind i arresten. De skar tremmerne over og gik igen på natlige udflugter, indtil de blev standset på gaden uden papirer og igen blev sat i fængslet, siger historikeren.

Han fortæller, at fundet af depotet i 60'erne ikke fik så stor opmærksomhed dengang, men alligevel kalder han genopdagelsen for betydningsfuld.

- Det minder os om den kamp, som disse unge drenge har foretaget, og om den efterfølgende modstandskamp i Danmark, som gruppen har inspireret til. De gik forrest i kampen og fik en heltestatus for det, som der både blev skrevet og bog og lavet film om i 'Drengene fra Sankt Petri', siger Thor Bæch Pedersen.

Stadig relevant i dag

På Aalborg Kloster vil man derfor også forsøge at fortælle Churchill-gruppens historie ved at skabe en udstilling i rummet om gruppens kamp mod nazisterne. Derfor er Flemming Møller Mortensen på udkig efter donorer, der vil være med til at lave en nutidig formidling af lokalets og hele klostrets betydning for modstandskampen, selvom rummet er fredet.

Gulvet i det fredede lokale er dækket af fliser, som lå over våbendepotet. Nu arbejder Aalborg Kloster på at skaffe penge til at udstille depotet. (Foto: Flemming Møller Mortensen)

For forstanderen på klostret, der i øvrigt også er folketingsmedlem for Socialdemokraterne, mener nemlig, at det, som de unge i Churchill-gruppen gjorde, minder meget om, hvor nutidens unge står i forhold til klimakampen.

- Når unge gymnasieelever hører historien om Churchill-gruppen vækker det deres interesse, fordi kampen startede her. De kan se, at det betyder at kæmpe for noget, selvom det er risikabelt at kaste sig over en politisk sag, siger han.

Da depotet i 60'erne for første gang blev fundet, fandt man blandt andet sabler, bajonetter og granater. Aalborg Kloster har stadig fire våben liggende fra depotet. Det drejer sig om to håndgranater og to bajonet-våben.

Rettelse: I den oprindelige udgave stod der i overskriften, at depotet var fundet med våben. Det er ikke korrekt. Depotet blev fundet tomt, da det blev åbnet i 60'erne.

FacebookTwitter