VIDEO Hør danskere fortælle om at deltage i Første verdenskrigs blodigste slag

Jacob Kronika og Jørgen Philipsen kæmpede begge på tysk side under slaget ved Verdun, der begyndte for 100 år siden i dag. Hør dem fortælle om det levende helvede i skyttegravene.

Der var ikke tid til at begrave de døde. Sådan husker Jørgen Philipsen hans tid som tysk soldat på slagmarken ved Verdun.

Et slag som begyndte for præcis 100 år siden i dag - den 21. februar 1916.

Da Første verdenskrig brød ud blev mange sønderjyder fanget i stormagternes konflikter. De talte dansk og var danske af sindelag, men hørte officielt under den tyske stat. Den dansk-tyske grænse gik før Første verdenskrigs ved Kolding. Derfor blev de indkaldt til tysk krigstjeneste.

En kvart million dræbte

Jacob Kronika og Jørgen Philipsen var begge med under slaget ved Verdun. Det var et af de værste slag, hvor mere end en kvart million mennesker mistede livet. Mange dansksindede sønderjyder tjente i det nordslesvigske regiment 84, som blev næsten helt udraderet ved Verdun.

Hør Jacob Kronika og Jørgen Philipsen fortælle om optimismen op til Første verdenskrig og det levende helvede i skyttegravene i videoen ovenover.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk