Voldsom epidemi hærgede i 1940'erne: Unik vaccine-film opfordrede til at blive vaccineret

Kampagnefilmen blev lavet under en voldsom difteri-epidemi.

Ligesom man for tiden ser det med AstraZeneca og Johnson & Johnsons COVID-19-vacciner, var vaccinebivirkninger også et tema i 1940'erne, hvor en voldsom difteri-epidemi hærgede.

"Hvis De blot én gang havde set et menneske dø af difteri, så ville De ikke tænke på de gener, vaccinationen kan medføre!"

Sådan lød den klare besked i oplysningsfilmen 'De findes overalt', som der kan ses et uddrag af herover. Den er lavet i 1945 og skulle overbevise danskerne om at lade sig vaccinere mod den frygtede infektionssygdom.

Difteri var tidligere almindeligt i Danmark, og fra 1943 hærgede en epidemi i København. Det er i den forbindelse, filmen herover er blevet lavet.

Der har kun været ganske få tilfælde af difteri i Danmark, siden vaccination mod sygdommen blev en del af børnevaccinationsprogrammet i 1950'erne. Ifølge Statens Serum Institut var det seneste tilfælde af klassisk halsdifteri i Danmark i 1998.

Vaccinen mod difteri blev opfundet allerede i 1923 og er ifølge World Health Organization en af de sikreste vacciner der findes.

WHO har anbefalet brugen af vaccinen siden 1974, og i perioden 1980 - 2000 faldt antallet af rapporterede tilfælde med mere end 90 procent.

"Filmene giver håb"

Folk bliver vaccineret mod difteri i 1940'erne (Foto: Sven Gjørling © Scanpix)

Filmen er tilgængelig på streamingsiden 'Danmark på film', og er - sammen med en lang række andre epidemi-film - blevet hevet frem i lyset og digitaliseret efter at have været arkiveret analogt på 35mm filmruller i over et halvt århundrede.

Men med coronaepidemien er de pludseligt blevet højaktuelle igen. Og selvom de to epidemier er forskellige, er det alligevel slående, hvor mange ligheder der er mellem situationen dengang og i dag, siger Lisbeth Richter Larsen, der er redaktør på Danmark på film.

- Der var for eksempel også mobile testfaciliteter, smitteopsporing og smitteskam. Myndighederne opfordrede også dengang befolkningen til at blive testet og vaccineret, dog med nogle mere dramatiske filmiske virkemidler end i dag.

Lisbeth Richter Larsen mener også, at filmene er mere end blot historisk interessante:

- Filmene giver håb; de viser, at vi før har været ramt af epidemier, og at vi har klaret det.

Plakat om vaccination mod difteri. (Foto: Københavns Stadsarkiv © Københavns Sundhedskommission)

Videoen herover er et uddrag. Filmen kan ses i fuld længde på Det Danske Filminstituts streamingside 'Danmark på film'.

Kilder: ssi.dk, sst.dk, WHO.