Historien om et hit: Kim Larsen skrev 'Pianomand' til afdød ven

Til lyden af fuglesang en forårsmorgen skrev Kim Larsen en sang til sin ven, der netop var gået bort.

Kim Larsen fotograferet i 1988 - året hvor han skrev 'Pianomand' til Niels Pallesen. Sangen udkom på Kim Larsen & Bellami-albummet 'Kielgasten' året efter. (Foto: © Orla Jensen, Ritzau Scanpix)

- Er der koldt og mørkt i den sorte grav, eller stråler himlen som det klareste rav, lyder det i Kim Larsens 'Pianomand'.

Sangen skrev Larsen til sin ven Niels Pallesen, der døde af kræft i 1988.

Lyt til 'Pianomand', mens du læser videre.

0:00

Niels Pallesen og konen Monica Pallesen havde Gæstegivergården i Allinge i 1970'erne, hvor Gasolin sammen med andre store kunstnere ofte kom og overnattede, hvis de skulle spille på Bornholm.

Kim Larsen fik et tæt forhold til ejerne af stedet. Derfor blev han også ked af det, da han fandt ud af, at Niels Pallesen var død.

- Da Niels døde, så var det en anledning (til at skrive en sang til ham, red.). Det var jeg lidt ked af, og så kom 'Pianomand' helt af sig selv, fortalte Kim Larsen i 2003 til P4 Bornholm.

Det var en af de morgener, hvor Kim Larsen var på turné. Tæt på hotellet, hvor han boede, var der en skov. Der satte han sig med sin guitar og sang til Niels Pallesen.

- Det var en forårsmorgen, hvor der var fuglefløjt, og jeg ikke var gået i seng endnu. Så sad jeg der med min guitar, og så kom den bare af sig selv.

Derudover dukkede alle medlemmer af Gasolin op til Niels Pallesens begravelse og sang 'Dejlig er jorden', selvom de var gået hver til sit på det tidspunkt.

Kim Larsen & Bellami fotograferet på Bornholm i 1986. (Foto: © Lars Krabbe, Ritzau Scanpix)

Sang kom med posten

Niels Pallesen hustru, Monica Pallesen, blev både overrasket og rørt, da hun fik at vide, at Kim Larsen havde dedikeret en sang til hendes afdøde mand.

- Det er jo en helt fantastisk sang, der rører ved hjertet, sagde hun til P4 Bornholm i 2003.

Sangen havde Kim Larsen indspillet på et kassettebånd, som han sendte til Monica Pallesen med posten. Da hun hørte sangen for første gang, begyndte hun at græde.

- Det løsnede op for nogle ting. Det skete mange gange, at jeg begyndte at tude, når jeg hørte sangen, men til sidst fik det mere en beroligende effekt på mig, fortalte hun.

Royalty til enken

En måned efter begravelsen spillede Kim Larsen på Gæstgivergården. Her spurgte han Monica Pallesen, om han måtte bruge sangen 'Pianomand', for det var jo Monicas melodi.

- Det sagde jeg selvfølgelig ja til. Den skulle bare ud, for den var jo så smuk, sagde hun.

Senere hen fandt hun ud af, at Kim Larsen havde givet hende noget af royaltyen (det en kunstner tjener på sin musik, red.) til sangen - uden at fortælle hende det.

- Jeg vidste ingenting om det, så jeg var meget forbavset, da jeg fandt ud af det, sagde hun.

Monica Pallesen gik bort i 2007.

Du kan være med til at mindes Kim Larsen sammen med resten af Danmark, når DR1 sender mindekoncerten 'Som et strejf af en dråbe - Danmark synger farvel til Kim Larsen' nu på søndag klokken 19.30-21.